Tänäkin kesänä Finlayson Art Areaa

Olemme tainneet tehdä Finlayson Art Area -taidetapahtuman historian ajan joka kesä retken Tampereelle juuri sen tapahtuman tai näyttelyn johdosta. Finlaysonin entisen tehdasalueen ympäristöön levittäytyvät taidenäyttelyt on järjestetty Tampereella vuodesta 2015 lähtien. Tänä vuonna näyttelyt ovat esillä vielä 30.8. saakka ti-pe 11-18 ja viikonloppuisin 12-18. Näyttelyihin on vapaa sisäänpääsy.


Jo ensimmäisenä tapahtumavuonna ihastutti Kaarina Kaikkosen pikkutakki-installaatio Varjo, joka oli silloinkin aseteltu Satakannunankadun ylle. Tänä vuonna teos on jälleen esillä ja kyllä se minua ainakin ihan yhtä paljon sykähdytti nytkin. 

Vanhan tehdasalueen asvalttipintoja on jälleen maalattu, nyt kukkien ja väripintojen lomassa on myös lauseita, tekstejä tamperelaiselta kirjailija Väinö Linnalta, joka itsekin työskenteli Finlaysonilla. 

Tekstejä löytyy myös seiniltä. Jo aikaisemmin aseteltujen Finlaysonin alueeseen liittyvien tekstien joukkoon oli täksi kesäksi tilattu kirjoitukset kolmelta kirjailijalta. Tämä Sananlankoja-kokonaisuus on nähtävissä alueella aina. 


Tämä Finlaysonin näyttelykokonaisuus on ehkä meidän suosikki myös siitä syystä, että täällä on aina yhdistynyt taide ja ympäristö. Molemmat kiinnostavia. Radion suosikkitoimittajani Olli Haapakangas lausui eräässä Haapasmatkat-ohjelmassaan niin osuvan lauseen: "Toisia puhuttelee taulut, mulle juttelee mittaritaulut". Nimittäin minun ja tuon kuskin yhteisten satojentuhansien kilometrien salaisuus on juuri tämä. Etsiä kohteet, joista löytyy molempia. Tuolla Finlaysonin entisissä tehdashalleissa riittää katseltavaksi myös niitä oikeita mittaritauluja. 

Tämän vuoden näyttelyistä jäi ehdottomasti parhaiten mieleen kokonaisuus, jonka olivat tehneet työryhmä Anniina Puiras & Elina Puiras & Maarit Mäkinen. "En minä niille laulanut on poikkitaiteellinen näyttely, jonka käsikirjoitettu tarina kertoo maalausten, valojen ja äänimaailman keinoin maailmasta, josta ihmiset ovat kadonneet ja vain eläimet ovat jäljellä" (kolme yllä olevaa kuvaa).

Kyllikki Salmenhaaran keramiikkaa ja Jaakko Mattilan maalauksia on esillä Vooningissa.

Grafiikanpaja Himmelblaun 30-vuotisjuhlanäyttelyssä on esillä useiden tunnettujen graafikoiden töitä.


Tämän vuoden näyttelykokonaisuuden hitti on kuitenkin varmasti ollut Finlaysonin katolle tehty kahvila. No, olihan sieltä hienot näköalat, ehkä.  



Petri Eskelisen linssiteos löytyy Finlaysonin katolta.

 

Seuraa blogia myös Facebookissa.

Kommentit