Drottningholmin kuninkaallinen linna


Kuten varmaan aikaisemmissa teksteissäkin olen tuonut esille, löytyy läntisestä naapurimaasta runsaasti erilaisia linnoja. Ja niistä vielä moni on matkailu- tai museokäytössä. Yksi näyttävimpiä kokonaisuuksia, ja samalla ehkä helpoimmin saavutettavia, on kuninkaallisten kotilinna Drottningholm.
Drottningholmin linna on tosiaan Ruotsin kuningasperheen yksityisasunto, mutta samalla se on myös yleisölle avoinna oleva museo ja barokkipuutarha. Linna sijaitsee noin 15 km kaupungin keskustasta melko hyvien julkisten yhteyksien päässä. Kesäaikana Mälarenin rannalla sijaitsevaan linnaan pääsee vaikka keskustasta vesibussilla. Me olemme aina vierailleet linnassa tai sen puutarhassa omalla autolla.
 
Vanhin tällä paikalla ollut linna oli Katariina Jagellonicaa varten rakennettu kuninkaallisten kesäasunto 1500-luvulta. Linna paloi vuonna 1661 ja sen jälkeen silloinen omistaja kuningatar Hedvig Eleonoora rakennutti linnan uudelleen tunnetun arkkitehti Nikodemus Tessin (vanhempi) suunnitelmien mukaan. Tällöin luotiin se barokkilinna, joka Drottningholm pitkälti nyt on. Arkkitehdin kuoltua hänen poikansa Nikodemus Tessin nuorempi jatkoi linnan sisustamista. 1700-luvun puolivälissä linnaan rakennettiin ns. sivusiivet Carl Hårlemanin johdolla.
Linna on tulos historiansa ja omistajiensa mieltymyksistä ja aikansa muodista. Hedvig Eleonora, Lovisa Ulrika ja Kustaa III kaikki halusivat jättää oman aikansa muodin jäljet linnaan.
Kiinalaisessa salongissa on mm. upea kiinalaistyylinen kaakeliuuni.
Linnan ehkä hienoin ja samalla tavallaan "kauhein" huone on sininen Hedvig Eleonoran makuuhuone. 
 
Tässä makuuhuoneessa kuningatar otti vastaan myös vieraitaan 1600-luvulla. Huoneen sisustuksesta vastasi Tessin vanhempi ja sen ideana oli kunnioittaa Hedvig Eleonoran ja Karl X Kustaan avioliittoa (opastekstin mukaan tämä näkyy etenkin huoneen maalauksissa). Linnan seuraava omistaja Lovisa Ulrika otti huoneen omaksi yksityismakuuhuoneekseen 1744. Hänen ajaltaan ovat säilyneet huoneen sänky ja alkovin tekstiilit.  Lovisa Ulirican poika Kustaa III piti huonetta myös makuuhuoneenaan ja järjesti huoneessa "perinteisiä pukeutumisseremonioita" - mitä sitten lienevätkin. Joka tapauksessa huonetta pidetään Ruotsin paraiten säilyneenä barokkisisustuksena.
Linnan kirjasto on säilynyt 1760-luvun asussaan.
 
Koko linnan alue, johon siis kuuluu itse linna, 1760-luvulla rakennettu teatteri, laaja puutarha ja kiinalainen paviljonki, on luokiteltu Unescon maailmanperintökohteeksi.

Barokkipuutarha on linnan puutarhoista vanhin. Hedvig Eleonoora loi sen aivan linnan viereen. Ranskalaisen puutarhan suunnitteli Nicodemus Tessin nuorempi vuonna 1681 Versailles’n barokkipuutarhan mallin mukaan. Puutarhaa reunustavat tiheästi puilla koristellut puistokadut.

Puistossa, lähellä kiinalaista palatsia sijaitsee tämä mainio puinen, mutta teltalta näyttävä vartiotupa. Aikanaan vartijoiden lepotilana olleessa rakennuksessa saa nykyään nauttia vaikka omia piknik-eväitään. Samantyylinen rakennus löytyy muuten Tukholmasta Hagan linnan alueelta.
  


Alueen hienoin rakennus on kuitenkin Kina slott eli kiinalainen paviljonki. Se on vaaleanpunainen rokokootyylinen pieni linna, jonka kuningas Adolf Fredrik rakennutti salaa vaimoltaan ja antoi sen sitten kuningatar Lovisa Ulrikalle syntymäpäivälahjaksi vuonna 1753. Paviljongin kiinalaistyylinen sisustus oli kyllä hieno.
Kiinalaisen paviljongin vieressä sijaitsee pieni paviljonki, jonka ikkunasta pääsee kurkistelemaan sisälle. Paviljonki oli kuninkaallisen perheen "salainen" tila, jossa saattoi nauttia vaikka illallista täysin ilman palvelusväkeä. Se onnistui siten, että huoneen alapuolella oli palvelusväen tila, jossa he saattoivat kattaa ruokapöydän ja hyllyköt valmiiksi ja sitten huonekalut nostettiin katettuina läpi katon yläkertaan. Kustaa III:n aikana puistosta tuli yleisölle avoin, joten sen jälkeen illalliset eivät enää niin yksityisiä olleet, sillä kansa pääsi kurkkimaan paviljongin ikkunoista sisään.

Kesäaikana kiinalaisen paviljongin lähellä on viehättävä kesäkahvila.
 Myös linnan yhteydessä on kahvila ja niin kauniita matkamuistoja tarjoava linnapuoti.

Drottningholmin linna on avoinna ympäri vuoden, kesällä toki pidempään. Kiinalainen paviljonki on avoinna vai kesäkuukausien ajan.

Seuraa blogia myös Facebookissa, niin tiedät, mitä on tulossa.

Kommentit

  1. Sanos muuta, linnoja on paljon. Kukaan ei tiedä kuinka monta, mutta valtion Kiinteistövirasto on muutama vuosi sitten julkaissut kirjan, jossa esitellään 250 linnaa. Usein on vaaikea erottaa linnat, herraskartanot tai säätykartanot toisistaan. Upeita kartanoita on toinen moinen määrä.

    VastaaPoista
  2. Upea tämä Drottningholmin linna! Haluan tänne ehdottomasti jonain päivänä. Minä kun olen tällainen linna/kartano/talo fani :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkäisit. Mutta mene niin, että myös Kiinalainen palatsi on avoinna.

      Poista
  3. Minä menin vesibussilla mikä oli ihan mukava kokemus. Linnoja riittää Ruotsissa, niitä on kiva kierrellä.

    VastaaPoista
  4. Olen nähnyt tuon kaunokaisen vain ulkoapäin, sillä kävin viereisellä Drottningholmin golfkentällä pelaamassa kierroksen yksi juhannusaatto - tapa sekin on viettää juhannusta :-D Ajattelin ohi mennessä, että olisi hieno käydä linnassa kierroksella. Ja nyt kun katselin kuvia ja luin siitä, niin menisin mielelläni!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti