Mäntyset Tampereen taidemuseossa


 
Viime viikonvaihteen Pirkanmaan museoretkellä vierailin myös Tampereen taidemuseossa. Olin jostain katsonut, että siellä olisi esillä kuvanveistäjä Jussi Mäntysen näyttely. Kuski kun lähti romutorille, niin minä poikkesin taidemuseoon. No, olihan siellä Jussi Mäntysen näyttely, mutta ehkä vielä vaikuttuneempi olin siellä myös esillä olleesta Taru Mäntysen näyttelystä.
Jussi Mäntysen karhu-aiheisia pienoisveistoksia.
Jussi Mäntysestä (1886-1978) sentään tiesin jotain. Hänen tekemiään julkisia veistoksia on lähiseudulla, myös oman vanhan koulutaloni pihamaalla. Jussi Mäntynen asui viimeisinä vuosinaan Turussa ja mm. Turun taidemuseossa on esillä useita hänen veistoksiaan. Mäntynen toimi palkkatyössä Helsingin yliopiston eläintieteellisessä (nyk. Luomus) museossa konservaattorina, joten eläinten anatomia oli hänelle varsin tuttu. Eläimet - hirvet, linnut, karhut ja ilvekset olivat myös Mäntysen tavallisimpia aiheita.
Jussi Mäntynen, Kaksi hirveä, pronssi, 1927
Jussi Mäntysen ehkä tunnetuimpia veistoksia on komea hirvi-veistos (ei kuvassa oleva), joka paljastettiin vuonna 1928 Viipurin Torkkelinpuistossa. Samanlainen hirvi-veistos löytyy myös tuon Luonnontieteellisen museon edestä Helsingistä, Turusta ja Lahdesta.
Jussi Mäntynen, Ilves, pronssi, 1930.
Mäntysen ura kuvanveistäjänä lähti nousuun 1930-luvulla ja hän sai useita taidepalkintoja ja piti yksityisnäyttelyitä eri puolella Eurooppaa. Tampereen taidemuseon näyttelyssä esitellään taiteilijan pienoisveistoksia.
Ilves-aiheisia veistoksia pronssista, graniitista, mahongista ja dioriitista.
Taidemuseon alakerrassa oli minulle vieraamman Mäntysen veistoksia. Taru Mäntynen (s. 1944) on Jussin lapsenlapsi, varkautelainen kuvanveistäjä, joka myös on tehnyt julkisia veistoksia, etenkin Kuopioon.
 
Näyttely Kulkijan näyt oli vaikuttava. Näyttelyssä on erityisesti pienempiä pronssiveistoksia, jonka tekniikan taitajana hän on selvästi vakuuttava. Teksteistä selvisi, että hän on tunnettu erityisesti näistä pronssiveistoksistaan ja siitä, että hän on itse valanut jopa suurikokoiset työnsä. Hän on ollut modernin pronssivalutekniikan uranuurtaja Suomessa.

Näyttelyssä oli jotain mystistä, pimeässä tilassa hienosti valaistuja myyttisaiheisia pronssiveistoksia, joiden varjot jo itsessään loivat toisia teoksia. Taidemuseon alakertaan kannattaa ehdottomasti suunnata!

Moni Tampereen taidemuseon vieraista oli selvästi saapunut yläkerran näyttelyn johdosta. Esillä oli nimittäin von Wrightin veljesten lintu- ja maisemamaalauksia. Hienoja, omana aikanaan uraauurtavia myös. Itse en tällä kertaa enää jaksanut paneutua näihin sinänsä hienoihin maalauksiin. Ateneumin runsas vuosi sitten päättynyt näyttely täytti aikanaan sen tarpeen (silloin kirjoitin näin).

Mäntyset ja von Wrightin veljesten luonto-aiheiset näyttelyt ovat esillä Tampereen taidemuseossa vielä 19.5.2019 saakka.

Seuraa blogia myös Facebookissa.

Kommentit

  1. Upeita veistoksia...ottaisin heti ihan minkä vaan noista! Yleensä taide ei valitettavasti silleen iske, mutta nämä ovatkin luontoaiheisia!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti