Päivä Göteborgissa

Blogissa palataan välillä vielä kesäloma-ajeluihin. Varsinaisesta kesäreissusta kirjoitin jo aikaisemmin yleisen kirjoituksen Oslosta sekä Ruotsin länsirannikosta. Mutta samalla reissulla nähtiin ja koettiin myös muutakin.
Mitä tehdä kesäisessä Göteborgissa yhden päivän aikana?
No, koska oli sitä hellettä ja koska olimme kaupungissa vain päivän, ja koska museoihminenkin vietti lomaa, emme vierailleet Göteborgin museoissa, joita kaupungissa toki olisi ollut.
Mutta miten ihmeessä siellä sitten voi saada ajan kulumaan?
Aluksi kyllä tuntui, että oliko ihan virhe päättää viettää päivä kyseisessä kaupungissa. Koko keskusta tuntui olevan Tamperetta pahempi. Erilaista raitiotieremonttia tai rakennustyömaata koko keskusta täynnä.
 
Hagan kaupunginosa kuitenkin pelasti tuon fiiliksen. Se ei ollut rakennustyömaana. Hagan korttelialue oli kuin Porvoo, Naantali ja Rauma yhdistettynä. Kauniita puutaloja, kävelykatuja ja etenkin mukavia putiikkeja, kahviloita ja ravintoloita.
 
  
 
 
 
Toinen mukava paikka, johon vähän vahingossa eksyimme, oli aivan kaupungin keskustassa, rautatieaseman läheisyydessä sijaitseva Trädgårdsföreningenin puisto.
 
Puisto on kaikille avoin kasvitieteellinen puutarha, josta löytyi mm. 4000 ruusun tarha, erilaisia kukkapenkkejä, puistokäytäviä ja veistoksia. Puiston keskellä on myös suuri lasipintainen puutarharakennus. Sen sisältä löytyivät niin palmut, kaktukset kuin suuret lumpeetkin.
 

 
No mitä Göteborgissa voi tehdä iltaisin? No mennä tietenkin historialliseen Lisebergin huvipuistoon! Niin me viisikymppiset, jotka emme aikanaan lapsiamme edes juuri käyttäneet huvipuistoissa, vietimme iltamme tuossa Göteborgin ehkä tunnetuimmassa matkailukohteessa. Sinne muuten kannattaa mennä upealla museoraitiovaunulla, jonka pysäkki löytyy ainakin päärautatieaseman aukiolta.
 
Liseberg on Pohjoismaisen suurin huvipuisto, jossa vuoden aikana vierailee jopa kolme miljoonaa ihmistä. Ja puistohan on avattu jo vuonna 1923. Sisäänpääsy alueelle maksoi 100 kruunua ja sillä sai sitten seurata myös illan ohjelmaa, joka tuolloin oli joku ruotsalainen bändi (selvästi aika suosittu). Laitteisiin emme (tietenkään) menneet, katseleminen riitti.
  
Tai, no, päätin minä kokeilla sellaista onnenpyörää ja ensimmäisellä 20 kruunun panoksella voitin kaksi kiloa suklaata. Tuli sitten tuliaiset samalla hankittua.

Illalla kävelimme huvipuistosta vielä kaupungin keskustaan ja kävimme iltavirvokkeella parkkilaiva Vikingissä. 1900-luvun alussa valmistunut suuri purjelaiva kuului aikanaan ahvenanmaalaisen Gustaf Eriksonin varustamolle. Nyt laiva on Göteborgin satamassa hotellina, mutta sen kannella toimii ainakin kesäaikana myös baari.


Ei se Göteborg sitten lopulta mikään pahempi paikka ollutkaan.

Blogia kannattaa seurata myös Facebookissa.

Kommentit

  1. Olen joskus tuolla käynyt päiväseltään työreissulla, harmi ettei ollut aikaa mihinkään. Jos uusi, pidempi tilaisuus tarjoutuu, ainakin tuo kasvitieteellinen voisi olla kiva nähdä. Tykkään käydä rauhallisissa paikoissa, joissa luonto on ainakin jotenkin läsnä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paikka oli kyllä yllätys meillekin, keskellä kaupunkia niin hieno puisto - ja ilmainen.

      Poista
    2. Kasvitieteellinen puutarha oli kiva kun viimeksi yhtenä vappuna tuolla kävimme - ja kaupunkia ympäröivä saaristo, jonne pääsee julkisella liikenteellä. Tosin ehkä jos kaupungissa on vaan päivän, niin saaristo on sittenkin vähän kaukana.

      Poista
  2. Juu, sikses kiva kaupunki, täytyisi käydä useammin. Tuo museoratikka konnareineen on ihan kuningasidea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No se kyllä oli, vaunuja liikkui useampikin sitä reittiä ja kuljettajina ja konnareina vanhemman puoleiset herrat. Aivan ihanaa menoa.

      Poista
  3. Göteborg on aivan ihana! Seuraavalla kerralla kannattaa etsiytyä jäätelölle Råda Gelatoon. Kolmen päivän konserttimatkalla oli pakko käydä tuolla jätskillä joka päivä! :D Enpä muuten tiennytkään, että Liseberg on Pohjoismaiden suurin huvipuisto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, pistetäänpäs korvan taakse :-)

      Poista

Lähetä kommentti