Automaalarin elämäntyö museonäyttelyssä - Simo Riikonen Harjavallassa

 
Harjavalta, kunta Satakunnassa, runsaat 7000 asukasta, matkaa Poriin 30 km, Huittisiin vähän enemmän. Kaupungissa sijaitsee museo, joka perustuu vapaaherra Emil Cedercreutzin (1879-1949) elämäntyölle. Kuvanveistäjänä, siluettitaiteilijana, kirjailijana ja kansatieteellisen kokoelman keräilijänä tunnettu Cedercreutz rakennutti 1914 taiteilijakotinsa Harjavaltaan. Nykyään tämä Harjulan taiteilijakoti ympäristöineen on museo, joka on yhdistelmä taidetta, kansatiedettä ja taiteilijakodin tunnelmaa. Ja tammikuisena sunnuntaina tuossa museossa oli suorastaan tungos!
Simo Riikosen ruiskumaalaukset tunnetuista taiteilijoista.
Emil Cedercreutzin museo on osannut selvästi valita talvikauden näyttelynsä sopivasti. Esillä on kolme erikoisnäyttelyä, joista ainakin kaksi ovat sopivan populaareja ja siksi kiinnostavia. Ja toinen niistä kiinnostaa myös miehiä. 25.2.2018 saakka esillä on autotaidemaalari Simo Riikosen, sanataiteilijana paremmin tunnetun Heli Laaksosen ja kuvataiteilija Tello Anttilan näyttelyt. Esittelen nyt ensin Simo Riikosen näyttelyn. Itse museosta ja taiteilijakoti Harjulasta olen kirjoittanut kesällä 2016 tällä tavoin.
Simo Riikosen verstaan työvälineitä.
Kuvataiteilija, ruiskutaidemaalari Simo Riikonen on tunnetuin erilaisista automaalauksistaan. Ensimmäisen maalauksensa hän teki omaan mopoonsa 16-vuotiaana, jo vuonna 1965. Hän oli innostunut aiheesta nähtyään liekkikuvioituja autoja amerikkalaisissa autolehdissä. Sen jälkeen hän on tehnyt ruiskutaidemaalauksia ainakin tuhanteen autoon ja on ollut Suomessa taidesuunnan pioneeri.
Luonnoksia automaalauksiin.
Riikosen maalaamissa rekka-autoissa, linja-autoissa, henkilöautoissa tai moottoripyörissä ovat aiheina usein elokuvatähdet, urheilutähdet, muusikot jne. Näyttelytilaan ei toki ole tuotu rekkoja, vaan maalauksia esitellään mm. valokuvien ja pienoismallien avulla. Yksi maalattu moottoripyörä toki oli esillä. Näyttelyssä esitellään myös Riikosen voittamia lukuisia palkintoja mm. erilaisista autonäyttelyistä.
Taiteilija oli itse paikalla, kun vierailimme näyttelyssä. Hän kertoi, että esimerkiksi rekka-auton maalaamista varten hän edellytti varattavan vähintään kolme kuukautta aikaa. Harvoin se onnistui ja silloin autoa maalattiin vuorokauden ympäri ja usein maalauksen päälle laitettu lakkakaan ei ehtinyt kuivua ennen kun auto vietiin näyttelyyn. Suurten pintojen maalaaminen vaati myös hyvää fyysistä kuntoa. Seitsemisen vuotta sitten Simo Riikosen piti luopua maalaamisesta sairauden johdosta. Sen hän kertoi olevan vieläkin vaikea asia.
Simo Riikonen 28.1.2018 Emil Cedercreutzin näyttelyssä.
Vaikka Riikonen onkin tunnetuin näistä automaalauksistaan, on hän urallaan maalannut myös erilaisia muotokuvia mm. julkisuuden henkilöistä, perheenjäsenistä, lemmikeistä jne.
Harjavallan näyttelyn työt on koottu paitsi taiteilijan omista kokoelmista, myös muista yksityiskokoelmista. Näyttelyä kootessa Riikonen etsintäkuulutti vuonna 1997 tekemiään Suomen presidenttien suurikokoisia muotokuvia. Teokset olivat aikanaan esillä mm. Finlandia-talossa. Muutama viikko sitten nuo kymmenen teosta löytyivät erään keräilijän varastosta. Nyt myös ne ovat esillä näyttelyn loppuun saakka.
Tällainen vähän erityinen kuvataiteen laji on vähemmän nähty museoissa, mutta sitäkin enemmän ihmisten keskuudessa, maanteillä, autonäyttelyissä, yksityiskodeissa ja autotalleissa. Design Simo Riikonen - Autotaidemaalarin uran viisi vuosikymmentä on kuitenkin hieno kunnianosoitus oman alansa tunnetuimmalle suomalaiselle tekijälle.

 Seuraa blogia myös Facebookissa, niin tiedät, mitä on tulossa.

Kommentit