Taidenäyttely myös lintubongareille - Veljekset von Wright


Joko Ateneumin von Wright-näyttelystä on kirjoitettu tarpeeksi? Varmaankin, mutta kerronpa kuitenkin omista kokemuksistani.
Ferdinand von Wrightin maalauksia Ateneumin näyttelyssä.
Suomen taidehistoriaan eittämättä vahvasti kuuluvat, 1800-luvulla eläneet veljekset, Magnus, Wilhelm ja Ferdinand von Wright maalasivat höyhenentarkkoja lintuja, kaloja, kauniita järvimaisemia, kaupunkinäkymiä jne. Heidän merkityksensä lienee juuri se, että he tekivät näitä asioita omalla tavallaan ensimmäisinä Suomessa. Ateneumissa on nyt esillä veljesten suurnäyttely, joka jatkuu aina helmikuun hiihtolomiin saakka. Näyttely selvästi kiinnostaa, tavallisena sunnuntaipäivänä museon lippukassalla oli kymmenien metrien jono. Ehkä tämä lasketaan näyttelyksi, joka kuuluu nähdä. No, ainakin se on tavallaan helppoa katsottavaa. Näyttelyssä on esillä huimat 300 teosta. En voi sanoa syventyneeni niihin kaikkiin, eikä se liene tarkoituskaan. Ehkä suuri määrä vähän jopa häiritsi, jotenkin en jaksanut keskittyä sitten kunnolla edes osaan, kun niitä riitti ja riitti. Mutta kattavaksi näyttelyä voi todellakin sanoa.
Magnus von Wright, Riippuvia lintuja, 1865, öljy


Viisitoistalapsisen perheen vanhin oli, Magnus (s.1805). Hän opiskeli mm. Tukholman taideakatemiassa ja Düsseldorfissa. Ruotsissa hän ryhtyi kuvittamaan suurta ruotsalaisten lintujen opasta. Myöhemmin hän on tunnettu etenkin talvimaisemistaan. Hän oli ensimmäisiä suomalaisista taidemaalareita, jotka kuvasivat talvista kaupunkikuvaa. Hänen tunnettuja töitään ovatkin mm. lumiset Helsinki-kuvat.
Magnus von Wright, Tulipalo Eteläisellä Makasiinikadulla 1865, öljy


Viisi vuotta nuorempi veli Wilhelm avusti isoveljeään ruotsalaisen lintuoppaan kuvituksessa. Poikien isä Henrik von Wright oli innokas metsästäjä ja koska kameraa ei vielä ollut, käytettiin kuolleita lintuja maalausten malleina. Näyttelyssä kulkiessa voi vain mielessään laskea, kuinka moni lintu katkaisi kaulansa pelkästään näiden teosten takia. Juuri Wilhelmiä pidetään heistä parhaana piirtäjänä. Ehkä näyttelyn parasta antia olivatkin hänen kala- ja perhospiirroksensa.
Wilhelm von Wright, Ampuhaukka, 1832, vesiväri.

Ferdinand von Wright, Taistelevat metsot, 1886, öljy.
Ferdinand, nuorin kolmesta taiteilijaveljestä, oli 17 vuotta Magnusta nuorempi. Hänen aikanaan taiteilija saattoi jo elää pelkästään taiteellaan, hän oli yksi Suomen ensimmäisistä vapaista tateilijoista. Hänen tunnetuimpia töitään ovat dramaattiset luontokuvat, lintumaalaukset - ja ne taistelevat metsot. Tuo maalaus oli selvästi tämän näyttelyn "mona lisa". Sen kohdalla otettiin eniten selfie-kuvia.
Näyttely on paitsi taidehistoriallinen myös luonnonhistoriallinen. Myös lintubongarit löytävät näyttelystä varmasti ihasteltavaa!
Magnus von Wright toimi myös Helsingin yliopiston eläinmuseon ensimmäisenä konservaattorina. Tässä hänen täyttämänsä jouhisorsakoiras vuodelta 1847.
Ferdinand von Wright, jouhisorsakoiras, 1858, öljy

Veljekset von Wright -näyttely Ateneumissa Helsingissä on avoinna 25.2.2018 saakka.

Seuraa blogiani myös Facebookissa, niin tiedät, missä ehkä ollaan nyt menossa.

Kommentit