Valoja katsomassa pääkaupungissa - Lux Helsinki





Lux Helsinki valaisee Kauppatorin komeimmat julkisivut festivaalin ajaksi. Kaupungintalon, Ruotsin suurlähetystön, Korkeimman oikeuden palatsin, Presidentinlinnan sekä Lampan ja Goviniuksen talon fasadit loistavat merelle päin – kaupungin siluetti hehkuu talven pimeydessä. Upeaa kokonaisuutta voi ihailla Kauppatorilla sijaitsevalta valokuvaustasanteelta. (teksti luxhelsinki.fi)
Valotaide ja erilaiset valoviikot ovat vuosi vuodelta lisääntyneet eri kaupungeissa. Tampereella ovat omat Valoviikkonsa, Oululla Lumonsa, Jyväskylällä Valonkaupunkinsa, Turulla Satusiltansa ja Raumallakin pitsiset valoteoksensa jne. Valotaiteella on sellainen hieno ominaisuus, että sitä ei välttämättä koeta edes taiteeksi. Ei ehkä onneksi taiteilijoiden kannalta, mutta kaupunkilaiset selvästi kokevat julkiset valoteokset ja -festivaalit tapahtumiksi, joita lähdetään kokemaan yhdessä, vaikkei esim. museoiden tai näyttelytilojen sisälle lähdettäisikään.
Lux Helsinki on Helsingin kaupungin järjestämä valofestivaali, joka tänä vuonna ajoittui loppiaisviikonloppuun, 5.-9.1.2017. Helsinki on järjestänyt valotapahtumia jo vuodesta 1995. Valon voimat -nimistä tapahtumaa järjestettiin vuosina 1995–2009, Valon vuodenaika -tapahtumaa järjestettiin vuosina 2009–2011 ja Lux Helsinki -nimellä tapahtumaa on järjestetty vuodesta 2012 lähtien. Vuosi vuodelta tapahtumasta on tullut suositumpi ja siitä tietenkin on myös uutisoitu. Joka vuosi olen haaveillut käymisestä tapahtumassa, mutta kertaakaan en ole onnistunut. Tänä loppiaisena päätimme kovasta pakkaskelistä huolimatta ajella sen lähes puolentuhatta kilometriä illan aikana, jotta pääsin näkemään tämän vuoden valofestivaalin työt. 
Domus 360° – Neljä kotia on koettavissa jokaisesta ilmansuunnasta, läheltä ja kaukaa. Tornin kirkas valaistus loistaa kauas, ja lähietäisyydeltä teosta voi tarkastella Senaatintorilta, Unioninkadulta ja Kirkkokadulta sekä kirkon ylätasanteilta. Teoksen aiheet nousevat kodin ideasta: millaisiin rakenteisiin ihmiset perustavat olemassaolonsa, henkisen kotinsa? Teosta varten sävelletty musiikki korostaa valomaailmojen elämyksellisyyttä. Teoksen toistuva sykli on noin seitsemän minuutin pituinen. Valotaide: Tarja Ervasti. Musiikki: Willie Budsko (teksti: luxhelsinki.fi)
Valofestivaali todella kiinnostaa ihmisiä. Lux Helsingin teokset on koottu reitin varrelle ja väki todellakin vaeltaa ryhmänä tuota reittiä pitkin. Liikenteenohjaajat avustavat suojateillä, reitin varrella myydään glögiä, Kaupunginmuseo on avoinna iltakymmeneen ja ravintolat tarjoavat aiheeseen liittyviä ruokalistojaan.  
Outi Pieskin uudessa teoksessa vesiputoukset vyöryvät vapaina ulos Tuomiokirkon kappelin ikkunoista. Gorži juhlistaa saamelaisten juhlavuoden alkua. Saamelaisten kansallispäivänä 6.2.2017 tulee kuluneeksi 100 vuotta ensimmäisestä pohjoismaisesta saamelaiskokouksesta.  Teksti (luxhelsinki.fi)
Me kiersimme koko reitin ja bongasimme kaikki viisitoista valoteosta. Muutama sykähdytti oikeasti, jotkin jättivät vain ihmetyksen aihetta. Selkeästi ihmisiä kiinnostaa taide, johon voi jollakin tavoin myös itse osallistua, vaikka vain hyppimällä tasajalkaa, jotta valot vilkkuvat vilkkaammin. Yksinkertaista, mutta sitä yhteisöllistä.   
Rölli Ridanpää & Tero Laine: Light Pipes. Light Pipes kuvaa urbaania kaupunkimaisemaa – valo ja ihmisten vuorovaikutus kuvastavat kaupungin moninaisia mahdollisuuksia. Interaktiivinen teos koostuu kupariputkesta ja venttiileistä, joilla säädetään hehkulamppujen kirkkautta. Teos syntyy vuorovaikutuksesta: kaksitoista katsojaa pääsee kerrallaan säätämään venttiilejä. Yhteistyötä tekemällä he voivat pimentää kaupungin tai saada sen loistamaan täydellä kirkkaudella. (teksti: luxhelsinki.fi)
Kaksi ehdotonta suosikkiani ovat Stora Enson rakennuksen julkisivuun heijastettu valoteos sekä Topelian sisäpihalla sijaitseva Flowers of Life.

Shader: Cube. Shaderin teoksessa ikoninen ja aikanaan intohimoja herättänyt rakennus, Stora Enson pääkonttori, nähdään uudessa valossa. Väkevä viisiosainen animaatio Cube luo illuusion, jossa analogisuus ja digitaalisuus, luonto ja teknologia sekä perinteet ja nykyaika elävät rinnakkain. Pääkonttorin Kauppatorin ja Presidentinlinnan puoleisille julkisivuille projisoitavan teoksen jokainen osio on oma kollaasinsa, jossa hyödynnetään perinteisiä ja nykyaikaisia taiteen tekniikoita. Teokseen on sävelletty musiikki ja animaatiota. Teos on nähtävillä tauotta, ja sen kesto on noin viisi minuuttia.  (Teksti: luxhelsinki.fi) 




Flowers of Life -kollektiivi on tullut tunnetuksi näyttävistä valoinstallaatioista, jotka vievät katsojan perimmäisten kysymysten äärelle. Luxissa nähdään ryhmän toistaiseksi suurin työ, joka huokuu mystisyyttä ja valon maagista hohtoa. Flowers of Life ammentaa ”pyhästä geometriasta”, luonnon ja kosmoksen symmetriasta ja mittasuhteista. Ilmassa leijuvista kuvioista muodostuva kokonaisuus on värien ilottelua ja muotojen juhlaa. Teos levittäytyy Helsingin yliopiston Topelian sisäpihalle. Installaatio näyttäytyy erilaisena eri suunnista, ja yleisö voi kulkea monimuotoisen valoteoksen läpi. (Teksti: luxhelsinki.fi)

Kommentit

  1. Tämä on kyllä Helsingissä ihan toisessa mittakaavssa (vielä) kuin Jyväskylässä. Tai ainakin noiden seiniin heijastettujen valoteosten puolesta. Monen näköistä valoteosta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti