Vuoden 2020 aakkoset

Löytyisiköhän tämän vuoden blogikirjoituksista tai elämästä muutenkin juttua jokaiselle aakkosten kirjaimelle? Olkoon tämä itselleni ainakin kertausta tästä melko erikoisesta vuodesta 2020.

A niin kuin Alvar Aalto

 

Yksi tämän vuoden retkiteemoista oli arkkitehti Alvar Aalto. Sama teema toki on ollut jo useana vuonna. Elokuva Alvar Aallosta taisi olla ainoa elokuva, jonka kävin tänä vuonna katsomassa elokuvateatterissa. Pidin kovasti elokuvasta. Samaa kauneutta löytyi tänä kesänä mm. Aallon suunnittelemasta Muuramen kirkosta, rakennuksista Jyväskylässä, Alajärvellä ja Seinäjoella, joista kaikista ilmestyi oma postaus. 

B niin kuin Bucklan ja Olli

Pitkään keväällä hymähtelimme sille, että tämän vuoden "ulkomaanmatka" oli helmikuinen reissumme Mänttään. Sillä oli mentävä. No, ei Mäntässä mitään vikaa ole, meillä oli mitä mainioin talvimatka, jonka aikana yövyimme komeassa Mäntän klubissa ja vierailimme jälleen kerran Serlachius-museoissa. Erityisesti jäi mieleen mitä mielenkiintoisin näyttely taiteilijapari Olli (eli Olga) ja Bucklan (eli Eric) Erhströmin elämästä ja tuotannosta. Tämä näyttely on muuten tulevan kevään ajan Vaasassa Tikanojan taidekodissa.

C niin kuin Covid-19

 
Eipä kai tästä vuodesta voi kirjoittaa ilman tätä asiaa. No, minua ja perheettäni tämä tauti ei ole kurittanut kovin. Olemme jatkaneet töitä, olleet terveinä, selvinneet ihan hyvin matkojen tai konserttilippujen ym. peruuntumisista. Olen kuitenkin erityisen tyytyväinen ollut siitä, että asun pienessä kaupungissa, missä asiat sujuvat lähes normaalisti myös tällaisena aikana. Kaupassa voi käydä, kahvilassa voi käydä, lenkkipoluilla on tilaa. Tämä kuva muuten on otettu eräänä myöhäisenä kesäiltana kotimatkalla, kun vaan piti poiketa Sastamalan rannan kautta. Vene piti tietenkin käydä kuvaamassa. 

D niin kuin Diana tai Dior

 

Kaupunki, missä tänä vuonna olemme eniten käyneet, näyttäisi olevan Tampere. Yhdellä kesäisellä vierailulla tutustuimme myös Milavidan mielenkiintoiseen näyttelyyn käsilaukuista. Sieltä löytyi myös tämä Lady Dianan suosima Diorin musta käsilaukku.

E niin kuin erämaakirkko Pihlajavedellä

Kesäreissuillamme poikkesimme varmaan parissakymmenessä kirkossa. Yksi vaikuttavimmista oli kapean hiekkatien päässä keskellä metsää sijaitseva Pihlajaveden erämaakirkko, joka "on aina auki". 


F niin kuin Finlayson Art Area

Jo tavaksi tullut perinne on käynti Tampereella Finlaysonin alueelle levittäytyvälle taidenäyttelylle, jonka helmi oli tänä vuonna uudelleen ripustettu Kaarina Kaikkosen tilateos Satakunnankadun päällä.

G niin kuin Gamlakarleby eli Kokkola

 

Tänä kesänä ajelimme mm. Pohjanmaalla ja yksi yö vietettiin myös Kokkolassa. Kokkolasta jäi mieleen erityisesti kaunis Neristanin puutaloalue.

H niin kuin Hatanpään ruusut

Jälleen kerran Tampereella. Ensimmäistä kertaa löydettiin Hatanpään kartano ja sen puisto. Ja miten upeita ruusuja sieltä löytyikään! Tänne pitää jatkossakin poiketa.
 

I niin kuin Isokyrö

Pohjanmaan reissulla poikkesimme myös Isossakyrössä. Tutuksi tuli niin Napuen taistelu, keskiaikainen kirkko kuin mielenkiintoinen Kyrön ginitkin.

J niin kuin Joseph Alanen


Miten taas olemmekaan Tampereella! Juuri ennen keväisiä sulkuja ehdimme käydä Tampereen taidemuseon upeassa näyttelyssä, joka esitteli minulle ennestään täysin tuntemattoman taiteilijan Joseph Alasen.

K niin kuin Kerava

Niin tuli Keravasta yllättäen syksyn pelastaja. Hienoa purkutaidetta koko kerrostalollinen ja sen lisäksi niin hyvää mieltä tuottava taidenäyttely Naisia, naamioita ja villiä luontoa Sinkka-museossa. Niillä selvittiin syyskauden aloituksesta hyvinkin.  

L niin kuin Lapua

Lapua matkailukohde? No, niin vaan tänä kesänä sekin koettiin. Kaunis puisto, komea kirkko ja Paukku koskettavine kappeleineen ja museonäyttelyineen. Voisihan tuolla joskus toistekin poiketa. 
 

M niin kuin Moottoripyörämuseo

 
Tänä vuonna museovierailuja tuli ehkä aikaisempia vuosia vähemmän. Se toki johtui pitkälti siitä, että monet museot olivat kevään suljettuina ja siitä, että monet suuret näyttelyt siirtyivät tulevaisuuteen. Myös se vaikutti, että vierailut isommissa kaupungeissa jäivät tänä vuonna melko vähiin. Yksi mukavimmista museovierailuista oli kesäinen käynti Lahden Moottoripyörämuseossa.  

N niin kuin Nelimarkka

No olihan niitä museoita. Kuten vaikka Alajärvellä sijaitseva Nelimarkka-museo, joka oli syy poiketa koko Alajärvelle. Sen Alvar Aallon lisäksi. Kaunis museorakennus, kaunis museonäyttely, joka opetti lisää taiteilija Eero Nelimarkasta, hänen elämästä ja taiteesta. 

O niin kuin Ossi Somman veistospuisto


Syyskuun viimeisenä viikonloppuna oli hellettä. Autoretkemme kohteena oli silloin Nokia. Kyllä vaan sieltäkin korona-ajan kohteita löytyi, kuten vaikka merkillinen taiteilija Ossi Somman veistospuisto!
 

P niin kuin puupaatit


Pitää tähän vuosikatsaukseen saada myös kotikaupunki Uusikaupunki, missä nyt kuitenkin suurimman osan vuodesta on oltu. Huhtikuusta lokakuuhun aikaa on vietetty aika paljon meren rannalla Pakkahuoneen tienoilla. Jos ei muuta niin kahvittelun merkeissä. Elokuussa siellä kokoontuivat jälleen kerran kauniit puupaatit.  
 

Q niin kuin Queen Victoria

Ja jälleen kerran Tampereella. Sara Hildénin museossa lokakuussa ihastuttivat ainakin Tuula Lehtisen maalaukset, joista yhden sarjan nimi oli Queen Victoria ja Queen Charlotte I ja II. Siitä siis se Q-kirjain.

R niin kuin Raahe

Kesäinen Pohjanmaan tournee ulottui pohjoisessa Raaheen saakka. Siellä ihasteltiin sitä maailman vanhinta sukelluspukua, vanhoja puisia kirkkoveistoksia museossa, puutaloaluetta ja etenkin aivan ihanaa majapaikkaa, Langin kauppahuonetta. Jos edes jotain uskaltaa jo suunnitella tulevan vuoden osalta, niin tänne voisin pelkästään majapaikan takia lähteä ensi kesänäkin. Postaukseni Raahesta oli myös kuluneen vuoden eniten luettu.

S niin kuin Strömsö

Vaasan kohdilta löytyi mukava pysähdyspaikka, televisiosta tuttu Strömsö. Kaunis puutarha, tyylikkäät rakennukset. Ei haitannut pieni sadekaan. 
 

T niin kuin Tampere

 
Tässä on jo joitakin kertoja tullut todettua Tampere. Tänä vuonna siitä tuli se kaupunki, jonne mentiin, jos ennen olisi menty Helsinkiin. Museoita, näyttelyitä, teatteria, puistoja, valoja. Kaikkea tätä ainakin käytiin vuoden aikana Tampereella katsomassa. Lokakuun lopulla ihailtiin etenkin kauniita valoja.
 

U niin kuin Unesco

Unescon maailmanperintökohteet ovat matkailuhistoriassani myös olleet mukana. Ei sillä tavoin, että niitä erityisesti olisi bongattu. Mutta jos jollakin seudulla ollaan ja sieltä löytyy Unesco-kohde, pyritään se toki "suorittamaan". Koska omat reissut ovat olleet pääasiassa kotimaassa ja Euroopassa, ei niitä bongauksia nyt niin valtavasti ole kertynyt. Mutta runsaat 60 kuitenkin. Kotimaan kohteissa on käyty useammankin kerran, mutta tänä vuonna tuli bongattua niin Petäjäveden kirkko, Verlan puuhiomo kuin Vanha Raumakin. Raumalla nyt tuli käytyä useammankin kerran. 

V niin kuin Vääksy

Asikkalan Vääksyssä poikkesimme tänä kesänä kaksikin kertaa. Asikkalassa käytiin myös vierailulla Urajärven kartanossa ja kahvia nautittiin rouheassa Vintage Rusty -kahvilassa. 

W niin kuin Wardi ja Ä niin kuin Äkkijyrkkä

Nämä kirjaimet tulivat nyt samaan kohtaan, sillä sekä Rafael Wardin että Miina Äkkijyrkän taidetta ihasteltiin monen muun taiteilijan ohessa kesällä Mäntyharjulla sijaitsevassa Taidekeskus Salmelassa.
 

X niin kuin LuX Helsinki

Saatiinhan se X-kirjainkin vähän väkisin. Vuosi alkoi jo perinteisellä valotaidematkalla Helsinkiin. Silloin ei vielä tiedetty, että kyseinen reissu olikin koko vuoden ainoa käynti pääkaupungissa. Milloinkahan viimeksi on tällainen vuosi ollut, ei vuosikymmeniin ainakaan.


 

 Y niin kuin Ylioppilas


Tämä aihe ei liity blogiin, mutta oli monella tavalla vuoden positiivisimpia asioita. Perheen kuopuksen kunniaksi saatiin kuin saatiinkin viettää oikein onnistuneet venetsialaislauantaihin osuneet lakkiaisjuhlat. Meidän ja ylioppilaan näköiset juhlat. 

Z niin kuin Zacharias Topelius

Kesän Pohjanmaan ajelulla löytyi Uudestakaarlepyystä kauniisti remontoitu museotalo Kuddnäs, joka osoittautui Zacharias Topeliuksen lapsuudenkodiksi.
 

Å niin kuin Åkergren tai Åkerblom

Myönnetään, tämä oli vähän väkisin keksitty. Mutta molemmat Å-kirjaimelta alkavat sukunimet on mainittu tässä postauksessa, joka kertoi Keski-Suomen vanhimmasta kirkosta, joka sijaitsee Keuruulla. Ja on muuten kaunis.   

Ö niin kuin öppna trädgårdar

Väkisin on tämäkin keksitty, mutta aihe sentään hieno. Alkukesällä vierailtiin Raumalla avoimia puutarhoja ihastelemassa ja Pitsiviikolla perinteisesti sitten avoimia pihoja. Gyl Raum o ain Raum. 

Ehkä on parasta, etten tässä vaiheessa lausu mitään ajatuksia tulevan vuoden reissuista. Mennään nyt näitä vanhoja muistellen. Muistathan, että mukavista paikoista löytyy myös tämä kartta


Kommentit

  1. On jäänyt vähän harmittamaan, että tuo Taiteen kotitalo jäi väliin, vaikka se olisi kiinnostanut paljon. Silloin oli paljon kaikkea muuta eikä sitten lopulta ehditty. Raahessa muuten pysähdyimme itsekin matkalla kohti Lappia ja Norjaa, mukava paikka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No meillä kävi vähän tuuri sen Keravan taiteen kotitalon kanssa, vaikka olimme vasta syyskuussa, meidän ei tarvinnut jonottaa kauaa. Raahe olikin positiivinen kokemus.

      Poista
  2. Kiitos Mari upeasta vuosikoosteesta! Itselläni tämä vuosi meni koronan takia enemmän luonnon kuin taiteen ja kultuurin parissa mikä tietysti vähän harmittaa. Keväällä museot suljettiin moneksi viikoksi. Toisaalta nyt Covid-19 oli se asia, joka edellä oli pakko mennä ja vieläkin toki kunnes meidät on rokotettu. Itselle jäi Taiteiden talo Keravalla yhdeksi vuoden todelliseksi kohokohdaksi ja olen niin iloinen, että siitä tuli myös valtava yleisömenestys koronasta huolimatta. Jään odottamaan sille jatkoa. Enni Idin kotitalo ja Joutsan Haihatus olivat uusia kohteita itselleni tänä vuonna. Myös Seppo Fräntin Kiasman värikylläinen näyttely puhutteli.

    Parempaa uutta vuotta odotelle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Purkutaiteen talo oli todellakin vaikuttava. Toivotaan Marjo parempaa tulevaa vuotta ja jännityksellä odotamme, missä kohtaamme ensi vuonna :-)

      Poista
  3. Harmillisesti en noita kyseisiä Tampereen valoja itse mennyt bongailemaan, kun oli niin paljon sakkia paikan päällä, kun liikuin keskustassa niiden aikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sehän näissä usein on, että väkeä on paljon liikkeellä. Me onnistuimme Tampereella välttämään hyvin massat, mutta alkuvuoden Lux Helsinki tuntuisi nyt kyllä mahdottomalta. Sen verran väkeä siellä oli.

      Poista
  4. Hyvin keksit jotakin joka kirjaimelle. Hauska idea vuosikatsaukselle. Ihania Suomi-kohteita ja tunnelmia! Kiva kuulla, että olette pysyneet suojassa ja terveinä. Pikkukaupunki Suomessa on varmasti ollut tänä vuonna hyvä paikka olla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, kyllä, pikkukaupungissa on nytkin ollut hyvä asua.

      Poista
  5. Tulin vastavierailulle :) Kivasti olet keksinyt sisältöä kaikille kirjaimille ja mukavia hetkiä olet päässyt kotimaassa kokemaan!

    Eveliina / Reissukuume

    VastaaPoista
  6. Tässäpä oli kattava poikkileikkaus Suomesta. Kivoja, ehkä vähemmänkin tuntemattomia paikkoja. Ruusut ja kartano alkoi kovin kiinnostamaan.

    VastaaPoista
  7. Kaikenlaista jännää on kyllä ehtinyt teille tapahtumaan tällaisena korona -vuotenakin. Ja ihan hätkähdin kun tuli kotikaupungistani tuttu seinämaalaus vastaan. Kokkolasta siis. Figarolin kissaa kun on tuijotellut ihan lapsesta saakka.

    VastaaPoista
  8. Ihania kotimaan matkailumuistoja aakkosissa! :) Paljon omaa kotikaupunkiani Tamperetta. Asustan aivan Hatanpään Arboretumin kupeessa tälle hetkellä, joten lähes päivittäin lenkkeilen siellä. Jotenkin kummasti on tullut monien matka-aakkosissa C:n kohdalla sama vastaus. Heh. Tuo Kokkola olisi kiinnostava paikka, täytyy ehdottomasti tänä vuonna kesän ohjelmistoon se yrittää saada mukaan. :) Hyvää uutta alkanutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tampere on kyllä niin kiva kotimaan matkakohde. Juuri luin, mitä näyttelyitä kevään aikana sinne olisi tulossa, toivotaan, että museot jo saisivat olla avoinna.

      Poista

Lähetä kommentti