Nelimarkka-museo Alajärvellä

 

Edellisessä kirjoituksessa oltiinkin jo Alajärvellä, niin tässäkin. Jos oli Alvar Aalto Alajärven ystävä, oli sitä myös taiteilija Eero Nelimarkka. Alajärvellä, viitisen kilometriä kunnan keskustasta sijaitsee myös Nelimarkka-museo.


Eero Aleksander Nelimarkka syntyi Vaasassa 1891, mutta hänen vanhempansa olivat kotoisin Alajärveltä. Eero valmistui kondiittoriksi ja opiskeli alaa mm. Tukholmassa ja Lyypekissä. Näissä paikoissa hän innostui taiteesta ja myöhemmin hän lähtikin opiskelemaan taidetta Pariisin taideakatemiaan. Eero Nelimarkasta tuli suosittu taiteilija, joka hankki elantoaan etenkin muotokuvamaalarina. 

Eero Nelimarkan puoliso Saima oli kotoisin myös Pohjanmaalta, heille syntyi neljä lasta. Perhe asui pääasiassa Helsingissä, mutta 1930-luvun alussa Nelimarkat rakensivat huvilan Alajärven Pekkolan kylään. Etenkin täällä Eero ryhtyi maalaamaan lakeuden maisemia, joista hän onkin tunnettu. Maalaukset möivät ja lakeuden maisemista tuli täten myös suomalaista kansallismaisemaa.


Alajärven Pekkolaan Nelimarkka rakennutti myös museon. Hän perusti säätiön, jonka tehtävänä oli kartuttaa taidekokoelmaa. Museo valmistui arkkitehti Hilding Ekelundin suunnittelemana vuonna 1964. Tämän jälkeen taiteilija vietti lähes kaiken aikansa Alajärvellä. Eero Nelimarkka kuoli vuonna 1977. 


Nelimarkka-museo on nyt Alajärven kaupungin omistuksessa, mutta säätiöllä on yhä merkittävä rooli museon toiminnan tukijana Museon tehtäviin kuuluu Eero Nelimarkan taiteen esittämisen ja tutkimuksen lisäksi pohjalaisen taiteen tunnetuksi tekeminen.

 
Museossa on esillä runsaasti Nelimarkan maalauksia ja myös hänen elämätaipaleensa tulee teksteissä hyvin selvitettyä. Itse pidän aina siitä, että esillä on myös valokuvia ja esineitä, jotka esittävät ja ovat kuuluneet taiteilijalle. Myös täällä oli. Museon alakerrassa oli esillä Nelimarkan ateljeen esineitä ja hänen elämäänsä liittyneitä valokuvia. 

 
Nelimarkka-museo on luonnollisesti myös Museokortti-museo. Siellä on esillä myös vaihtuvia näyttelyitä.
 
Seuraa blogia myös Facebookissa, niin tiedät, mitä saattaa olla tulossa tännekin.  

 

 

Kommentit