Jackie, Lady vai Kelly? - Milavidan käsilaukkunäyttely Aina mukana

 
Tampereella Museo Milavidassa on vielä marraskuun puoliväliin saakka esillä näyttely käsilaukkujen satavuotiaasta historiasta. Näyttelyssä esillä olevat noin 50 laukkua eivät ole mitä tahansa kotirouvan kasseja, vaan oman aikakautensa klassikkoja, joita aikansa kuuluisuudet ovat käyttäneet ja olleet siten luomassa tämän asusteen muotia. Näyttelyssä selviää, millaisen käsilaukun teki tunnetuksi vaikka prinsessa Diana, Grace Kelly tai Jackie Kennedy.

Aina mukana –niminen näyttely  kertoo käsilaukun satavuotisen tarinan. Aikanaan pelkästään käytännöllinen käsilaukku on vuosikymmenten aikana viestinyt kantajastaan myös monia muita asioita.

Amerikkalaisen Whiting & Davis -yrityksen art deco -tyylinen metellipunos-iltalaukku 1920-luvulta. Tämän yrityksen vintage-laukut ovat nykyään haluttuja keräilykohteita.

Ranskalainen iltalaukku 1920-luvulta.

Englantilainen iltalaukku kuparista ja messingistä 1920-luvulta. Näitä aikakauden muotiasusteita tuotiin etenkin Turkista ja Intiasta.


Lähinnä matkalaukkuihin erikoistunut ranskalainen muotitalo Hermès toi vuonna 1935 markkinoille naisille suunnatun laukun, joka tuli tunnetuksi näyttelijä Grace Kellyn käytössä. Laukku sai myös häneltä nimensä. Laukkua on saatavana paitsi vasikannahkaisena, myös strutsin-, krokotiilin- tai liskonnahkaisena. Kelly-laukun hinta saattaa olla jopa 80.000€.

Hermèksen Kelly-laukku 1950-luvulta.

Yksi muotimaailman tunnetuimpia laukkuja on Chanel-laukku. Muotisuunnittelija Coco Channelin mukaan nimetty laukku sai vuonna 1955 olkahihnan, ja olkalaukusta tuli nyt myös salonkikelpoinen asuste.

Suunnittelija Karl Lagerfeldin versio Coco Chanelin klassikkolaukusta vuodelta 1955.
1970-luvun laukkumuotia edusti näyttelyssä mm. tämä italialainen neulelaukku.

Kun Jacqueline Kennedy käytti tiettyä Cuccin käsilaukkua, tuli siitä luonnollisesti suosittu. Jälleen kerran kannatti suunnittelutoimiston vaihtaa laukun nimi, siitä tuli siis Jackie-laukku.

Cuccin Jackie-laukku 1970-luvulta.

Myös seuraava laukku muutti nimensä sitä kantaneen kuuluisuuden mukaan. Tarinan mukaan Ranskan presidentin puoliso etsi Pariisiin taidenäyttelyn avajaisiin saapuvalle Prinsessa Dianalle lahjaa ja muotitalo Dior tarjosi omaa laukkuaan tarkoitukseen. Lady Diana myös käytti laukkua, jonka nimi muutettiin myöhemmin Lady Dioriksi.

Milavidan näyttely on jälleen kerran todella kauniisti koottu. Pidän Milavidasta todella paljon, kaunis rakennus, tyylikäs perusnäyttely ja nämä vaihtuvat näyttelyt ovat aina olleet todella kauniisti rakennettuja. Tämän näyttelyn käsilaukut on koottu italialaisista yksityiskokoelmista.

Seuraa blogia myös Facebookissa.

Kommentit