Raahen Top 8

Jokin somepostaus Raahesta sai muuttamaan meidän automatkan suunnitelman siten, että matka ulottuikin Raaheen saakka. Kaupungissa emme olleet aikaisemmin käyneet. Tulimme kaupunkiin illalla, yövyimme ja lähdimme seuraavana iltapäivänä jatkamaan matkaa. Sain kuitenkin kerättyä tämän vierailun top 8 listan teille muillekin kulttuurimatkailijoille.

1. Langin kauppahuone

Jos jostain syystä joskus pitäisi vielä yöpyä Raahen tienoilla, niin pelkästään tämän hotellin ja kahvilan  johdosta voisin kaupunkiin poiketa uudelleenkin.
Aivan kaupungin vanhan osan keskellä, Pekkatorin laidalla sijaitsee vuonna 1811 valmistunut kauppias Johan Langin rakennuttama asuin- ja kauppahuonerakennus. Nyt rakennuksessa toimii selvästikin suosittu kahvila sekä hotelli, jossa mekin yövyimme. Kauppias Lang oli alueen varakkaimpia porvareita, joka harjoitti siis sekä kotimaan- että ulkomaankauppaa ja oli tietenkin myös laivanvarustaja. Langin kauppahuoneen toiminta jatkui pitkälle 1930-luvulle saakka.
Talon nykyiset omistajat hankkivat rakennukset viisi vuotta sitten ja ovat tehneet uskomattoman hienoa työtä kunnostaessaan niin majoitustiloja kuin kahvilankin tiloja. Kaiken punaisena lankana on Raahen ja talon historia. Me yövyimme Merikapteeni Jannen huoneessa. Janne Byström oli merillä kaikkiaan 38 vuotta, kunnes joutui jäämään eläkkeelle vuonna 1895. Hotellihuoneemme oli sisustettu vuoden 1896 tilanteeseen, jolloin Janne oli jo eläköitynyt ja eli Raahessa muistelleen merenkulun vuosiaan. Hän oli ollut aina kiinnostunut linnuista, joten luonnollisesti huoneestakin löytyi monia lintuja.
Tällaisille matkailijoille, joiden mottona elämässä muutenkin on "ei kompromisseja" oli hieno elämys yöpyä ja vierailla paikassa, jossa selvästi oli sama ajatus. Huone oli todellakin sisustettu tuon aikakauden tyyliin, ei 1810-luvun tai 1920-luvun tyyliin. Jokainen yksityiskohta oli harkittu, lakanat, pitsipeitot, kylpypyyhkeet, saippuat... Ja eihän siihen aikaan ollut televisiota, ei siis myöskään huoneessa sitä tarvita. Hotellista löytyy seitsemän eri teemaista huonetta ja yksi huoneusto. 
Aamulla pihapiirin kukko herätti matkalaiset, josta paikan isäntä oli kovin huolissaan, josko se häiritsi meitä. Ei häirinnyt. Aamupala oli juuri sellainen kuin pitääkin olla!

Viereisessä rakennuksessa kauppahuoneen omistajarouva Piia Vähäsalo pitää Utua-nimistä kauppaa, jossa myydään hänen itse suunnittelemiaan nahka- ja vaatemallistoja.
Ja se kahvila, se taisi olla kulmakunnan suurin nähtävyys. Koko aamupäivän ajan ainakin jonoa riitti ulko-ovelle asti. Tästä paikasta ei olisi malttanyt lähteä lainkaan pois. Langin Kauppahuone on kyllä Raahen paras nähtävyys!

2. Raahen palaneen kirkon veistokset Suomen vanhimmassa kaupunginmuseossa

Muutama asia, mitkä Raahesta olen jo vuosikymmeniä tiennyt. Raahe oli merkittävä merenkulkukaupunki. Sen muistan siitä, että kotikaupunkini Uusikaupunkihan oli vuonna 1875 kolmanneksi suurin merenkulkukaupunki (laivojen lästimäärän mukaan), ja ensimmäisenä tuolloin oli juuri Raahe. Tämän opin jo ensimmäisenä museovuotenani yli 30 vuotta sitten. Ja toinen asia yhtä kaukaa eli opiskeluajoilta: Raahen museo oli Suomen ensimmäinen paikallismuseo.
Näitä asioita varten halusin tietenkin vierailla Raahen kaupunginmuseossa. Raahen museon yksi näyttelytila sijaitsee aivan kaupungin keskustassa vanhan sataman laidalla eli vanhassa pakkahuoneessa. Museo on jo itsessään museo - eli sen arvo on ehkä juuri se, että se kertoo osittain siitä, mitä 1800-luvun lopulla on pidetty merenkulkukaupungissa museoitavana. Esillä on siis runsaasti merenkulkijoiden matkoiltaan tuomia kuriositeetteja, matkamuistoja ja eksoottisia eläimiä ym. Esillä on myös 1800-luvun etenkin porvariston elämään liittyvää esineistöä, jotka ovat esillä aika hienoissa vanhoissa vitriineissä.
Mutta sitä en tiennyt ennen, että museossa on myös kokonainen huone täynnä 1600-luvun hienoa kirkkotaidetta.
Veistosten vaiheet olivat mielenkiintoiset. Raahe perustettiin vuonna 1649 ja puukirkko valmistui 1655. Kirkkoon hankittiin runsaasti komeita puuveistoksia, jotka kehystivät mm. alttarimaalauksia. Kirkkoa korjattiin 1880-luvulla ja siinä yhteydessä nämä värikkäät puuveistokset myös korjattiin. Sen jälkeen oltiinkin sitä mieltä, etteivät ne enää sovikaan kunnostettuun kirkkoon. Veistokset varastoitiin erilliseen kellotapuliin. Raahen kirkko paloi vuonna 1908, mutta tapuli säästyi palolta. Näin nämä hienot veistoksetkin säästyivät. Ne päätyivät jo vuonna 1912 museoon.  Upea tila!

3. Wanha herra ja Kruununmakasiini

No muistinhan Raahesta vielä yhden asian, sen sukelluspuvun. Eli Raahen museon kokoelmissa on harvinainen maailman vanhin sukelluspuku. Laivojen korjausta tai sen tarpeen tutkimista varten jo 1700-luvulla valmistettu vasikannahkainen sukelluspuku. Puvun saumat on ommeltu pikilangalla ja tiivistetty piellä. Ilmaa pukuun pumpattiin pään yläpuolella olevassa reiässä olleen putken kautta, selän reiästä ilma taas tuli ulos. Puku nimettiin aikanaan Raahen Wanhaksi herraksi.
Sukelluspuku löytyy Kruununmakasiinimuseosta. Tiilinen makasiinirakennus 1850-luvulta avautui museotiloina vuonna 2012. Makasiinin toisessa kerroksessa olikin melko nykyaikainen näyttely Raahen kaupungin historiasta. Raahen museon yhteystiedot ja avoinnaoloajat löydät täältä.

4. Pekkatori

Raahen keskustassa oleva aukio, jonka keskellä on kaupungin perustaja Pietari Brahen patsas on oikeasti aika hieno.
Kaupunki tuhoutui tulipalossa 1810 ja seuraavana vuonna kaupungille laadittiin uusi asemakaava. Siinä keskeistä oli juuri tämä aukio, jonka ympärillä on seitsemän tonttia ja niissä kaikissa vanhat hienosti säilyneet rakennukset. Vuonna 1888 aukion keskellä paljastettiin Walter Runebergin veistämä kreivi Pietari (eli Pekka) Brahen patsas. Aina Pekanpäivänä patsas kukitetaan, kuihtunut seppele oli Pekalla heinäkuun toisella viikolla vielä kaulallaan.

5. Raahen kirkko

Raahen keskustassa oleva komea ja korkea graniittikirkko valmistui 1908 tulipalossa tuhoutuneen puurkirkon paikalle vuonna 1912. Kirkon on suunnitellut arkkitehti Josef Stenbäck tuttuun kansallisromanttiseen tyyliinsä.
Kirkko on todella kaunis sisältä, se on kunnostettu kirkon täyttäessä sata vuotta 2012. Kirkon alttarimaalaus on Eero Järnefeltin.

6. Päivän pituus

Raahe oli pitkiin aikoihin pohjoisin paikka, missä olen kesäaikana vieraillut. Joten oli yllättävää huomata, että päivän pituus oli heinäkuun alkupuolella vielä noin kaksi tuntia pidempi kuin meillä kotona. Illalla ei siis malttanut nukahtaa, kun piti ihmetellä Merikapteeni Jannen huoneen ikkunasta aurinkoa!

7. Puutalokaupunki

Raahen vanha kaupunki on ruutuasemakaavainen puutalokaupunki. Kaupunki paloi 1810, joten kaupungissa on säilynyt paljon vanhoja, jo 1800-luvun alkuvuosikymmentenkin asuintaloja. Hotellihuoneessa oli valmiina Vanhan Raahen kävelykartta, johon oli tehty valmiiksi reitti ja merkitty tietyt talot ja niiden historia. Sen mukaan sitten käveltiin (no käveltiin kyllä muutenkin koko ruutukaava-alue edes ja takaisin). 
Puutaloalueella ei juuri muita kauppaliikkeitä tai kahviloita ollut kuin aiemmin mainittu kahvila-hotelli. Suuri osa kortteleiden asuintaloista olivat tosiaan jo parisataa vuotta vanhoja, empiretyylisiä matalia taloja. Erityispiirteenä saattoi havaita talojen nurkkalaudat, jotka käsittääkseni siis peittivät vähän ulommas tulevat hirsien päät. Ne olivat Raahessa leveät ja osittain koristeellisiakin.


Talot olivat asuinkäytössä ja aika moni myös tyhjillään. Joitakin vuosikymmeniä sitten monet alueen vanhat talot olivat ikävä kyllä lisäeristetty siten, että ulkopuolelta ikkunat eivät olleet seinän tasolla, samalla ikkunat oli usein uusittu.

Mutta kaiken kaikkiaan kaunis 1800-luvun alupuolelta säilynyt puutaloalue Raahessa oli. Elämää sinne ehkä olisi kaivannut vähän enemmän.

8. Prisma

Tämä viimeinen on vähän sarkastinen listaus. Kuten niin monessa muussakin suomalaisessa pikkukaupungissa, ei meidän tyyliset matkailijat oikein löydä iltasella paikkaa missä voisi syödä tai edes juoda kahvia. Me kun haluamme päivällä reissata ja illalla vasta ruokailla. Eihän se täälläkään oikein onnistunut, kun ei mitään mukavia paikkoja enää ollut avoinna. Mutta onneksi Prisma oli iltakymmeneen, saimme juustoja ja hedelmiä syötäväksemme Merikapteenin huoneeseen.

Blogia voit seurata myös Facebookissa ja meidän aiemmin löytämiä kivoja paikkoja löydät myös tästä kartasta.


Kommentit

  1. Olen käynyt Raahessa lapsena vanhempien kanssa kun kiertelimme Suomea. Näyttää hyvin idylliseltä paikalla ja varsinkin nuo vanhat puutalokorttelit tuovat mieleen Ugin, Porvoon ja Rauman. Meiltä Espoosta sen verran pitkä matka Raaheen, että tuskin tänä kesänä mutta laitoi mietintämyssyyn. Tuo 1600-luvun kirkkotaide alkoi kiinnostamaan. Siitä tulee mieleen Petäjänveden kirkko. Ostin sieltä yhden enkeli jääkaappimagneetin, jonka on minusta söpö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kieltämättä matka oli vähän pitkä, sen takia se on meiltäkin jäänyt väliin. Onneksi kuitenkin päätimme ajaa sinne saakka.

      Poista

Lähetä kommentti