Elämää suurempi Isokyrö - kirkkoa ja giniä
Isonkyrön vanha kirkko
Napuen taistelun muistomerkki
Toisille sana Napue on tuttu sotahistoriasta, toisille sitten jostain ihan muusta.
Kyrö Distillery Company
Monille Napue on kuitenkin tuttu ginipullon etiketistä. Aivan Napuen taistelun muistokiven vieressä, Kyrönjoen varrella nimittäin valmistetaan niin giniä kuin viskiäkin. Kaikki alkoi kaverusten saunaillasta, niinhän ne parhaat tarinat aina alkavat. Kaverukset pohtivat, miksei suomalaisesta rukiista valmisteta Suomessa viskiä. No, siitähän se sitten lähti. Tähän Kyrön tarinaan voi ja kannattaakin tutustua Kyrön tislaamossa järjestettävällä tislaamokierroksella. Kesäaikana niitä järjestetään tiistaista lauantaihin kahdesti päivässä (kannattaa tarkistaa tilanne nettisivuilta).
Kyrön menestystarina saa juurensa suomalaisista raaka-aineista, hyvistä ideoista ja etenkin ymmärryksestä hyödyntää paikallisuutta, historiaa ja tarinoita. Pelkkä hyvä tuote ei tuo menestystä, se pitää osata kertoa ja näyttää myös siten, että jopa se, joka ei pidä alkoholista innostuu siitä tuotteesta. Täällä se on osattu.
Kierroksen aluksi selviää, että aikanaan Oltermanni-juuston etiketissä ollut meijeri onkin juuri se, minkä edessä seistiin (postauksen ensimmäinen kuva). Tunnettu jokakodin juusto oli siis myös saanut alkunsa tällä paikalla.
Kierroksella päästään näkemään niin ginin valmistustilat kuin komeat uudet viskitislaamonkin tilat. Ja tällainen kemiasta aikanaan vähät välittänytkin saa käsityksen, miten sitä viskiä tai giniä sitten oikein valmistetaan.
Kierroksellakin kaiken punainen lanka on tarina. Miten pienestä kasvoi suurta, miten maailman parhaan ginin voittaminen vaikutti yritykseen, mistä pullot hankitaan, miten juomat ennen pullotettiin ja etiketit liimattiin jne. Itseäni ihastuttaa suuresti, miten tämä yritys on hyödyntänyt historiaa ja paikallisuutta. Napue, sen ensimmäisen ginin nimi tuli luonnollisesti kylästä ja taistelupaikasta. Edellä tässä kirjoituksessa on kuva tuosta Napuen taistelun sata vuotta vanhasta laatasta. Siitä otettiin fontti kaikkeen, mitä tehtiin. Nyt se on patentoitu ja sen nimi on tietenkin Napue sans. Isonkyrön vanhan kirkon seinämaalauksesta taas otettiin fontti sinettiin, joka korkkien päälle painetaan ja joka meillä kaikilla vierailukierrokselle osallistuneilla oli tarrana rinnassa.
Kyrön tislaamon vierailukeskuksessa todellakin kannattaa käydä. Jos aikatauluusi ei sovi tislaamokierros, on paikka auki muutenkin ti-la 12-19, ainakin kesäaikana.
Kommentit
Lähetä kommentti