Hatanpään kartanon kauniit ruusut

Tampereelta, aivan keskustan tuntumasta löytyy upea Hatanpään kartanoalue puistoineen. Vaikka Tampere on vuosien aikana tullut meillekin jo kaupunkina aika tutuksi, noin matkailijan kannalta, emme koskaan ennen olleet täällä vierailleet. Somessa tuli kuitenkin vastaan niin kauniita kuvia Hatanpään ruusutarhasta, että päätimme poiketa kaupungissa viime viikolla vieraillessamme vielä illalla katsomassa, millainen paikka oikein on.

Ja olihan se, todellakin yllättävän hieno puistoalue ja puutarha. Itse Hatanpään kartanon historia juontaa jo 1600-luvulta. 1700-luvulla kartanon omisti Hans Boije, joka kehitti kartanon maanviljelyä ja hän myös perusti kartanon ympärille englantilaistyylisen puiston. Tampereen perustaminenkin liittyy vahvasti kartanon historiaan, sillä kuningas Kustaa III vieraili kartanossa vuonna 1775 ja tällöin hän myös antoi määräyksen kaupungin perustamiseksi Tammerkosken rannalle.  Myöhemmin kartano on ollut mm. Ahlmanin, Lefrenin ja Idmanin omistuksessa. Idman-suvulla kartano oli vuoteen 1913 saakka. Kartanon suuruudesta 1880-luvulla kertoo jotain nämä luvut: peltoa oli 600 ha, laidunta 100 ha, yli 200 lehmää ja 60 hevosta. Nykyinen kartanorakennus valmistui 1880-luvulla, kun edellinen 1700-luvulla valmistunut päärakennus oli tuhoutunut tulipalossa. Kartanorakennuksen suunnitteli arkkitehti Sebastian Gripenberg.



Tampereen kaupunki osti kartanon laajoine maa-alueineen Idmanin konkurssista vuonna 1913. Rakennukset muutettiin sairaalakäyttöön ja päärakennus oli 1970-luvulta lähtien myös museokäytössä. Nyt kartano on juhla- ja kokoustilana. Ainakin kesällä kartanossa toimii myös kahvila ja mekin söimme maistuvat vohveliburgerit pihalla olleesta grillivaunusta.


Mutta vielä kartanoakin hienompi oli se puisto ja alue, joka rakennusta ympäröi. Paikka on selvästi myös tamperelaisten suosima ulkoilualue. Varsinaisesti tähän Hatanpään arboretumiin kuuluu kolme eri puistoa, vanha kartanopuisto suurine vanhoine lehtipuineen Pyhäjärven rannalla, ruusupuisto sekä kasvilajipuisto.

Aivan kartanon edustalta löytyy laaja ja monilajinen kaunis ruusupuisto. Ruusutarha on perustettu 1970-luvun alussa kartanon vanhan hedelmätarhan paikalle.  Ruusutarhassa on nykyisin yhteensä lähes 200 erilaista ruusua. On peitto-, ryhmä-, puisto-, köynnös- ja pensasruusuja. Ruusujen juurilta löytyvät lajikyltit, jos aihe kiinnostaa niin paljon. Itse nautin vain kauniista kukinnoista, jotka hehkuivat ehkä vielä normaalia kauniimmin lyhyen sateen jälkeisessä ilta-auringossa.




Kun jatkaa kävelyä ruusutarhasta eteenpäin, löytää todella kauniin kasvilajialueen. Perennoja, kivikkokasveja, suokasveja, köynnöksiä, maustekasveja, puita jne.



Tämä puisto pitää muistaa kyllä seuraavillakin Tampere-matkoilla. Olisi mukava käydä katsomassa puistoa eri vuodenaikoina. Ruusut kukkivat varmimmin juuri heinäkuussa.


Blogia voit seurata myös Facebookissa ja niitä jo aiemmin bongattuja kivoja paikkoja voit tarkastella vaikka tästä kartasta koheita klikkaamalla.

Kommentit

  1. Hatanpään Arboretum on kaunis paikka! Olen käynyt siellä ainakin kerran kun silloin Tampereella väliaikaisesti asuva ystäväni halusi esillä minulle juurikin ruusujen kukinnan. Tästä on aikaa koska se on ollut ennen blogiurani aloittamista. Täytyypä ehkä pistäytyä uudelleen. Hurmaavat ruusut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin. Minulla on jotenkin mennyt ihan ohi tämä paikka aikaisemmin.

      Poista
  2. Hyvä tietää, että täälläkin on kokoustila, kiitos vinkistä. Tykkäämme järjestää kesäisin kokouksia erilaisissa ympäristöissä, välillä on hyvä päästä tapaamaan kasvokkain nettipalaverien sijaan. Meillä onkin tällä kertaa haussa suuri tila kokouksille. https://juopperinkartano.fi/kokoukset-tapahtumat/kokouspalvelut/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti