Viikon verran avoimia pihoja, pihakirppiksiä, yksityisiä museoita, näyttelyitä ja muuta ohjelmaa - Raumalla vietetään Pitsiviikkoa


Ensimmäiseen lomaviikkooni on mahtunut niin paljon kivoja paikkoja, että niiden esittelemiseen tarvitaan varmaan koko pitkä talvi. Hyppään siis esittelyssä välillä tähän viikonloppuun. Sen takia, että joku teistä saattaa innostua ja lähteä tulevan viikon aikana Raumalle. Perinteisen pitsiviikon ohjelmassa on myös avoimia pihoja ja pihakirppiksiä.
Vanha Raumahan on Unescon maailmanperintökohde pohjoismaisittain erityisen laajana säilyneen puutaloalueen johdosta. Lähes naapurikaupungissa asuvana ei aina oikein huomaakaan, miten hieno Vanha Rauma on. Mukavaa on, että asukkaat päästävät ihmisiä myös pihoilleen tutustumaan.
 
Pitsiviikon nettisivuilla lukee näin:  
LA 20. - SU 28.7. Tlees pihal, uuvottel ymprilles Vanha Rauma Yhdistys järjestää jälleen avoimet pihat / kirpputoritapahtuman. Kaupunkilaisilla ja turisteilla on mahdollisuus tutustua Vanhan Rauman pihoihin. Lisäksi asukkaat voivat kertoa taloihin liittyvää historiaa, tai joskus vastaavasti saada vierailijoilta lisätietoja talostaan ja sen aiemmista asukkaista. Piha / Kirppis on auki, kun portilla on Vanha Rauma Yhdistyk-sen AVOIN PIHA / PIHA-KIRPPIS -kyltti. Aukioloajat ovat osallistujien omassa harkinnassa. Vanha Rauma Yhdistys painaa kartan, josta selviävät tämänvuotiset Avoimet pihat ja Pihakirppikset. Kartan voi noutaa korjausrakentamiskeskus Tammelasta tai kaupungin turistitoimistosta. Voit kysyä karttaa myös avoimelta pihalta.
Vanhan Rauman pihat ovat viehättävän luonnollisia, aivan erilaisia kuin esimerkiksi viime viikolla käymässämme Naantalissa. Siellä pihat ovat tarkkaan laatoitettuja ja koristeltuja, Raumalla taas viehättävän luonnollisia. Monella pihalla on tätä viikkoa varten avattu suulit ja makasiinit ja pihoilla myydään erilaista vanhaa tavaraa antiikista kirpputorivaatteisiin. Pääasia on kuitenkin päästä katsomaan pihoja.
Muutama "kotimuseokin" oli avattu yleisölle. Eli yksityisten ihmisten keräämiä kokoelmia, joita halusivat kutsua museo-nimellä. Ja kesälomalla ei edes se haittaa, museobongaukseen menivät nekin.
Kaarina ja Tapio Nurmi ovat keränneet monenlaista käyttötavaraa sivurakennukseensa, niin asuinhuoneisiin kuin huussiin ja vintillekin. Wälmlän kotimuseosta siis museohaasteen 26. kohde.

Eteläpitkäkadulla huomio kiinnittyi Puhelinmuseo-kylttiin. Wähä-Pildolan talon piharakennuksessa keräilijä Erkki Tammiaho esitteli ja kertoi mielenkiintoisesti omista kokoelmistaan - erilaisista puhelimista ja puhelinkeskuksista. Museohaasteen 27. kohde siis.
 
 
Museohaaste  26-27/100

Kommentit