Asemabongausta - Hämeenlinna

Hämeenlinnan rautatieasema on aika hieno. Alkuperäinen se ei kuitenkaan ole. Paikkana Hämeenlinnan asema on kuitenkin historiallinen, sillä se on yksi maamme vanhimpia rautatieasemia. Suomen ensimmäinen rautatieosuus avattiin vuonna 1862 juuri Helsingin ja Hämeenlinnan välille. Tuolloin kaupunkiin rakennettiin kaupungin asemakaavankin suunnitelleen arkkitehti Carl Albert Engelin piirtämä tiilinen asemarakennus.  Sisällissodassa huhtikuussa 1918 kaupunkia valtaamassa olleiden saksalaisten kranaatti osui ratapihalla olleeseen ammusjunaan, joka räjähti ja tuhosi myös asemarakennuksen.
Uusi, nykyinen asemarakennus on tehty Thure Hellströmin laatimien piirustusten mukaan. Hieno punatiilinen asemarakennus valmistui vuonna 1921. Rakennusmateriaalista oli pulaa, joten aseman lattia tehtiin Helsingin aseman korjaustyömaalta puretuista kalkkikivilaatoista. 1980-luvulla aseman pohjoispäätä tuhoutui tulipalossa.
Tällä asemalla olemme ennenkin käyneet bongaamassa junia ja usein ihan hyvin tuloksin, sen verran liikennettä Tampereen ja Helsingin välisellä rataosuudella on.

Kommentit