Tuorlan majatalo Piikkiössä

Esitellään nyt sitten ensimmäinen viime lauantaiajelun kohteista. Ensin kahvi- tai lounaspaikaksi sopiva Tuorlan majatalo. Voi siellä yöpyäkin.
Kuninkaantien varrella, kymmenkunta kilometriä Turusta itään sijaitsee vanha Tuorlan kartanotila. Nykyään siellä voi poiketa vaikka kahville tai lounaalle. Tuorlan majatalosta saa kotiruoka-tyylistä lounasta päivittäin. Me poikkesimme ohikulkumatkalla kahville. Kahvi oli hyvää, samoin mutakakku. Kahvilan yhteydessä on pieni puoti ja oppilasasuntoloissa näytti olevan majatalo/retkeilymajapalveluita. Samalla teimme pienen kävelylenkin vanhassa kartanomiljöössä.
Tuorlan tilasta on tietoja ainakin 1500-luvulta, jolloin se on ollut mahdollisesti Kuusiston piispanlinnan karjatilana. Kirkon omistama tila siirtyi myöhemmin kruunun omistukseen. 1600-1800-lukujen kuluessa tilalla oli useita eri omistajasukuja. 1800-luku oli tilan loistokautta ja omistajat laajensivat tilan maaomaisuutta. Nykyisistä vanhoista rakennuksista suurin osa on valmistunut 1800-luvulla. Parkkipaikan vieressä sijaitseva viljamakasiini rakennettiin 1815, päärakennus sai nykyisen ulkomuotonsa 1818 ja kahvilarakennus 1820-luvulla. Kartanon päärakennus on rakennettu maaston korkeimmalle kohdalle perimätiedon mukaan jo 1600-luvulla. Rakennuksen vanhinta kaksikerroksista osaa reunustavat yksikerroksiset siivet, jotka on rakennettu 1810-luvulla. Päärakennusta on uudistettu arkkitehti Erik Bryggmanin johdolla 1929
Nykyään Tuorlassa toimii ammattiopisto Livia. Vuosina 1885-1908 Tuorlassa toimi jo maanviljelyskoulu. Samaan aikaan siellä toimi myös tyttöjen puutarhakoulu ja siellä pidettiin Suomen ensimmäiset tarkastuskarjakkokurssit. Tuorlassa on kai käytetty myös Suomen ensimmäistä lypsykonetta. Vuonna 1944 tila lahjoitettiin Turun Yliopistolle ja lahjoittajan toivomuksesta sinne perustettiin sen historian toinen maanviljelyskoulu vuonna 1946. Vuonna 1974 Suomen valtio osti Tuorlan tilan ja jo saman vuoden syksyllä tilalla aloitti Tuorlan historian kolmas maanviljelyskoulu. Yksivuotinen puutarhakoulu päätettiin aloittaa vuonna 1977. 1980-luvulla rakennettiin mm. uusi koulurakennus, asuntoloita, kaksi kasvihuonetta ja kotieläinrakennus. 1990-luvulla Tuorlaan liitettiin Paimion metsätalousoppilaitos ja nimi muutettiin Varsinais-Suomen maaseutuoppilaitokseksi. Tuorlassa toimiva oppilaitos on nykyään nimeltään Maaseutuopisto Livia.

Tuorlassa sijaitsee myös observatorio ja planetaario. Niihin pitää mennä tutustumaan joku toinen kerta. 

Kommentit