Naantalin luostarikirkko

Naantalin tunnetuin rakennus lienee keskiaikainen luostarikirkko. Se onkin kaupungissa toimineen birgittalaisluostarin ainoa jäljellä oleva rakennus. Luostarin ja Naantalin kaupungin perustamispäivänä pidetään 23.8.1443. Birgittalaisluostari, Vallis Gratiae - Armon laakso, vihittiin käyttöön vuonna 1462. Nykyisen kirkkorakennuksen on arveltu valmistuneen 1460 – 80-luvulla. Kirkko on kivestä ja tiilestä rakennettu kolmilaivainen hallikirkko. Korkea kellotorni on 1790-luvulta. Kivikirkon sisäpuolelta on löytynyt aiemmin paikalla olleen puukirkon perustus. Naantalin birgittalaisluostari oli pyhitetty Pyhälle Annalle, Pyhälle Birgitalle, Neitsyt Marialle sekä Johannes Kastajalle.
Yksi kirkon hienoimmista esineistä on puinen alttarikaappi, joka on valmistettu Tukholmassa Alttarikaappi 1400-luvulla. Suuressa kaapissa on seitsemäntoista puusta veistettyä hahmoa, joihin kuuluvat keskellä olevat Neitsyt Maria ja kaksi hänen taivaallista kruunaajaansa, pyhä Birgitta ja hänen tyttärensä Katariina, sekä kaksitoista opetuslasta.

Kirkkoa ympäröi hautausmaa sekä sankarihaudat. Vehmaalaisen Jussi Vikaisen sankaripatsas on vuodelta 1950. 
Kirkkohaaste 14/2013 

Kommentit

  1. Et tiedäkään kuinka paljon nautin näistä postauksista! ♥ Hauskasti yhdistyy punatiili valkoiseen rappaukseen ja luonnonkiveen. Tällaisestakaan en ollut aiemmin tiennyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos, meitä outoja on siis edes kaksi ;-) Keskiaikaiset kirkot olivat kai yleensä valkoiseksi rapattuja, mutta rappausta ei sitten enää ole uusittu. Niitä ei kai juurikaan tehty sellaiseksi, että luonnonkivet olisivat olleet näkyvissä, vaan seinät olivat tosiaan ulkopuolelta rapatut.

      Poista

Lähetä kommentti