Linna, joka purettiin 1500-luvulla - Kuusiston linna

Jos kaipaa erinomaista eväsretkipaikkaa, kannattaa suunnistaa Kaarinaan, Kuusiston linnanraunioille. Merenlahden rannalla sijaitseva, todellisessa kulttuurimaisemassa sijaitseva piispanlinna on ympäristöineen mitä sopivin piknikpaikka.
Kuusiston piispanlinna  oli Suomen katolisten piispojen linna Piikkiönlahden rannalla Kuusistossa, nykyisen Kaarinan kaupungin alueella. 1200-luvun lopulla tai 1300-luvun alussa perustettu linna oli käytössä uskonpuhdistukseen asti. Se purettiin Kustaa Vaasan käskystä vuonna 1528. Tiedetään, että piispa Maunu I on päivännyt erään 1295 kirjoittamansa kirjeen Kuusistossa. Silloin paikalla taisi olla puinen rakennus. Kivisen kolmikerroksisen linnan rakennustyöt alkoivat 1300-luvulla. 1400-luvulla piispa Maunu Tavastin aikana kartanoa ryhdyttiin kutsumaan linnaksi. Samaan aikaan sitä varusteltiin puolustusta varten. Keskiaikaisen Suomen viimeinen katolinen piispa Arvid Kurki yritti paeta Kuusistosta vuonna 1522 Ruotsiin, hän kuitenkin hukkui pakomatkalla. Kuusiston linna joutui sinne hyökänneiden tanskalaisten valtaamaksi. Linnan tykit oli jo aiemmin viety Turkuun tukemaan ruotsalaisten yritystä valloittaa tanskalaisten hallussa ollut Turun linna.
Uskonpuhdistuksen jälkeen linnaan ei enää kiinnitetty juurikaan huomiota. Kustaa Vaasan joukot valloittivat linnan uudelleen vuonna 1523. Kruunu ei kuitenkaan tuntenut kiinnostusta linnaan ja kuninkaan käskystä linna tuhottiin 1528. Katolisen kirkon ei haluttu enää saavan linnasta tukikohtaa. Niinkin myöhään kuin 1800-luvun lopulla linnan alueelta purettiin suuria määriä tiiliä ja kuljetettiin Ahvenanmaalle Kastelholman linnan korjaustöihin.

Tutkimusten mukaan linnassa viljeltiin ohraa, ruista, kauraa ja vehnää. Hamppua käytettiin karkeimpien kankaiden, verkkojen ja narujen valmistukseen. Linnan olut maustettiin humalalla. Lisäksi linnan maanäytteistä on löydetty jälkiä muun muassa palsternakasta, hullukaalista, keltamosta, suomyrtistä, pähkinästä, mansikasta, mustikasta, vadelmasta, puolukasta, juolukasta ja karpalosta.

Kommentit

  1. Voi miten romanttinen raunio täynnä upeita yksityiskohtia joihin voisi kameran linssin kohdistaa! ♥

    VastaaPoista

Lähetä kommentti