Kuusiston kartano taidekartanonaKuusiston kartanon ja linnan välinen tie on tunnelmallinen.
Kirkon ja rauniolinnan lisäksi Kuusistossa sijaitsee yksi Suomen vanhimmista säilyneistä puisista asuinrakennuksista. Kuusiston kartanon päärakennus on vuodelta 1738. Se rakennettiin tuolloin Suomen sotaväen päällikön virkataloksi. Jo aikaisemmin paikalla oli ollut piispanlinnaan liittyvä kartano. 1970-luvulla tämä historiallinen kartano siirtyi Museovirastolle. Ja koska Suomen valtiolla ei ole mahdollisuutta ylläpitää kulttuuriperintöään, suljettiin Kuusiston kartano viime vuonna.

Kuvataiteilija Merja Markkula neuvotteli sinnikkäästi viraston kanssa ja lopulta tänä kesänä Kuusistossa avautui Kuusiston taidekartano. Kartanon näyttelyyn on kutsuttu eri taiteilijoita, yhdistävänä teemana teoksilla on vesi. Näyttely ulottuu myös kartanon pihalle. Käydessämme tuolla Kuusistossa, oli Merja Markkula juuri tiskaamassa tuvassa kahvikuppeja. Siellä siis on yhä myös kesäkahvila. Merja Markkulan oma näyttely on muuten tulossa ensi vuoden alussa Cruselliin Uuteenkaupunkiin.

  
Ruotsalaisen Jeanette Schäringin teoksessa on lähiseudun vesiä. Pulloissa on vettä mm. Littoistenjärvestä, Halisten koskesta, Kuusistonsalmesta, Kaarinan vesijohtoverkosta jne.
Sisälle kartanoon kannattaa poiketa jo pelkästään ikkunoista avautuvan maiseman takia. Itse pidin eniten pihalla olevista taideteoksista.
 

Kuusiston taidekartano on avoinna elokuun loppuun saakka su klo 14-20. Siellä järjestetään myös monenlaista ohjelmaa. Niin, ja kartanoon on vapaa sisäänpääsy.

 
 
 

 


Kommentit

 1. KIITOS kuvamatkakokemuksesta! Tänne mennäänkin nyt Amerikasta vierialulla olevan sisaren kanssa. Hieno blogi kaiken kaikkiaan!

  Terveisin
  Heini Järvinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heini palautteestasi. Suosittelen oikeasti ajelua tuonne Kuusistoon.

   Poista
 2. Hyvä Merja Markkula! Tuollaisia sinnikkäitä ihmisiä nyt tarvitaankin, jotta kulttuuriperintöä jaksetaan arvostaa ja pitää yllä. Tuo Schäringin vesiteos näytti upealta; kuinka eri väristä vesi eri paikoissa onkaan. Samoin pihalla oleva suihkulähde on vaikuttava.

  VastaaPoista
 3. Täältähän löytyi mukava blogi, jossa kerrotaan kauniista kotikaupungistani...:)
  Lukijaksesi itseni kirjasin...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irmastiina. Tervetuloa lukijaksi ja kaikki kommentit ovat niin tervetulleita.

   Poista

Lähetä kommentti