Pari kirkkoa Hattulasta

Meillä suositaan Suomen tiekartastoa. Siitä tutkitaan reittejä, jotka olisivat uusia tai jotka kiertäisivät välillä myös ne vähäiset Suomen moottoritiet. Kartassa on usein pieni musta risti. Joskus paikalla on tylsä 1980-luvun seurakuntatalo, mutta aika usein yllättyy positiivisesti.

Niin viime viikonloppunakin, kun ajoimme Kangasalta Hämeenlinnaan. Hattulasta löytyi kaksi ristiä. Hienolla paikalla molemmat kirkot. Uudempi kirkko korkean mäen päällä, hautausmaa laskeutuu Vanajaveden rantaan. Kirkko itsessään ei arkkitehtuurillaan juuri vaikuttanut.
Uusgoottilaisen tiilikirkon suunnitteli arkkitehti Ernst Lohrman ja se valmistui 1857. Olimme liikkeellä myöhään illalla, joten sisälle ei enää päässyt. Harmi, sillä olisin halunnut bongata alttarimaalauksen, jonka on maalannut uusikaupunkilaissyntyinen Robert Wilhelm Ekman.

Toinen Hattulan kirkoista onkin paljon tunnetumpi. Keskiaikainen Pyhän ristin kirkko sijaitsee myös upealla paikalla, mäen päällä ja lähellä järven rantaa. Nykytutkijoiden mukaan nykyinen kirkko olisi 1470-1490-luvuilta, vaikka opasteet kirkolla toista kertovatkin. Kirkko lienee ollut myös  jonkinlainen pyhiinvaelluskohde. Joka tapauksessa Hattulan kirkko on toinen Suomen keskiaikaisista kokonaan tiilestä rakennetuista kirkoista -Turun tuomiokirkon lisäksi siis. Täälläkin kirkkomäellä olimme illalla, joten sisällä emme nyt käyneet. Tiedän, että kirkon maalaukset ja saarnatuoli ovat kuuluisat. Jää sitten ensi kertaankin jotain.
Kirkon seinistä löytyy kuusi tiilestä muotoiltuia kasvoa. Sellaiset löytyvät ainakin länsipäädyn ikkunakaaren ja ullakkoaukon yläpuolelta ja itäpäädyn tukipilarista. Luulen, että tätä kirkkoa on joskus poikettava katsomaan vielä sisältäkin.
Tämän vuoden kirkkovierailut 10-11/2013.

Kommentit

 1. Tutut maisemat, mammani siskon hautajaisissa (ylempi kirkko) olin jokin aikaa sitten, ja tapasin siellä paljon sukulaisia, joita en ole koskaan enenn nähnyt. Katsoin heti tämän luettuani kuvista minkälainen alttaritaulu kirkossa on =)
  -Soile B.-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No vähän jäi tosiaan vaivaamaan se, ettei nyt päästy sisään. Mutta jää sitten seuraavaankin kertaan jotain :-)

   Poista
 2. Mitä ihmettä!! Meillä on ollut samanlaiset aatokset, sillä minäkin kävin Hattulassa viime viikonloppuna! Kivikirkossa kävimme tosin sisälläkin,siitä tulossa postausta hieman myöhemmin,mutta uudempaa goottilaista kirkkoa emme käyneet katsomassa. Mietin jo että joudun kirjoittamaan samanlaisen postauksen kuin sinä,mutta laitan kuvia myös sisältä niin ei ole ihan identtiset postaukset ;P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, niin näen sitten sen sisältäkin - tosin olen kai joskus lapsena siellä käynyt. Me olimme kirkkojen luona perjantaina (siis jo edellisviikonloppuna) joskus iltayhdeksän tienoilla. Ei sitten törmätty.

   Poista
  2. Me kävimme kirkossa lauantaina kahden aikoihin,mutta läheltä liippasi.

   Poista

Lähetä kommentti