Rudolf Koivut, Tapiolan Irwin, Liljelundin omakuva, Kasitonnin Hirstin pääkallo ja paljon muuta Hämeenlinnan taidemuseossa

Kesälomareissulla haluaa mielellään katsoa helppoja ja viihteellisiä taidenäyttelyitä. Sellaisia on tarjolla tänä kesänä Hämeenlinnan taidemuseossa. Engelin makasiinissa on esillä tunnetun kuvittaja Rudolf Koivun lapsiaiheisia kuvituksia ja punatiilisessä rakennuksessa on aikamoinen kavalkadi töitä museon omista kokoelmista.
Rudolf Koivun työt museonäyttelyssä madaltavat varmaan aika paljon taidemuseon kynnystä.  Niin tunnettuja työt ovat ainakin itseäni vähän vanhempien keskuudessa. Sen verran Koivu on kuvittanut tuon ajan lapsille tuttuja koulu- ja satukirjoja. Näyttely oli koottu todella kauniisti. Pidin kovasti sen ripustuksesta ja siitä, että esille oli tuotu myös aikakauden lapsille kuuluneita museoesineitä Lahden museoiden kokoelmista. Yhdessä huoneessa oli katsottavana noin puolen tunnin mittainen elokuva Rudolf Koivusta. Onneksi, sillä se antoi vähän särmää näyttelyn katsomiselle. Jos taiteilijan elämä ei ole entuudestaan tuttu, saattaisi kauniiden lapsikuvien katseleminen antaa aika auvoisen kuvan myös taiteilijan elämästä - jota se ei suinkaan ollut.
Museoihmisenä pitää aina tarkistaa myös museokaupat ja niiden valikoimat sekä erilaiset lapsinurkkaukset. Hämeenlinnassa molemmat oli tehty tyylikkäästi.
 
Adalmiinan helmi -museokaupan postikortteja ja muuta mielenkiintoista.
Toidessa näyttelyrakennuksessa oli runsas ja mielenkiintoinen näyttely Kokoelmakavalkadi - Edelfeltistä Kasitonniin. Yläkerrassa on noin sata teosta 1800-luvulta nykytaiteeseen. Löytyy Gallen-Kallelaa, Edelfeltiä jne. Erityisesti mieleen jäi Marjatta Tapiolan 1990-luvulla maalaama Irwinin muotokuva ja uusikaupunkilaisen taiteilija Arvid Liljelundin omakuva. Alakerrassa on esillä puolensataa teosta teemalla nainen ja naisellisuus. Alakerrasta jäivät mieleen mm. Santeri Salokivi, Maija Isola, Tuula Lehtinen, Ellen Thesleff ja Helene Schjerfbeck.

Hämeenlinnan taidemuseossa tuli hyvälle mielelle - museon ilmapiiri, palvelut, siisteys ja tunnelma kaiken kaikkiaan olivat jotenkin oikein positiiviset.

Museohaasteen 25. kohde - 25/100

Kommentit