Autoja, moottoreita ja hyvin säilyneitä puutaloja. Ruotsi-roadtrip 2024, 12.

Hjo
Ruotsissa on meitä enemmän erilaisia nostalgia- tai automuseoita. Eri yhdistykset tai yksityishenkilöt ylläpitävät erilaisia kokoelmia, jotka ovat avoinna säännöllisen epäsäännöllisesti. Meillä on tapana kesäisillä ajeluilla pysähtyä näissä, sillä minusta on hienoa, jos vapaaehtoiset pystyvät ylläpitämään tällaisia paikkoja. Nämä ovat myös niitä harvoja paikkoja, joissa olemme tarvinneet kruunuja. 

Länsirannikolta kotiin eli itään (tai koilliseen) päin ajaessa Ulrickehamnin kaupungin jälkeen tiellä oli tämä kyltti. Teimme U-käännöksen ja menimme käymään museossa. Ulricehamns bygdens motormuseum, kauhean paljon en tästä museosta löytänyt taustatietoja. 





Eläkeläismies (kuten aina) möi kutenkin liput ja tiilisestä entisestä tehdaskiinteisöstä löytyi useampikin halli niin moottoripyöriä, polkupyöriä, mopoja, autoja kuin erilaista rekvisiittaakin. Ihan hyvä pysähdys- ja jaloittelupaikka.






Yksi kolmesta - Hjo



Tätä blogia seuranneet ovat varmasti havainneet, miten Ruotsi "on täynnä" idyllisiä ja hyvin säilyneitä puutalokaupunkeja. Kolme puutalokaupunkia ovat muodostaneet oman yhteisönsä, "Tre trästäder", jonka avulla ne markkinoivat itseään etenkin matkailijoille. Me olemme aiemmin vierailleet jo Norassa, Eksjössä ja nyt oli vuorossa se kolmas, Hjo. Kaikki kaupungit ovat myös saaneet Europa Nostra -palkinnon. 




Vaikka olemmekin monissa Vänernin ja Vätternin rantakaupungissa vuosien aikana käyneet, oli Hjo ensimmäinen pysähdys Vättern-järven länsirannikolla. Idyllistä, kyllä. Kauniit hyvässä kunnossa olevat puutalot, joiden tontit päättyvät järveen. Välissä laitureita, joilta pääsisi vaikka uimaan. Vanhoja kylpylärakennuksia, höyrylaivalaitureita, nykyisiä vierasvenesatamia, jäätelökioskeja jne. 



Edellisessä postauksessa oltiin keskiaikaisissa kirkoissa.

Seuraavaksi vierailtiin Varnhemin luostarikirkossa.


Kommentit

  1. Kaikki nostalgia museot ovat kivoja. Onneksi niitä on Suomessakin, edes vähän. Hjo näyttää kivalta valta, kuten puutalokaungit yleensäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, erilaiset yksityiset pienet museot ovat omanlaisiaan ja siinä mielessä kyllä kertovat aina keräilijästään ja ovat mielenkiintoisia.

      Poista
  2. Kiitos näistä mielenkiintoisista postauksista. Puutaloja on kyllä Ruotsissa yllin kyllin. Taitaa olla eniten juuri länsirannikolla ja Norrlannissa. Me ollaan aikoinaan koluttu lasten kanssa Norja päästä päähän parin kesän aikana, mutta Göteborg ja se koko rannikko on jäänyt käymättä. Kesäisin käytiin lasten kanssa kanarian saarilla ja Marbellassa lasten omasta toivomuksesta. Tukholmasta kun pääsee suoraa tietä Osloon. Oikein hyvää syksyä teille!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti