Keskiaikaisia kirkkoja, Ruotsi-roadtrip 2024, 12.

Länsirannikolta lähdettiin kotimatkalle, mutta vielä oli vuorossa monta kohdetta, eikä vähiten kirkkoja. Tähän ajopäivään kuului useampi keskiaikainen kirkko. Nämä vanhat kyläkirkot sijaitsevat aina hienossa kulttuuriympäristössä ja usein myös ne tiet, joiden varrella nämä kirkot ovat, ovat "keskiaikaisia" eli kapeita ja mutkaisia. Eipä se juuri haittaa, sillä niin hiljaisia seutuja nämä yleensä ovat. Välillä ajellaan pihojen läpi, välillä kanat tai lampaat seisovat keskellä tietä. Mutta aina sieltä se kirkko tuli vastaan.

Eriksbergin vanha kirkko

 

Päivän ensimmäinen kirkko oli kauttaaltaan huputettu, joten ulkokuvaa ei tullut otettua. Ovi oli kuitenkin avoinna. Eriksbergin vanha kirkko, joka lienee 1150-luvulta. Pieni, alle sadan hengen kirkkorakennus on säilynyt sisältä hyvin keskiaikaisena. Kirkon saarnatuolin kerrotaan olevan Ruotsin vanhin säilynyt, vuodelta 1574.



Kirkon alttarin takana on pieni ikkuna, jossa on "taivaan portaat" tai "Jaakobin tikapuut", yhdeksän kapenevaa tasannetta, jotka johtavat paksun seinän läpi.
Gökhemin kirkko

Myös seuraava kirkko oli sieltä 1100-luvulta. Gökhemin kirkko on myös hyvin säilynyt. Tässä kirkossa oli hyvin säilyneitä maalauksia 1400-luvulta, tunnetun ruotsalaisen kirkkomaalarin, mestari Amundin maalaamia.



 
Suntakin kirkko
 
Suntakin kirkko, keskiaikainen tietysti sekin, oli ehkä tämän päivän vaikuttavin kirkko. Aivan pieni kivikirkko, jonka ovikin oli jo kapea. 

 
Kauniit maalaukset, joiden kerrotaan olevan jopa 1200-1300-luvuilta ja hienot yksittäiset esineet. Näissä kirkoissa on kaikissa myös vaikuttavaa se, että en muista, että juuri missään oli ketään muita samaan aikaan, ei edes oppaita. Kirkot ovat hämäriä, luonnonvaloa tulee ikkunoista, mutta se tunnelma, joka kirkkotilassa on, on jotenkin niin ainutlaatuinen. Vaikka olen käynyt aika monessa Euroopan suuressa vanhassa katedraalissa, se tunnelma, mikä näissä ruotsalaisissa vanhoissa kirkoissa on, on paljon vaikuttavampi. 


 Kungslenan kirkko

Päivän viimeinen kirkkovierailu oli viehättävä pieni Kungslenan vanha kirkko. Kirkko on valmistunut 1200-luvulla ja sen ulkoasu on erikoinen, sillä kirkossa on kolme tornia. 


Kirkossa on säilynyt jonkin verran keskiaikaisia maalauksia, mutta pääasiassa maalaukset ovat 1700-luvulta. Kirkon vieressä oleva puinen kellotapuli on 1600-luvulta.




Nämä neljä kirkkoa sijaitsevat suurten järvien Vänernin ja Vätternin välisellä alueella.


Edellisessä postauksessa oltiin mm. Tylösandin rannoilla. Seuraavassa käydään automuseossa ja puutalokaupungissa.

Seuraa blogia myös Facebookissa.

 

Kommentit

  1. Mielenkiintoisia kirkkoja kaikki. Nämä taitaa kuulua Skaran hiippakuntaan, mikä on Ruotsin vanhin hippakunta, mikä sai alkunsa jo vuonna 1014. Kuningas Olavi Sylikuninkaan kaste Husabyn lähteellä oli keskeinen tapahtuma koko Ruotsin kristillistämisessä. Kuninkaalla oli siellä Husabyssä kuninkaankartano. Skaran hiippakunnassa jos missä on paljon ikivanhoja keskiaikaisia kirkkoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitavat tosiaan olla, seuraavaksi kävimmekin Varnhemissa, joka on näitä varhaisia kristillisiä paikkoja.

      Poista
  2. Jep, mielenkiintoisia ja kauniita ovat kaikki. Kirkot ylipäätään ovat tosiaan kivoja kohteita, niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, eikä edes tarvitse olla mitenkään hengellisistä asioista kiinnostunut voidakseen nauttia historiallisista kirkkorakennuksista ja tunnelmasta.

      Poista

Lähetä kommentti