Nora, kaupunki joka möi meille itsensä

Ruotsissa tuntuu riittävän idyllisiä puutalokaupunkeja, ihan oikeasti. Silti joku niistä on aina jollain lailla erityisempi muita. 
 
Noran pieni kaupunki on ainakin onnistunut myymään itsensä, ainakin meidän tyylisille matkailijoille. Kaupunki mainostaa itseään hienosti säilyneenä ja säilytettynä puutalokaupunkina, jonka ruutukaava ja rakennukset ovat suunnilleen samannäköisiä kuin vielä 1800-luvun alussa. Nora sijaitsee noin 30 km Örebron kaupungista pohjoiseen.
  
 
Ja olihan se. Nora on yksi Ruotsin kolmesta kaupungista, jotka ovat yhdessä (muut kaupungit Eksjö ja Hjo) saaneet Europa Nostra –kulttuuriperintöpalkinnon nimenomaan ainutlaatuisen puutalokaupunkitunnelman ja kulttuuriperinnön vaalimisesta. Tämä jo riitti meille.
 
Muilla nähtävyyksillä Nora ei välttämättä pysty houkuttelemaan. Tosin kaupungin ulkopuolella sijaitsee hieno Pershyttanin ruukkialue, josta seuraavassa postauksessa lisää. 
Esitteet mainostavat paikallista jäätelöä. Ja olikin jotenkin hienoa, miten pienellä paikkakunnalla jokin tällainen on nostettu omaksi nähtävyydeksi. Kaupungissa on toiminut vuodesta 1923 lähtien NoraGlass –niminen jäätelötehdas, jonka kioski sijaitsee ihan torin tuntumassa. Siinä tuntui olevan koko ajan jonoa. Luukulla lappu, jossa kerrotaan, kuka on valmistanut juuri sen jäätelön, jota tänään myydään. Ideana on se, että jäätelö on aina samana päivänä valmistettua. Joka päivä on tarjolla kolmea eri makua ja annos on aina samankokoinen. Itse voit valita otatko sen annoksen vain yhdellä vai kaikilla laaduilla. 
 
Nähtävyydeksi oli luokiteltu myös Leon. Sandbergin sekatavarakauppa. Sen kerrotaan olevan vanhin kauppaliike Ruotsissa, joka on säilynyt samalla suvulla perustamisestaan 1859 lähtien. Nykyiset omistajat ovat neljättä sukupolvea. Kivaa tavaraa ja kivoja kalusteita.
  
Kaupungista löytyy myös muita kivoja kauppoja, myös niille, jotka näitä vanhoja rakennuksia vaalivat. Erilaisia kirpputoreja ja vanhan tavaran kauppoja kaupungista myös löytyi, yksi olisi sijainnut mm. vanhassa junavaunussa. 
 
  
Kaupungissa on myös museorautatie ja kaupungin matkailuneuvonta sijaitsee hienossa vanhassa asemarakennuksessa.
  
 
Meille kävi tuuri, kun vierailimme Norassa. Ruotsissa ajetaan vuosittain ”Ruotsin suurin historiallisten autojen ralli” – Midnattsolsrally. Ja tänä kesänä se ajettiin Örebron ympäristössä juuri sillä viikolla, kun me alueella liikuimme. 
Rallin erikoiskokeet kulkivat sinä päivänä Noran lähistöllä ja ohjelmaan kuului myös autojen vierailu Noran torilla. Ja kuinka ollakaan, ralliväellekin tarjottiin tötterölliset Noran jäätelöä! Mukavaa ja mielenkiintoista katseltavaa. Vähän kuvakavalkadia ralliautoista.

Kommentit

  1. Ompas suloinen ja kodikas vanha kaupunki...:)

    VastaaPoista
  2. Ihana kaupunki ja tuo kauppa on kuin karkki! Vanhat autot ja rallikin vielä - wow.

    VastaaPoista
  3. Onpas kivan näköinen paikkakunta! Kyllä tuolla viihtyisi!! Olisikin kiva autolla matkailla Ruotsissa!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruotsi on kyllä niin kiva autoilumaa, olemme tosi monena kesänä ajelleet siellä.

      Poista

Lähetä kommentti