Kansallisromanttinen Tjolöholmin linna lähellä Göteborgia. Ruotsi-roadtrip 2024. 9.

 

Göteborgista jatkoimme vielä länsirannikkoa etelän suuntaan. Noin 40 kilometriä Göteborgista löytyy upea Tjolöholmin linna. Jos sitä pitäisi kuvailla lyhyesti, on se kuin Hvitträsk potenssiin kymmenen. Upea 1800-1900-luvun vaihteen moderni (silloin) arkkitehtien ja sisustussuunnittelijoiden luomus, jonka puutarha päättyy meren rantaan. Linnaan pääsee kiertämään joko järjestetyillä opastuksilla, mutta onneksi myös ihan itsekseen. 


Tjolöholmin linnan rakennutti ruotsalainen liikemies ja poliitikko James Fredrik Dickson (1844–1898) yhdessä vaimonsa Blanche Dicksonin (1856–1906) kanssa. Rakennustyöt aloitettiin vuonna 1898, ja linna valmistui vuonna 1904. Linnan suunnittelusta vastasi arkkitehti Lars Israel Wahlman, joka tunnettiin kansallisromanttisesta tyylistään. Tjolöholmin linna edustaa niin sanottua Tudorin tyyliä, jossa yhdistyvät keskiaikaiset ja renessanssiajan vaikutteet englantilaisesta arkkitehtuurista. Linnan sisätilat ovat sekoitus jugendtyyliä ja englantilaista Arts and Crafts -liikettä.

Dicksonin perheellä oli skotlantilaiset juuret, ja he olivat merkittäviä liikemiehiä ja pankkiireja Göteborgissa. James Dickson kuoli ennen linnan valmistumista ja vaimo Blanche Dickson jatkoi rakennusprojektin loppuun. Linna oli alusta alkaen moderni, varustettuna ajanmukaisilla mukavuuksilla kuten sähkölämmityksellä, usealla kylpyhuoneella suihkulaitteineen, keskuspölynimurilla ja sisäisellä puhelinverkolla.




Kansallisromanttiset vaikutteet näkyvät erityisesti linnan yksityiskohdissa ja materiaalivalinnoissa.  Jokainen takka, jokainen lamppu, jokainen valokatkaisijan taustalevy tai jokainen kylpyhuoneen naulakko on suunniteltu yksilöllisesti ja koristeellisesti kansallisromanttiseen tyyliin. Puiset huonekalut, kupariset tai messinkiset lamput tai takanreunukset sopivat hienosti yhteen vaikka koristetekstiilien tai tapettien kanssa.



Blanche Dicksonin ei hänkään saanut nauttia linnasta pitkään, hän menehtyi vuonna 1906 eli vain pari vuotta rakennuksen valmistumisen jälkeen. Linnan peri pariskunnan tytär. Linnan omistus vaihtui useita kertoja 1900-luvulla. Vuonna 1964 Göteborgin kaupunki osti linnan ja se avattiin yleisölle. Myöhemmin 1980-luvulla koko tila siirtyi ruotsalaisen säätiön omistukseen, joka ylläpitää linnaa edelleen.

Linnan keskuspölynimuri vuodelta 1905.

Vaikka Tjolöholmin linna näyttää ulkoisesti perinteiseltä, sen sisätiloissa oli aikansa moderneimpia mukavuuksia. Linna oli varustettu sähkölämmityksellä, mikä oli tuohon aikaan hyvin harvinaista. Myös keskuspölynimuri oli edistyksellinen ratkaisu, joka teki siivouksesta huomattavasti helpompaa. Tuo pölynimuri on esillä linnan hevostallissa. Se oli nimittäin niin raskas ja suuri, että hevoset vetivät sitä linnan ulkopuolella ja 40 metriä pitkä letku ulottui sisätiloihin aina ikkunasta toiseen. Pölynimuri on yksi Ruotsin ensimmäisistä, se oli valmistettu Göteborgissa vuonna 1905 ja sen kerrotaan painavan yli tuhat kiloa.


Linnan yhteydessä on suuri ja tyylikäs kahvila-ravintola ja tietenkin mukavaa tavaraa myyvä linnakauppa. Aluelle valmistui 1900-luvun alussa myös useita kansallisromanttistyylisiä linnan työntekijöiden asuntoja. Yksi niistä on museoitu ja muut ovat majoituskäytössä. Linnalla on myös oma kirkko.


Olemme Ruotsi-matkoilla vierailleet aika monissa Ruotsin linnoissa. Tämä poikkesi kyllä suuresti aikaisemmista juuri aikakautensa ja erityisesti hienosti säilyneiden 1900-luvun alun sisustusten johdosta. 

Edellisessä kirjoituksessa oltiin Göteborgin taidemuseossa. Ja seuraavassa ajellaan Varbergissa ja Falkenbergissa.

Seuraa blogia myös Facebookissa.

Kommentit

  1. Onpa hienon näköinen linna! Itse en ole tainnut vierailla ainoassakaan linnassa Ruotsissa. Muutenkaan en ole paljoa liikkunut Ruotsissa, vaikka nähtävää on ilmeisen paljon.

    VastaaPoista
  2. Äärimmäisen osuva on sinun "Hvitträsk potenssiin kymmenen"! Tuohon linnaan on todella käytetty aikaa ja vaivaa sekä suunnitteluun että sen toteuttamiseen. Olisin varmasti seonnut tuolla linnassa kun paljon kaunista sekä valokuvattavaa että myös katsottavaa. Upeita ovat myös kansallisromanttiset takat ja mikä vihreä väri tuossa toisessa. Tjolöholmin linna on selkeästi kansallisromantiikan kokonaistaideteos eli rakennuksen lisäksi kalusteet, tekstiilit, valaisimet, oven kahvat jne. ovat juuri ajan hengen mukaisia. Minulle tuli näistä kuvista myös mielleyhtymä Riiassa Alberta ielalla 12 olevaan jugend museoon eli entiseen arkkitehti Konstantis Peksensin asuntoon on sijoitettu Rigas Jugendstila centres. Ruotsissa on niin paljon katsottavaa, että selkeästi sinne on päästävä joskus kiertelemään näitä teidän käymiä paikkoja lähemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tässä oli paljon samaa kuin Riian jugendmuseon tiloissa. Todellakin kokonaistaideteos.

      Poista

Lähetä kommentti