Länsirannikon Varberg ja kuvasatoa Wheels & Wings -tapahtumasta Falkenbergissa. Ruotsi-roadtrip 2024, 10.

Matka Ruotsin länsirannikolla jatkui vielä hetken. Göteborgista ajeltiin vielä etelää kohti. Ennen Varbergin rannikkokaupunkia poikettiin yhdessä keskiaikaisessa kirkossa. Välillä tuntuu, että näitä vanhoja kirkkorakennuksia on naapurimaassa alle viiden kilometrin etäisyydellä toisistaan, niin paljon niitä on. Googlettamalla selviääkin, että kirkkorakennuksia on tosiaan lähes 3500, kun Suomessa niitä on noin 800. Ei siis ihme, että asiaan kiinnittää Ruotsissa huomion. 

No, nyt vuorossa oli Landan kirkko Göteborgin ja Varbergin välissä. Kirkon vanhimmat osat jälleen 1100-luvulta ja seinämaalauksia 1500-luvulta. Täällä näkyvimmät kuitenkin kattomaalaukset, jotka olivat 1800-luvun alusta. 


 

Varberg

Yövyimme Varbergissa, joka jotenkin ihastutti (sekin). Varbergiin varmaan palaamme joskus vielä paremmalla ajalla. Kaupunki on vanha, historia alkaa ainakin jo 1200-luvulta. Historia näkyy kaupungissa aika hyvin. Rannassa hiekkarantojen lisäksi näkymää hallitsee aika suuri vanha linnoitus, sekin jo keskiajalta. 





Kaunis merilylpylärakennus kaupungin rannassa on upea. Koristeellinen puurakennus on valmistunut vuonna 1903, mutta paikalla on ollut vastaavia kylpylärakennuksia jo 1860-luvulta alkaen. Rakennus on yhä käytössä. Nytkin, tuulisena iltana rakennuksen sisältä kuului kiljuntaa, kun naisten puolelta oli väkeä laskeutumassa kylmään veteen uimaan.


Varbergissa olisi tosiaan voinut viettää vähän pidemmänkin ajan kuin vain illan ja yön. Mutta seuraavana aamuna oli jatkettava matkaa.




Wheels & Wings -tapahtuma

Koska ajelemme lähes 60-vuotiaalla autolla, meitä myös kiinnostaa nähdä muita klassikkoja tai harrasteautoja. Liikenteessä muita meidänlaisia näkee todella vähän ja harvoin. Poikkeuksena ovat eri tapahtumat, joihin ajoneuvoharrastajat kokoontuvat. Ruotsissa on luonnollisesti enemmän esimerkiksi 1950-luvun amerikkalaisia autoja. Tässäkin asiassa näkyy mm. se, ettei se maa kokenut sotia ja sen jälkeistä säännöstelyä ja pula-aikaa meidän tavalla.








Tähän matkaan osui Falkenbergin moottoriradalla vuosittain järjestettävä kaksipäiväinen Wheels & Winds -tapahtuma. Me kävimme kokoontumisessa sen ensimmäisenä päivänä. Kahden päivän aikana tapahtumassa oli vieraillut jopa 5000 harrasteajoneuvoa, lauantaina myös itse kuningas, joka onkin tunnettu automies. 







Katsottavaa riitti paljon. Tapahtumassa oli myös romutori ja myös taitolentoryhmä esiintyi päivän aikana pari kertaa. 





Vaikka aikamme länsirannikolla alkoi olla jo lopussa, ei matka vielä tähän päättynyt. Siitä myöhemmin lisää.

Edellinen kirjoitus käsitteli Tjolöhomin upeaa linnaa.
 

 

Kommentit

  1. Ihan käsittämätön tuo kirkkorakennusten määrä verrattuna Suomeen. Klassikko autolla ajaminen täytyy laittaa mieleen, mahdetaankohan sellaisia jossain vuokrata?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy sanoa, etten tiedä klassikkoautojen vuokrauksesta, ainakaan Ruotsissa.

      Poista

Lähetä kommentti