Bosjökloster, entinen luostari, linna, kirkko ja puutarha Skoonessa (12)

Keskiaikainen kirkko, luostari, josta tuli linna, yksi Ruotsin suurimpia ja vanhimpia tammia,  ruusupuutarha jne. Syitä tälle seuraavalle pysähdykselle kesän Ruotsi-roadtripillä. 


Noin tuhat vuotta vanha tammi, kertoi sen vieressä oleva kyltti.

Bosjökloster, valkeaksi maalattu hieno rakennuskokonaisuus sijaitsee kauniilla paikalla kahden järven välisellä saarekkeella noin puolen tunnin ajomatkan päässä pohjoiseen Lundin kaupungista. 


Bosjöklosterin linna oli alkuaan benediktiiniläisluostari, joka perustettiin jo 1100-luvulla. Tuolta ajalta on myös alueella sijaitseva kirkko, joka on yhä Ruotsin kirkon käytössä ja jonne siis on ihan ilmainen sisäänpääsy. Kirkko on valmistunut noin 1175, nykyinen torniosa on kuitenkin rakennettu vasta 1800-luvulla.



Nunnaluostarina Bosjökloster oli reformaatioon 1500-luvulla saakka. Ajan tavan mukaan kruunu sulki katoliset luostarit ja takavarikoi myös kirkon ja luostarien omaisuudet itselleen. 1560-luvulta lähtien luostari siirtyi yksityisomistukseen, samoihin aikoihin tämä osa maata siirtyi myös Tanskalta Ruotsille. Linnan historiaan on kuulunut useita omistajasukuja ja vaiheita. Tälläkin hetkellä itse linnarakennus on yksityisomistuksessa ja myös yksityiskotina.

Kirkkoon tosiaan pääsee ilmaiseksi, mutta muuten alueelle on 110 kruunun pääsymaksu. Linnarakennuksesta on avoinna ensimmäinen kerros, jossa on näyttely paikan luostariajasta, linnamyymälä ja näyttelytilaa. Alueella on laaja puisto- ja puutarha-alue, josta löytyy niin kukkapuutarhaa kuin metsäisempää aluettakin. Alkukesästä alueella kukkivat valtavan suuret alppiruusupensaat, joiden sisälle on tehty jopa käytäviä. Alueelta löytyy myös muita näyttelytiloja ja kahvila-ravintola.


 

Jos odottaa pääsevänsä vanhaan ruotsalaiseen linnaan, ei paikassa ehkä kannata poiketa. Mutta jos vanhat rakennukset, historia, puutarhat ja puistot kiinnostavat, suosittelen käyntiä Bosjöklosterissa.

Edellisessä roadtrip-postauksessa oltiin Lundissa. Seuraavassa taas vieraillaan Ikea-museossa.

Seuraa blogia myös Facebookissa.

 

Kommentit

  1. Kyllähän vanha ruotsalainen linna kiinnostaisi, mutta niin kiinnostaa myös puutarhat, puistot, historia ja vanhat rakennuksetkin, joten kyllähän paikka varmasti olisi meitä kiinnostava. Puisto- ja puutarha-alue kuulostaa itse asiassa oikein kivalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällaisiin paikkoihin voisi vaikka mennä eväsretkelle, kaunis ympäristö.

      Poista

Lähetä kommentti