Ruotsin eteläisin piste ja Trelleborgin palmuja (10)

Kun kerran sitä Ruotsin itärannikkoa pitkin oli ajeltu aina etelään saakka, niin pitihän sitä käydä seisomassa myös siinä Ruotsin eteläisimmässä kohdassa. Se löytyy noin 30 km Ystadista länteen ja 15 km Trelleborgin kaupungista itään. Paikka löytyy kartalta nimellä Smygehuk.

Paikan kiinnostavuus lienee tosin ainoastaan siinä tosiseikassa, että se on se eteläisin piste. Kahvila, jäätelökioski, wc ja jotain muuta vastaavaa paikalta tosin myös löytyy, ja vierasvenesatama.

Mielenkiintoisempia olivat aivan paikan läheisyydessä, Östra Torpissa sijainneet vanhat kalkkiuunit. Smygehukin pohjoispuolelta löytyy kahdeksan säilynyttä vanhaa kalkkiuunia kauniin peltomaiseman keskeltä. 

Tällä seudulla on ohuen multakerroksen alla kalkkikiveä, jota on louhittu ainakin jo 1800-luvun alusta alkaen. Kalkkia käytettiin mm. lannoitteena ja talojen julkisivuissa. Kalkki poltettiin uuneissa, jotka oli rakennettu kupolin muotoon tiilestä ja piikivestä, uunin vieressä olivat hiilivarastot. Ihan vaikuttavia teollisen historian muistomerkkejä.

Trelleborg

Matka jatkui kohti Trelleborgin satamakaupunkia, joka monelle on varmaan tullut tutuksi satamakaupunkina. Autolautat kulkevat kaupungista ainakin Rostockiin, Travemundeen ja Klaipedaan. Kaupunki toi miehelle mieleen myös polkupyöränrenkaat, joissa kuulemma luki lapsuudessa joko Nokia tai Trelleborg. Hän myös muisti, että kaupungissa on palmuja ja yksi syy kaupungissa poikkeamiseen olikin tämän valokuvan ottaminen. Huvinsa ja haaveensa kullakin.

Ensimmäiset palmupuut Trelleborgiin istutettiin vuonna 1984. Hankkeen ideoi silloinen kaupunginpuutarhuri, joka matkusti Alicanteen Espanjaan palmunhankintamatkalle. Palmut rahdattiin rekalla Ruotsiin ja monien yllätykseksi palmupuut viihtyivät kuin viihtyivätkin Etelä-Ruotsin ilmastossa. Talveksi palmut siirretään suuriin kasvihuoneisiin talvehtimaan. Puut istutettiin rantakadulle, jotta kaikki laivoilla satamaan saapuvat matkailijat ainakin huomaisivat ne. Myöhemmin puita hankittiin vielä lisää ja kaupunki on ottanut palmun myös symboliksi markkinointiinsa.

 

Kaupungin torin laidalla on kaunis punatiilinen vanha vesitorni ja sen juurella oli kaupunginmuseo. Siellä kerrottiin kattavasti kaupungin historiasta ja kyllä, myös siitä rengasteollisuudesta.

Trelleborgin keskustassa sijaitseva komea tiilikirkko on 1880-luvulta, mutta torni on valmistunut jo 1600-luvulla ja on säilynyt vanhan samalla paikalla olleen kirkon jäljiltä.

Hammarlövin kirkko

Etelä-Ruotsissa on paljon vanhoja keskiaikaisia kirkkoja, joiden historia ja aikajänne hämmästyttää. Kirkot ovat usein valkoiseksi kalkittuja ja kirkon tornit usein vähän linnamaisia. Hammarlövin vanha kirkko sijaitsee vain noin 10 kilometrin päässä pohjoisen suuntaan Trelleborgista. Sen kirkon torni on todella ollut ensin puolustustorni ja sen muotokin oli siten erikoinen, pyöreä. Skoonessa on neljä kirkkoa, joiden tornit ovat pyöeät. 

Hammarlövin kirkko on rakennettu jo 1100-luvun puolivälissä ja torni vuonna 1200. Kirkkoa on tosin laajennettu viimeksi 1860-luvulla. 

Tällä seudulla ajellessa tuntui, että kirkkoja oli noin 3-5 km välein ja suurin osa ainakin näin kesäaikana myös avoinna. Todellista kirkkobongarin unelmaseutua.


Edellisessä roadtrip-postauksessa vierailtiin Alesin kivillä. Seuraavassa postauksessa ollaan Lundin kaupungissa.

Seuraa blogia myös Facebookissa.

Kommentit

  1. Heh, ihan hauskat nuo palmut. Sopivat kieltämättä hyvin tuohon rantakadulle. Aloinkin heti miettimään, mikä mahtaa olla eteläisin paikka, jossa niitä luonnostaan kasvaa... Tuonne voisikin lähteä myös pelkästään noiden kirkkojen takia, todella hienon näköinen tuo Hammarlövin kirkko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoinen kysymys noista palmuista. Ehkä vuosi vuodelta pohjoisempana. Kirkkoja on siellä paljon, myöhemmin varmaan kerron vielä muutamasta muustakin.

      Poista
  2. Google mapsistä katsoinkin, että täältä pääsee moniin kohteisiin laivalla. Ehkä siksi voisin pistäytyä.

    VastaaPoista
  3. Mikäköhän noissa palmuissa on? Muistan, että lapsena oli aina suuri ihmetys, jos pääsi paikkaan, missä oli palmuja. Sitten vähän vanhempana lähetettiin postikortti tutuille ja kerrottiin että ”täällä heiluu palmut ja minä” Apua:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No palmut nyt vaan ovat hienoja :-) Ja ehkä se, että niitä on juuri tässä naapurimaassa.

      Poista
  4. Trelleborg on tuttu vaan sen verran, että lähdettiin sieltä lautalla Travemundeen. Kaupunkiin ei tullut tutustuttua silloin sen enempää, vaikka ihan viehättävältähän se palmuineen näyttää. 🙂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruotsin rannikko on kyllä täynnä tosi mukavia kaupunkeja.

      Poista

Lähetä kommentti