Kristianopel - Ruotsi-roadtrip jatkui Kalmarista etelään (4)

Kalmarista matka jatkui itärannikkoa kohti Etelä-Ruotsia. Seuraava pysähdys pienessä Kristianopelin taajamassa tai kylässä. 

Paikka on historiallinen, sillä se sijaitsi aivan Tanskan ja Ruotsin rajalla vuoteen  1658 saakka, jolloin maiden välillä solmittiin rauha ja nykyiset maan eteläosat siirtyivät Ruotsille. Kaupunki oli sitä ennen Tanskan puolella rajaa, nyt taajama on osa Karlskronan kuntaa. Tässä vaiheessa myös tavallinen automatkailija havaitsee, että Tanskan vaikutus eteläisen Ruotsiin on suuri.

Tanskan kuningas Kristian IV päätti rakennuttaa maiden rajalle puolustusta varten kaupungin, Kirstianopelin. Muurien ympäröimä kaupunki valmistui vuonna 1606. Monessa suomalaisessakin 1600-luvulla perustetussa kaupungissa on ruutuasemakaava, Kristianopel oli ensimmäinen pohjoismaalainen kaupunki, joka rakennettiin renessanssi-ihanteen mukaisesti ruutukaavaan. 

Nyt paikka on pieni turistikylä, jossa on vierasvenesatama, muutama rantakahvila- ja ravintola ja meren rannalla laaja leirintäalue uimarantoineen. Kaupunginmuurista on vieläkin paljon jäljellä ja sen päälle pääsee kävelemään muutamassa paikassa olevien rappujen avulla. 

Vanhat 1600-luvun muutamat korttelit ja kadut on vielä hahmoteltavissa kauniiden puutalojen ja puutarhojen lomassa. Keskeinen nähtävyys on myös valkoinen, "tanskalaistyylinen" kirkko, joka on valmistunut 1620-luvulla. 


Edellinen postaus käsitteli Öölannin eteläosia ja seuraavassa matkataa Karlskronaan.

Seuraa blgoia myös Facebookissa.

Kommentit

  1. Nuo puutalot ovatkin todella hienoja, hyvin on talojen maalipinnasta näytetty pidettävänh huolta. Olisi kiva muuttaa tuollaiseen itsekin, mutta ihan halvalla se ei kuitenkaan taida onnistua, vaan lienevät varsin arvokkaita... Miltähän vuodelta mahtavat olla? Ja hienolta näyttää kyllä myös tuo kirkkokin. Suomesta ei tulekaan vastaavaa valkoista kirkkoa, varsinkaan tuonikäistä, heti mieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Etelä-Ruotsissa lähes kaikki vanhat kirkot ovat valkoiseksi rapattuja. Itse asiassa niin oli aikanaan moni Suomenkin keskiaikainen kirkko, rappaus on vaan vuosisatojen aikana hävinnyt. Ruotsista on äärimmäisen hankala löytää taloa tai aitaa, joka olisi huonossa maalissa. Se on yksi asia, joka maassa miellyttää meitä.

      Poista
  2. Oi, Kristianopelilla on aina sija sydämessäni. Jos kiinnostaa niin linkissä on vanha postaus missä vietämme ikimuistoista juhannusta Kristianopelissa. https://fammomatkalla.blogspot.com/2017/03/juhannuksenviettoa-blekingissa.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, teillä olikin varmasti ikimuistoinen juhannus. Muutenkin samoilla rannikoilla olette liikkuneet, toki merellä.

      Poista

Lähetä kommentti