Karlskronasta rannikkoa pitkin Kristianstadiin - Ruotsi-roadtrip (6)

Seuraava etappimme Ruotsissa oli ajella Blekingen alueen rannikkoa pitkin Karlskronasta Kristianstadiin. Matkalla poikkesimme mm. Ronnebyssa, Karlshamnissa, Sölvesborgissa.

Ronneby

Puolen tunnin päässä Karlskronasta sijaitsee pieni Ronnebyn kaupunki. Hieman kaupungin keskustan ulkopuolella kannattaa vierailla vanhalla kylpyläalueella, Ronneby Brunnsparkilla. Kylpylä perustettiin jo 1700-luvun alussa, kun alueelta löytyi rautapitoinen lähde. 


Etenkin 1800-luvulla kylpylä oli erittäin suosittu matkailukohde, jonne matkustettiin myös Suomesta saamaan terveyttä ja lepäilemään. Laajalle puistoalueelle valmistui kauniita pitsikoristeisia puurakennuksia erilaisia kylpyjä, lähteitä ja asuintiloja varten. Suuri osa näistä rakennuksista on yhä olemassa ja vieläpä uskomattoman hienossa kunnossa. Komein, eli itse kylpylärakennus on palanut 1950-luvulla ja sen tilalle rakennettiin uusi. 


Nyt alueella on paitsi kaunis puisto kukkaistutuksineen, myös monenlaisia näyttelytiloja ja kahviloita. Alueella löytyy näyttelyitä, joissa kerrotaan niin alueen historiasta, kylpylätoiminnan vaiheista kuin Ronnebyn alueen luonnostakin. 



Brunnsparkin alueella järjestetään myös paljon erilaisia tapahtumia. Kylpylän puistoaluetta reunustaa kapea joki, jonka toiselta puolelta löytyi suosittu ja idyllinen Mantelitorttukahvila (Cafe Mandeltårtan). 

Ronnebyn keskustasta löytyy hieno vanha kirkko, Pyhän ristin kirkko, joka rakennettiin jo 1100-1200-lukujen vaihteessa. Kirkon maalaukset ovat eri ajoilta 1400-1700-luvuilta. 



Kirkon lähistön kaduilta löytyy kaunista vanhaa rakennuskantaa ja myös Ronnebyn kotiseutumuseo. Museon ovet olivat avoinna ja vielä vapaa pääsy, joten poikkesimme sisälle. Kaksikerroksinen punainen asuinrakennus 1770-luvulta ja sen pihamaalla matala ns. Blekingen torppa. Näissä ruotsalaisissa tuon ajan museorakennuksissa on usein säilynyt hienoja alkuperäisiä seinä- ja kattomaalauksia, niin täälläkin. 



Karlshamn


Ja puolen tunnin ajomatkan päässä Ronnebystä pysähdyimme jälleen. Merenrantakaupunki Karlshamn vaikutti melko hiljaiselta lauantai-iltapäivänä. Kävelimme kauniiden puutalojen värittämiä kävelykatuja ja poikkesimme muutamassa museossa. 


Kaupunginmuseossa kerrottiin monipuolisesti vähän kaikesta. Esihistoriasta kirkolliseen taiteeseen, kansantaiteesta erilaisiin kodin tarvekaluihin, porvariskodista autoon ja paikallisista yrityksistä paikallisiin kuuluisuuksiin.

Erillisessä rakennuksessa kerrottiin sen Karlshamnin punssin tarina. Punssiahan se suomalainenkin porvaristo ruotsalaisten mallin mukaan nautti 1800-luvun lopulla. Etiketti oli toki itsellenikin tuttu.

Sölvesborg

Ja jälleen puolisen tuntia eteen eli etelään päin ja seuraava pikkukaupunki oli Sölvesborg. Entistäkin hiljaisempi. Se oli kuin Vanha Rauma lauantai-iltana. Kauniita rakennuksia, hieno kirkko, kukkaistutuksia, raatihuone toreineen jne.

Kristianstad

Yöksi tultiin Kristianstadin kaupunkiin, ihan komean kirkon viereen. Kirkon, muraaleiden ja kävelykatujen lisäksi ei tästä kaupungista jäänyt oikein muuta kerrottavaa.




 Edellisessä Ruotsi-roadtrip -kirjoiutksessa ajeltiin Karlskronassa. Seuraavassakin jatketaan Österlenin rannikolla.

 

Kommentit



  1. Mukava lukea postauksiasi kun itse en pääse lähtemään matkoille. Kiitos!
    Sen huomaa että alue kuului aikoinaan Tanskalle. Varsinkin kirkot ovat tyyliltään tanskalaisia. Roskilden rauhassa vuonna 1658 Skåne, Blekinge, Halland ja Bornholm sirrettiin Ruotsin omistukseen.
    Sölvesborgista on kotoisin ruotsidemokraattien puolueenjohtaja Jimmie Åkesson. Avioeron myötä Jimmie muutti kokonaan Tukholmaan. Hän istuu eduskunnassa ja vaimo Louise Erixon on johtanut Sölvesborgin kunnanvaltuustoa. Ruotsidemokraattien valta on nyt Sölvesbogissa päättynyt ja uudet tuleet puhaltaa siellä.

    VastaaPoista
  2. Unohdin sanoa että tätä aluetta nimitetään nimellä Österlen. Ruotsin kauneinta aluetta monen mielestä. https://www.xn--sterlen-80a.se/

    VastaaPoista
  3. Mielenkiintoista, että Suomesta matkustettiin 1800-luvulla Ronnebyn kaupungin kylpylään lepäilmään ja rentoutumaan. Mitenköhän Itämeren ylitys tuohon aikaan tapahtui, ja koski lähinnä varmaan aatelisia tms.? Ilmeisesti kylpylätoimintaa ei enää ole lainkaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Purjelaivat ottivat välillä matkustajia ja kyllä matkustajahöyrylaivojakin maiden välillä jo 1900-luvun alussa ainakin liikennöi. Mutta olihan se ylempää porvaristoa ja silmäätekeviä.

      Poista

Lähetä kommentti