Åhus, Kivik, Simrishamn - vodkaa, omenia ja vanhoja autoja. Roadtrip jatkui Ruotsin etelärannikolla Österlenissä (7)

 

Kristianstadista palattiin jälleen aivan meren rannalle. Tämä rantatie (numero 9) olikin upea ajella. Aava meri näkyy lähes koko ajan, hiekkarantoja, kumpuilevia viljelysmaita, hedelmätarhoja, Skoonen tai Ruotsin liput liehuvat nyt jo tanskalaistyylisten ristikkotalojen pihoilla. Siellä täällä ritarilinnan tornia muistuttavat valkoiset kirkontornit. Selvästi ollaan jo tanskalaisen kulttuurin alueella.

Åhus

Aamukävely suoritettiin pienessä rannikkokaupunki Åhusissa, joka sekin lienee monille veneilijöille tuttu. Talot olivat nyt tiilestä rakennettuja tai ruokokattoisia. Ruusut kukkivat kuitenkin samalla tavalla kuin muuallakin Ruotsissa.

Tästä kaupungista on lähtöisin Absolut-vodka ja sen tehdas tai polttimo on yhä aivan kaupungin keskustassa, vierasvenesataman vieressä.


 

Kiviks musteri

Kivik sijaitsee aivan rannikolla, pieni taajama, jonka ympäröivällä alueella viljellään eniten omenia koko Ruotsissa. Muutama kilometri keskustasta sijaitseekin Kivikin Musteri eli mehustamo, joka olikin suosittu vierailukohde. Ei ihme. 

Paikan historia on pitkä, ensimmäinen omenapuu alueelle istutettiin 1888, tästä alkoi ammattimainen omenanviljely Ruotsissa. Tämä oli myös yrityksen lähtöpiste. Vuonna 1935 perustettiin omenamehustamo ja nyt sukuyrityksellä on monipuolista tuotantoa, mehujen lisäksi mm. siideriä, viiniä, hilloja, marmeladeja yms. 


Kohteesta on tehty myös tyylikäs matkailukohde, jossa vierailijat voivat ilmaiseksi kierrellä omenaviljelyksillä tutustuen kymmeniin eri lajikkeisiin, tutkia erilaisia tapoja muotoilla puita jne. Mehustamon oma kauppa oli ainakin suosittu, samoin ravintola. 

Herkullista omenapiirakkaa tarjoavassa kahvilassa oli rauhallista.

Svabesholmin puutarha ja kaupat

Hyvin lähellä Kiviks Musteria sijaitsee Svabesholmin tila (Svabesholms Kungsgård), jossa oli monenlaista matkailupalvelua. Majataloa, hevostallia, ravintolaa, kahvilaa, useita sisustuskauppoja, vanhan tavaran liike ja puutarhaliike. Lisäksi alueella on maksullinen englaintilainen puutarha. Me kiertelimme nyt vain liikkeissä ja teimme muutamat lyhtyostokset. 



Seuraavalla kerralla (tämä oli sellainen paikka, johon kyllä voisi tulla toistekin) tutustutaan vielä siihen puutarhaankin.


Autoseum Simrishamnissa

Simrishamnin idyllinen rantakaupunki jäi tällä kertaa vain läpiajon kohteeksi, koska suuntasimme kaupungin teollisuusalueella sijaitsevaan automuseoon, Autoseumiin. Kyseessä on Nisse Nilssonin, yksityishenkilön, luoma laaja ja kattava kokoelma erilaisia ajoneuvoja. 


Esillä on yli 200 ajoneuvoa monessa eri hallissa. Kymmeniä automuseoita kiertäneenä totesimme tämän "yllättävän laajaksi ja mielenkiintoiseksi". Autot olivat esillä melko väljästi ja esillä oli myös auton aikakauteen liittyvää muuta rekvisiittaa. 



Erilaisten ajoneuvojen lisäksi oli erikoisnäyttelyitä mm. kilpa-autoista tai ruotsalaisista kilpa-ajajista. 

Saman katon alta löytyy myös laaja kokoelma mm. mekaanisen musiikin soittopelejä ja toisaalta myös leikkikaluja. 



Edellisessä postauksessa matkustettiin mm. Ronnebyssä ja Karlshamnissa. Seuraavassa käydään Karl Fredrikin puutarhakaupassa Eklaholmissa.

Kommentit

  1. Omasta mielestäni hienoimmat tiet ovat joko rannikkoteitä tai sitten sellaisia, jotka kulkevat vuoristossa. Mikä siinä onkin, että kyseiset maisemat aina säväyttävät. Varsin pienestä taajamata näyttää Absolut-vodka siis olevan peräisin. Toisaalta, taitaa meidän Kyrö olla vielä pienemmästä kunnasta.

    Oliko tuolla Kivikin Musterissa mahdollista myös maistella eri omenalajikkeita? Se olisi todella mielenkiintoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kovasti Kivikissä kerrottiin eri lajikkeista, mutta ainakaan nyt en huomannut maistelumahdollisuutta. Tosin eivät omenat olleet vielä kypsiäkään.

      Poista

Lähetä kommentti