Öölannin eteläkärjessä - Ruotsi-roadtrip 3

Kalmarista lähdimme vielä ilta-ajelulle Öölantiin sitä vuonna 1972 valmistunutta kuuden kilometrin pituista siltaa pitkin. Pitkän ja kapean saaren pohjoisosissa sijaitsevat saaren suosituimmat matkailukohteet kuten Solliden, Borgholmin kaupunki ja -linna. Me ajelimme nyt saaren eteläosaan. Tämä ajelu olikin yksi koko matkan kohokohdista, ilta-aurinko valaisi erikoislaatuisen maiseman hienosti ja tiet olivat jo hiljaisia muista matkailijoista.

Öölannin eteläosa on osa Unescon maailmanperintöluetteloa. Saaren kallioperä on aikoinaan merenpohjasta kohonnutta kalkkikiveä, joka sisältää myös paljon fossiileita. Kallion päällä ei menesty kovin paksua kerrosta maata, joten alueen kasvisto on erityislaatuinen. Maisema on hyvin erilainen, mihin on Ruotsissa muualla tottunut. Tien toisella puolella näkyy meri ja toisella, saaren puolella olemattoman ja matalan kasvillisuuden ylängöt, joita käytetään lähinnä laitumina. Silmiinpistävää ovat myös kilometrien pituiset vanhat kalkkikivistä kootut matalat aidat. Näitä kalkkikiviylänköjä eli alvareita on Euroopassa Öölannin lisäksi vain harvoissa paikoissa, mm. Gotlannissa, Virossa ja Brittein saarilla. Etenkin keväisin nämä alueet ovat luontoharrastajien suosiossa kasvien, perhosten ja lintujen johdosta.


Muutenkin maisema on ainutlaatuinen. Vanhoja puisia tuulimyllyjä on teiden varsilla kymmeniä (saarella on kaikkiaan 600 tuulimyllyä) ja etenkin saaren eteläosasta löytyy rivikyliä, joissa talot, usein kalkkikivestä rakennetut, reunustavat maantietä.  Siellä täällä on opasteita erilaisille arkeologisille kohteille, muinaishaudoille tms. Nyt emme niille pysähtyneet.



Ajoimme aivan saaren eteläkärkeen, Ottenbyn kylän kautta. Siellä sijaitsee Ruotsin korkein majakka Långe Jan ja saaren luonnosta kertova opastuskeskus. Paikka on etenkin keväisin lintuharrastajien suosiossa, sillä monet muuttolinnut pysähtyvät tähän eteläkärkeen. Saarta kiertävältä maantieltä on noin neljän kilometrin kapea tie tuonne saaren kärkeen. Se on myös luonnonsuojelualuetta ja laidunmaata. Autoilijan kannattaa varoa tielläkin laiduntavia lehmiä ja lampaita. 



Parkkipaikka löytyy ihan saaren kärjestä, lähes majakan juurelta. Päiväsaikaan täältä löytyy myös avoinna oleva kahvila ja myös majakkaan pääsee kiipeämään. Me osuimme tänne juuri auringon laskiessa ja majakan valon syttyessä.


Ruotsi-roadtripin edellisen kirjoituksen Kalmarista löydät täältä. Ja seuraavassa kirjoituksessa ollaan Kristianopelissa.

Blogia kannattaa seurata myös Facebookissa.

Kommentit

  1. Näyttää kyllä erittäin kiinnostavalta maisemiltaan. Viime aikoina olen innostunut entistä enemmän myös linnuosta, joten voisi olla kiinnostava vierailukohde keväällä jo senkin vuoksi. Myös tuulimyllyjä olisi hauska katsella, tuollaista määrää en ole nähnyt niitä missään. Onpa muuten myös upea auringonlasku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä paikka kyllä oli hieno ja kevät voisi juurikin olla hieno aika lintujen muuton aikaan.

      Poista
  2. Pääsinpä teidän mukana Ölandiin. Kiitos. En ole siellä koskaan käynyt. Gotlanti on nimittäin omasta mielestä paljon mielenkiintoisrmpi ja se sijaitsee mukavvan matkan päässä Tukholmasta.
    En ele käynyt Göteborgissakaan. Siis paljon on jäänyt näkemättä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpä yllättävää, ettet ole käynyt, kun tuntuu, ettei ole yhtään Ruotsin paikkaa, josta et olisi kirjoittanut. Usein kun googletan jotain pikkupaikan kirkkoa tms., niin löytyy juuri sinun kirjoituksesi.

      Poista
  3. Vuonna 2019 käytiin, kun tyttöni oli Kalmarissa vaihdossa. Jotenkin tykkärin Öölannista enemmän kuin Gotlannista (jos unohdetaan Visby), jossa olin juuri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en ole käynyt Gotlannissa, mutta Öölannissa olin joskus 1990-luvulla aikaisemminkin poikennut.

      Poista
  4. Onpas kiinnostava kohde jo pelkästään lintujen puolesta! Yllättävän tasaista siellä näyttää olevan. Olisi varmasti kivaa ajaa fillarilla, ellei sitten tuuli puhalla voimallisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi varmasti hieno pyöräilysaari. Tosin on muistettava, ettei siltaa pitkin mantereelta saa ajaa pyörällä. Pyörä pitää kuljettaa joko autolla tai lautalla Kalmarista.

      Poista

Lähetä kommentti