Kuin Stonehenge Ruotsissa – Ales stenar (9)

Aivan Ruotsin etelärannikolla, alle 20 km päässä Ystadista sijaitsee häkellyttävä näky. Uskomattoman kauniissa maisemassa, aivan meren rannalla korkealla hiekkatörmällä, jota lehmät ja lampaat ovat laiduntaneet, sijaitsee kivimuodostelma Ales stenar. 

Ales stenar, Alesin kivet, on Ruotsin suurin ja parhaiten säilynyt laivan muotoon ladottu kivimuodostelma. Kiviä on kaikkiaan 59 ja muodostelman kokonaispituus on noin 70 metriä ja leveys noin 19 metriä. Jokainen kivistä painaa noin 5000 kg. Tutkijat ovat esittäneet tästäkin kivimuodostelmasta, kuten muistakin eri puolella maailmaa sijaitsevista vastaavista, useita eri tulkintoja. Ovatko ne kulttipaikkoja vai esim. merenkulkijoiden suuntaamiseen tai ajanlaskemiseen liittyviä merkkejä? Totta on kuitenkin se, että kivimuodostelma on vanha. Ilmeisesti kivet on siirretty paikalle noin 1500 vuotta sitten. Kivimuodostelma on kuin laiva, kuten esim. Vesteråsin lähellä sijaitsevassa Anundshögenissä, jossa yksi kesä poikkesimme.

Paikka on suosittu matkailijoiden keskuudessa. Me olimme alkuillasta, jolloin alueella oli aika rauhallista ja saimme auton lähimmälle, rannassa sijaitsevalle parkkipaikalle. Samoihin aikoihin samoja seutuja kiertäneet tutut olivat käyneet kohteessa päivällä, jolloin jo sisääntulotiellä oli ollut ruuhkaa. Meren rannassa on pieni parkkipaikka vierasvenesataman ja muutaman ravintolan vieressä. Tästä lähtee polku ja raput kohoamaan ylös kivimuodostelmalle. Kylän, Kåsebergan, keskustassa on autoille suurempi parkkipaikka, josta on parisataa metriä pidempi kävelymatka kiville. Tänne autoilijoita oli kuulemma päivällä ohjattu ihan liikenteenohjaajien toimesta.


Rantatörmäs on selvästi myös riippuliitäjien suosiossa. Olikin mielenkiintoista seurata heidän taidokasta liitelyään rannan tuntumassa.

 

Ystad

 

Tästä kivimuodostelmasta on todellakin vain vartin ajomatka Ystadiin, siihen Wallanderin kotikaupunkiin. 

Me jäimme yöpymään kaupunkiin, hotelliin, joka markkinoi itseään "Ruotsin vanhimpana". Hotellina tämä rakennus on ollut vuodesta 1829 lähtien, nyt hotellin nimenä on Continental du Sud.


Edellisessä postauksessa vierailtiin Karl Fredrikin puutarhakaupassa Östrlenissä. Ja seuraavaksi ajeltiin mm. Ruotsin eteläisimpään nokkaan.

Seuraa blogia myös Facebookissa.


Kommentit

  1. Tämä on paikka, jossa olen jonkin aikaa halunnut päästä käymään. On kyllä mystinen paikka, paljon olen miettinyt, että mikähän näiden takana on. Jotenkin olisin itse varmasti eniten taipuvainen ajattelemaan, että kyse olisi kulttipaikoista, mutta toki ratkaisuja voi olla muitakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ovat juuri niitä paikkoja, joissa tuntee vähän pienuutensa ja toisaalta tämän oman elämän aika lyhyenä ihmiskunnan historian janalla.

      Poista
  2. Hienon näköinen paikka kivineen kaikkineen. Olisi tosiaan mukava tietää, mikä niiden merkitys on ollut. Ja nuo salkoruusut... Voisin lähteä ihan niiden takia Ruotsiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heinäkuinen Ruotsi on kyllä täynnä salkoruusuja!

      Poista
  3. Vastaavia rakennelmia olemme nähneet useampiakin Gotlannin saarella. Stonehenge Englannissa on vielä näkemättä, mutta kylläkin jo suunnitelmissa :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä tosiaan löytyy eri puolilta ja tässä vielä niin kaunis maisemakin.

      Poista
  4. Olipa kiva päästä lukemaan tästä! Bongasin kivikuvat joskus Instasta ja sen jälkeen on himottanut päästä näkemään ne itsekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla ja suosittelen. Kaiken lisäksi tämä kivimuodostelma sijaitsee todella kauniissa paikassa.

      Poista
  5. Minua kiehtoo myös nämä muinaiset paikat ja etenkin se, jos eri aikakausilla syntyneistä paikoista on samanlaisia versioita eri puolilla maailmaa, kuten vaikkapa pyramidit. Tästä Ruotsin kiviympyrästä en ollut aiemmin kuullutkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näillä paikoilla tuntee itsensä ja oman historiansa aika pieneksi.

      Poista

Lähetä kommentti