Kuokkalan museoraitti - Lempäälän kaupallinen keskus ennen IdeaparkiaSeuraava kohteemme poikkesi aika tavalla Laukon kartanosta. Mutta miten hienoa, että tällaisetkin paikat ovat olemassa ja että niitä pidetään yleisölle avoimina. Lempäälässä sijaitsee museoalue ”Kuokkalan museoraitti”, joka on kunnan ja paikallisen kotiseutuyhdistyksen yhdessä ylläpitämä museokokonaisuus. 
 
Lipunmyynti tapahtuu entisessä kaupassa, jossa toimi aikanaan Eskolan kauppa noin kuusi vuosikymmentä. Kauppa lopetti toimintansa 1974 ja museo avautui 1980-luvun alussa. Osa kauppamuseon esineistä on tuosta Eskolan kaupasta lähtöisin, mutta esineitä on kerätty myös muualta. 

Opas lähti kaupasta mukaamme kierrokselle. Naapuritalossa oli esillä kampaamo- ja parturiesineistöä, hammaslääkärin nurkkaus sekä suutarin työhuone. Peräkamarissa on paikallisten sotaveteraanien kokoama muistokokoelma viime sotiin liittyvistä esineistä. Opas kertoi mukavasti esineiden tarinoita ja alueen historiaa.
Aikansa tehokkuutta - sähköfööni, jota saattoi käyttää kaksi kampaajaa samaan aikaan.

Kaupparakennuksen takapihalta löytyy vanha savupirtti sekä paja. Pajamuseo sijaitsee samassa rakennuksessa, jossa K. A. Koskinen aloitti ajokalutehtailijana 1910-luvulla. Pajamuseossa on esillä neljän seppäsukupolven käyttämiä ja valmistamia työkaluja: ahjoja, alasimia, sähkö- ja käsikäyttöisiä penkkiporakoneita ym. Pajan lisäksi rakennukseen kuuluu tila, jossa ajoneuvot koottiin sekä tehtiin niiden puuosat. Kesäsunnuntaisin pajassa työskentelee myös seppä.
 
Kuokkalan museoraitti on avoinna ainoastaan kesäaikana, tänä vuonna 28.8. saakka ti-su 11-17. Museo ei ole Museokortti-kohde, mutta pääsylippu ei päätä huimaa - 3,50€/aikuinen.

Seuraa blogia myös Facebookissa, niin tiedät, missä mennään.

Kommentit