Kanelia ja kardemummaa Lahden museossa

Tälle kesälomalle on osunut aivan liian monta sadepäivää. Vaikken rantalomailija olekaan, olisi se automatkailukin mukavampaa kauniissa aurinkoisessa kelissä. Sadepäivät ovat toki museoiden sesonkia, ja niin mekin vietimme yhden sellaisen ajelemalla puolentuhatta kilometriä ja vierailemalla neljässä museossa.
Lahden historiallinen museo sijaitsee aivan kaupungin keskustassa entisessä Lahden kartanorakennuksessa.
Ensimmäinen kohde saa kiitoksen siitä, että museo avautui jo aamuyhdeksältä. Niin sopivaa, kun vietimme yön Lahdessa ja tarkoituksena oli jatkaa taas matkaa. Jos museo olisi avautunut vasta aamupäivällä, kuten yleistä on, olisi se jäänyt meiltä väliin.
Lahden historiallisessa museossa oli esillä näyttely Kaneli ja Kardemumma. Näyttely oli mukavasti toteutettu kaupungin historiaan liittyvä näyttely. Lähtökohtana näyttelylle oli museon valokuva-arkistosta "löytynyt" Oskar ja Augusta Lefrénin perhealbumi.Yksittäisen leipuriperheen valokuvien ja perhehistorian kautta esitellään koko Lahden ja lahtelaisten historiaa. Mukava ja ihmisläheinen lähestymistapa näyttelylle.
Tämän albumin tutkimisesta tuli idea Lahden historiallisen museon kesänäyttelyyn.
Olimme sopiva kohdeyleisö, sillä tietämyksemme Lahden historiasta oli lähes olematon museoon mennessämme. Pelkästään tuon kanelintuoksuisen näyttelyn kiertämällä selvisi aika moni seikka. Mitkä olivat nykyisen Lahden syntyvaiheet, millä ihmiset saivat elantonsa, mikä oli se korkea Helsingin rautatieasemaa muistuttava rakennus siellä mäen päällä tai se komea linnamainen rakennus torin laidalla - jne.
Näyttelyssä hyödynnettiin luonnollisesti niitä valokuvia, eri menetelmin. Tarinaa kerrottiin myös sarjakuvan keinoin. Aika hyvin perheen elämään nivoutuivat monet 100-150 vuoden takaiset vaiheet myös yleisessä historiassa. Isännän metsästys- ja kalastusharrastuksista pojan jääkärikoulutukseen. Unohtamatta tietenkään sitä leipomotoimintaa resepteineen tai pitkon solmimistapoineen.
 

Kaneli ja kardemumma - leipuriperheen elämää Lahdessa 1875-1917 oli mukavan ihmisäheisesti toteutettu ja sopivan pienimuotoinen näyttely. Museokortilla pääsee tähänkin museoon sisälle.

 Seuraa blogia myös Facebookissa, niin näet, missä mennään.

Kommentit

  1. Onpa soma näyttely! Ja ihan kuin minulle tehty: pullahiirelle. ;P Tuo pitkon letityspaikka näyttää houkuttelevalta. Ja aina on kiva saada/kuulla herkkuresepteistä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Soma kuvaakin hyvin näyttelyä :-) vaaleanpunaista ja nonpparelleja...

      Poista

Lähetä kommentti