Värikuvia 1950-luvun Suomesta

Helsingissä pitää aina käydä Akateemisessa Kirjakaupassa. Nyt kannattaa käydä myös kolmannessa kerroksessa. Siellä on esillä Sibelius ja kuvia Suomesta -näyttely, jossa esitellään ajankuvia 1930–1960-luvun Suomesta. Esillä on Aho & Soldanin ja Claire Ahon valokuvia ja lyhytelokuvia Sibeliuksesta sekä Helsingistä ja kaupunkilaiselämästä vuosilta 1920–1960.
Heikki Aho ja Björn Soldan olivat suomalaisen elokuvataiteen ja valokuvauksen edelläkävijöitä. Veljekset perustivat vuonna 1924 Aho & Soldan -yrityksen. Heikki Ahon tytär Claire Aho aloitti 1940-luvulla yhtiössä dokumenttielokuvien tekijänä kuvaten mm. vuoden 1952 Helsingin olympialaisia. Hänellä oli myös oma valokuvastudio ja hänestä tuli suomalaisen värivalokuvauksen edelläkävijä. Valokuvat kuvaavat hienosti 1950-60 -lukujen Suomea ja etenkin Helsinkiä.
Näyttely koostuu mm. osiosta Jean Sibelius kodissaan, jossa  Aho & Soldanin filmeistä poimituilla valokuvilla esitellään Jean Sibeliusta ja hänen perhettään kotioloissa. Toisessa osiossa Elämää ja ihmisiä Suomessa on poimittu esille veljesten Suomen kunnista tekemien kuvakirjojen valokuvia. Ehkä hienoimmat näyttelyn osiot ovat Claire Ahon studion erilaiset mainoskuvat 1950-60 -luvuilta sekä Claire Ahon ja Heikki Ahon kuvat: Helsinki 1950-luvun väreissä.

Näyttelyn valokuvista on teetetty myös postikortteja, joita Akateeminen kirjakauppa myy.

Kommentit

  1. Kyllä, näissä kuvissa on tunnelmaa! Ja kiva värimaailma. Jokainen kulttuurikohde tuntuu nostaneen Sibeliuksen tänä vuonna jollain lailla esiin. Tämä oli hauska linkki teemaan/aiheeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, Sibeliukselta ei voi välttyä tänä vuonna. Toki näyttelyssä oli osio, jossa oli ihan selkeästi Sibeliukseen liittyviä kuvia. Mutta nämä herättivät huomioni.

      Poista
    2. Totta tosiaan. Tuonnehan on mentävä pikimmiten. Yhtenä kesänä viihdyin Sibeliuksen parissa niin, että luin monta hänestä kirjoitettua elämäkertaa. Istuin lukien kotiterassilla ja taustalla soi Sibeliuksen musiikki. Kävin tunnelmoimassa myös Ainolassa. Sitten jatkoin tutkimusmatkaani Aho-Soldanin kanssa.

      Poista

Lähetä kommentti