Automatkalla pääsee ihailemaan vaikka maailman suurinta laivahissiä

Näitä kirjoituksia lukiessa on varmaan jo tullut selväksi, että meillä suositaan automatkailua. Matkakohteet ovat silloin ihan muita kuin lentomatkoilla. Yksi vaihe matkareitin suunnittelussa on tutustua kyseisen kohdemaan maailmanperintökohteisiin. Belgian Monsin läheltä oli Unescon maailmanperintökohdekarttaan merkitty neljä laivahissiä. Siis mitä? Lähtiessämme aamulla Monsin hotellista päätimme koukata tutkimaan, mistä oikein oli kyse.
Maailmanperintökohdeluetteloon on merkitty neljä historiallista hydraulista laivahissiä Canal du Centre:n varrella. Noin seitsemän kilometrin matkalla tässä kanavassa, joka yhdistää Meuse- ja Scheld-joet, korkeusero on yli 66 metriä. Kun kanava 1800-luvun lopulla rakennettiin, ratkaistiin tämä korkeusero neljällä laivahissillä. Jokilaiva ajaa siis veden täyttämään kelkkaan, joka nousee hydraulisella hissisysteemillä ylös seuraavalle tasolle ja sama toistuu kolmella seuraavallakin sululla. Vanhin hisseistä on vuodelta 1888, loput kolme vuodelta 1917.
Hissit lisättiin maailmanperintöluetteloon vuonna 1998. Vuodesta 2002 lähtien hissejä on käytetty enää lähinnä huviveneiden ja turistikierroksia kanavalla tekevien alusten tarpeisiin.
Nimittäin viereen rakennettiin 1990-luvun lopussa aivan uusi kanava. Kanavaa varten rakennettiin mm. moottoritien ylittävä silta (kouru, jota pitkin laivat kulkevat). Vaikuttavin tämän kanavan rakennelmista oli kuitenkin 73 metrin korkeuteen nouseva laivahissi. Tämä Strépy-Thieun laivahissi oli ainakin valmistuessaan maailman korkein. Laiva ajaa tässäkin vedellä täytettyyn kelkkaan, joka nostetaan ja lasketaan vaijereiden avulla toiseen korkeuteen. Tätä hissiä rakennettiin 1980-luvulta sen valmistumiseen 2002 saakka. 
Laivahissistä on tehty myös vierailukohde. Vajaan kympin pääsymaksulla pääsi ylös katsomaan mm. hissin koneistoja, tutustumaan kanavan rakentamisesta koottuun näyttelyyn ja katselemaan näköaloja.

Lähellä edellä mainittuja hissejä sijaitsee myös toinen erikoinen kanaalihissi. Samassa vesistössä, mutta eri kanavassa sijaitseva Ronquiéres-laivahissi kuljettaa aluksen kelkassa ylös kuin liukumäkeä. Laiva ajetaan esimerkiksi alemmalla tasolla olevasta kanavasta 91 metriä pitkään ja 12 metriä leveään kelkkaan, joka nousee kiskoja pitkin ylämäkeä 1432 metriä, jolloin se on noussut 67 metriä korkeammalla olevan kanavan tasolle. Tämä rakennelma valmistui vuonna 1968 ja sen ansiosta voitiin luopua 14:stä sulusta. 
Aika mielenkiintoisia ja erilaisia matkailukohteita!

Uusimmat blogipäivitykset löydät aina myös Facebookista. Liity seuraajaksi!

Kommentit