Zundert, Vincent van Goghin syntymäkaupunki

Olemme matkoillamme käyneet aika monessa kaupungissa, jossa Vincent van Gogh on asunut. Syntymäpaikka oli kuitenkin jäänyt vielä bongaamatta. Vincent van Gogh syntyi 30. maaliskuuta 1853 Zundertin kylässä Alankoimaiden Brabantissa. Vincentin isä Theodor van Gogh toimi tuolloin Zundertissa pappina.
 
Päivälleen vuotta ennen taiteilijan syntymää oli perheeseen syntynyt esikoinen, jonka nimeksi tuli myös Vincent. Tämä esikoispoika kuitenkin menehtyi heti synnyttyään. Tämän Vincent van Goghin hautakivi löytyy yhä Zundertin pienen kirkon vierestä.
 
Vuosi tästä syntyi Theodor van Goghille ja Anna Cornelia Carbentusille toinen poika, jolle annettiin kuolleen isoveljensä nimi, Vincent. Isä oli paikkakunnan kirkkoherra ja pienen kirkon vieressä, kaupungintaloa ja toria vastapäätä sijaitsi seurakunnan pappila, jossa Vincentkin syntyi. 
Seurakunnalle rakennettiin vanhan pappilan paikalle uusi pappila vuonna 1903. Joten sitä taloa, jossa Vincent syntyi, ei enää ole jäljellä. 1903 rakennettuun pappilaan on lähivuosien aikana rakennettu kuitenkin vierailukeskus. Vincent van Gogh-huis, jossa esitellään taiteilijan lapsuutta erilaisten multimedia- ja ääniopasteiden avulla. Talossa toimii myös turisti-info, ravintola ja museomyymälä.
Viereinen kirkko, jossa Vincentin isä työskenteli on myös avoinna yleisölle. Kirkon ja talon välissä on Ossip Zadkinen moderni veistos, joka kuvaa Vincentiä ja hänen pikkuveljeään Theoa sekä heidän poikkeuksellista yhteyttään.
Zundertin raatihuoneentorilla oli menossa jokin kesäsunnuntain tapahtuma, meteli oli ainakin mahtava! 
Kirkko ja talo tuli kuitenkin bongattua ja huolimatta ruokakaupan ei niin myyvästä mainosjulisteesta, myös Vincent-olutta tuli ostettua matkamuistoksi. Paikkakunnan optikkoliikekin oli ajan tasalla.
Zundert lienee tunnetuin kuitenkin siitä, että siellä on vuodesta 1936 lähtien järjestetty vuosittain syyskuun alussa  (joidenkin tietojen mukaan) maailman suurin kukkaparaati.
Uusimmat blogipäivitykset löydät aina myös Facebookista. Liity seuraajaksi!

Kommentit