Vincent van Gogh asui myös Belgiassa

Kun kerran matkan teemana oli myös Vincent van Gogh, koitimme bongata vielä pari paikkaa, joissa hän on asunut. Yövyimme Euroopan kulttuuripääkaupungiksi täksi vuodeksi nimetyssä Monsissa.
Tämä eteläinen Belgia, joka sijaitsee lähellä Ranskan rajaa on vanhaa hiilikaivosaluetta. Tällä seudulla Vincent van Gogh vietti talvesta 1878 syksyyn 1880. Hän oli vielä epävarma ammatistaan ja toimi tällä köyhällä kaivotyöläisten alueella saarnaajana. Hänellä oli aluksi idealistisia ajatuksia siitä, miten hän uskon avulla auttaa näitä kovaa työtä tekeviä kaivostyöläisiä. Elämä alueella oli kuitenkin kovaa ja myös Vincent kävi läpi oman kriisinsä. Hänkin ymmärsi, ettei pelkkä Jumalan sana auta näitä vaatimattomissa oloissa eläviä Borinagen alueen asukkaita. Jos on lukenut Irving Stonen tunnetun kirjan taiteilijasta (Hän rakasti elämää), muistaa varmaan tämän elämänvaiheen. Kaivostyöläisten ahdinko ja toisaalta Vincentin epätoivo heidän auttamisekseen ovat kirjassa aika hyvin kuvattuina. Vincent erotetaan kirkon palveluksesta ja hän jää joksikin aikaa vielä asumaan alueelle veljensä Theon kustannuksella. Tämän jälkeen hän tekee lopullisen päätöksensä taiteilijaksi ryhtymisestä.
Cuesmes-Wasmes: July - August, 1879 (Vincent van Gogh museo)
Olin alkukesän aikana huomannut, että kulttuuripääkaupunkivuoden yksi teema Monsissa oli juuri Vincent van Gogh. Alkukseällä oli kaupungissa aiheeseen liittyvä näyttely ja heinäkuussa kaupungin raatihuoneentorille oli rakennettu taiteilijan muistoksi auringonkukkasista tehty labyrintti. Näiden lisäksi oli kunnostettu ja kyltein varustettu talo, jossa van Gogh kaivosalueella asui. Osoite Colfontainen kylässä oli navigaattorissa, mutta usko alkoi jo jossain vaiheessa auringon laskiessa sammua. Alueesta todella aisti, että se oli vanhaa kaivostyöläisten asuinaluetta. Mutta löytyihän se sieltä. Punaiseksi maalattu talo – Maison Denis - ja sen seinässä kyltti, jossa kerrottiin, että van Gogh asui tässä talossa 1878-1879. 
Myös toinen osoite oli merkitty ylös, Cuesmesin kylässä. Perillä pitäisi olla talo, jossa van Gogh asui tuon edellisen jälkeen. Siihen oli tehty nyt myös jokin pieni museo. Löytyihän se osoite – ja aidatun portin takaa postilaatikko.
Vaikka aurinko oli jo laskenut, piti kulttuuripääkaupungin raatihuone edes käydä tarkistamassa. 
Kyllä, ihan hieno 1400-luvulla rakennettu raatihuonehan siellä oli. Sekä vilkas tori  – ja erikoisesti valaistu kellotorni.

Kommentit

  1. Tällainen taiteilijan jalanjäljissä kulkeminen pitkin maailmaa kuulostaa kivalta! Ja näyttää tietysti myös. En ehkä ihan täysin lämmennyt tuolle kellotornin valaisutyylille. Olen ehkä vähän kalkkis, mutta vanha torni olisi toiminut ihan perinteisellä valaisulla, tai ei ainakaan tuollaisilla väriyhdistelmillä. Tulee vähän tivolifiilis. :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No juu, ei sitä kauniiksi kyllä voi sanoa. En ole ihan varma, oliko se jokin väliaikainen, kulttuuripääkaupunkivuoteen liittyvä juttu.

      Poista

Lähetä kommentti