Maailman suurimmilla pelimessuilla

Taitaa tulla aikamoinen poikkeus tämän blogin historiassa. Nyt ei kerrota käynnistä museossa tai kirkossa, vaan maailman suurimmilla pelimessuilla. Mutta ei hätää, en aio raportoida messujen pääasiasta eli pelialan uutuuksista tai tulevan vuoden aikana julkaistavista uusista peleistä. Kerron äidin, vähän ulkopuolisen tarkkailijan, näkemyksen tästä oikeasti aika mielettömästä tapahtumasta.

Oma kuopus on ollut pienestä lähtien kiinnostunut erilaisista konsolipeleistä. Hänen on myös annettu harrastaa näitä pelejä, ehkä liikaakin. Tietämys ja kiinnostus alasta on kuitenkin niin innostunutta, että mielestämme sille on annettava mahdollisuus. Pääasia on, että on joku asia, josta on kiinnostunut ja sitä mielellään tukee. Jo viime kesästä lähtien on ollut suunnitelmissa, että tämän vuoden kesälomareissu voitaisiin yhdistää alan suurimpaan messutapahtumaan. Kölnin messukeskuksessa pidetään vuosittain elokuussa osallistujamäärältään maailman suurimmat alan messut - Gamescom. Tämän vuoden messujen ajankohta sattui olemaan vielä siten, että se ajoittui aikaan juuri ennen koulujen alkua, joten matka oli helpompi järjestää. Suunnittelimme siis autolomareissumme siten, että kaksi päivää matkasta voitaisiin viettää messuilla. 14-vuotias oli hyvin seurannut ja tutkinut tapahtuman luonnetta, seurannut aikaisempina vuosina livestreamauksia messuilta, joten hänellä oli selkeä käsitys, mitä oli odotettavissa.
Talvella jo liityttiin tapahtuman järjestäjän postituslistalle, jonka tilaajat saivat sitten ensimmäisenä mahdollisuuden ostaa tapahtumaliput. Sitä voi suositella, sillä messujen aikana liput olivat jo käytännössä loppuunmyydyt. Liput saimme ostettua maaliskuun puolivälissä, ostimme ne kahdelle ensimmäiselle messupäivälle. Sekin on suositeltavaa, ainakin jos kävijällä riittää ikää kokeilla erilaisia pelejä, sillä suosituimpiin peleihin saattoi olla neljänkin tunnin jonot. Päivälipun hinta ei ollut kallis - 11,50€. Kaikki on järjestetty saksalaisella järjestelmällisyydellä, messulipun mukana oli myös tulostettavissa junalippu, joka oli voimassa ainakin Kölnin alueen junapysäkeiltä messuille ja takaisin.
 
Messukävijän kannattaa varata varusteiksi reppu, juotavaa ja jakkara - ja vanhemmille korvatulpat. Tämän vuoden messut olivat ennätyssuuret, kävijöitä oli kaikkiaan 345000. Se ihmismäärä ja hälinä, jonotus ja musiikki ja valot, se sai tällaisen hautausmaakulkijan ihan hämmästymään. Mutta paniikkia ei tullut, massoja oli totuttu liikuttamaan.


Juniori liikkui messuilla pääasiassa itsekseen, katseli ympärilleen, jonotti johonkin mieluisaan peliin yli kaksikin tuntia, muihin vähemmän. Tutustui uusiin peleihin ja tuleviin uutuuksiin. Vietimme ensimmäisenä messupäivänä alueella koko mahdollisen ajan 10-20 ja toisena 10-13. Kaikkiaan hän pääsi kokeilemaan noin 15:ttä eri peliä. Messuhalleja on useita, hallit suuria ja niissä olevat peliosastot olivat viimeisen päälle tehtyjä. Erilaisia esiintymislavoja oli paljon, niissä tapahtui koko ajan, joten katselemista riitti. Eri osastoilta kertyi - messujen tapaan - myös esitteitä, tarroja, avainnauhoja, ilmaispelejä, t-paitoja jne. Katsomista riitti myös yleisössä, joka pääasiassa koostui nuorista reppuselkäisistä miehistä, mutta mukana oli paljon myös eri peli- tai animehahmoihin pukeutuneita cosplay-harrastajia.

Mikäli messuilla haluaa kokeilla jotain pelejä, on messualueella ensin jonotettava itselleen ranneke. Henkilöpapereita katsottiin tarkkaan ja iän mukaan sai eri värisen rannekkeen. Punaisella sai pelata yli 18-vuotiaille tarkoitettuja pelejä, sinisellä yli 16-vuotiaille ja vihreällä yli 12-vuotiaille tarkoitettuja pelejä. Näistä ikärajoista pidettiin kyllä tiukasti kiinni.

Tässä sitten videossa äidin tallettamia tunnelmia tämän vuoden messuilta.
Kaiken kaikkiaan messut olivat mielenkiintoinen kokemus ja ainakin meidän juniori "lupasi mennä" uudelleen, kunhan saa sinisen rannekkeen.

Kommentit

 1. Hieno asenne! Noin sitä pitäisikin kannustaa vaikkei itse aihetta niin ymmärtäisikään. Pitääpä linkittää tämä omalle puoliskolle. :)

  VastaaPoista
 2. Varmasti ollut juniorille kyllä huikea kokemus. Pitkään olette jaksaneet messuilla! :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, asenne ratkaisee. Tämä puolentoista päivän messuvierailu tiedettiin jo kauan. Meillä oli matkalla myös paljon muita kohteita ja kas kummaa - nuorimmainen ei valittanut kertaakaan!

   Poista
 3. Nuo messut olivat varmasti kokemisen arvoiset ja erityisesti Juniorille. :)

  Muistankin noista messuista tuleen tv:st aikaisempina vuosina jotakin, nyt tänä vuonna en sattunut näkemään. Olemme käyneet Stuttgartissa vapaa-ajan ja matkailun- sekä vanhojen autojen messuilla. Ei voi kuin hämmästellä, kuinka kaikki on viimeisen päälle hienosti esille laitettu, tällainen maalainen.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti