Välillä vähän urheilumatkailua

Olen joskus miettinyt, että onkohan kukaan tilastoinut tai tutkinut - tai edes huomioinut - sitä määrää matkailijoita, jotka liikkuvat erilaisen urheilun johdosta. Erikseen ovat luonnollisesti matkailijat, jotka itse harrastavat retkeilyä, golfia, maratoneja, suunnistusta, pyöräilyä jne. ja samalla sitten matkailevat. Sen lisäksi ovat ne matkailijat, jotka käyvät katsomassa ja seuraamassa erilaisia kisoja formulasta jääkiekkoon tai koripalloon. Aina nämä matkat eivät välttämättä edes suuntaudu suuriin ulkomailla järjestettäviin kisoihin. Syksystä kevääseen kun itsekin viettää aika monta viikonloppua juniorin korisharrastuksen seuraajana ja kuskina - ihan vaan tässä oman maakunnan alueella. Aikamoista matkailua sekin. Joka viikonloppu valtava määrä perheitä reissaa 0-300 kilometrin säteellä kotoaan kuljettaen pieniä jääkiekkoilijoita, jalkapalloilijoita, ratsastajia, suunnistajia, koripalloilijoita... Meillä on ollut tapana näilläkin reissuilla ihan väkisinkin kierrellä jossain nähtävyyskohteissa. Talvella se ei ole kovin helppoa, mutta joku kohde koitetaan aina saada matkan varrelle. Nämä autokunnat ainakin tankkaavat itsensä ja autonsa yleensä matkan varrella. Matkailua siis tämäkin ja mielestäni myös voisi olla eräänlainen markkinarako.

No, viime viikon urheilumatkallamme ei kukaan meistä hikoillut. Tai kyllä vaan, oli siellä Helsingin jäähallissa kyllä aikamoisen lämmin ja hikinen tunnelma. Meillä on ollut tapana jo monena vuonna käydä loppukesällä Helsingissä katsomassa Suomen koripallomaajoukkueen - eli nyt jo kaikkien tunteman Susijengin otteluita. Viime kesän ottelumatkasta kirjoitusta täällä. Nyt oli vuorossa Suomen maajoukkueen 75-vuotisjuhlaottelu Euroopan huippumaa Liettuaa vastaan. Viimeisen vuoden aikana Susijengin suosio ja menestyskin on noussut huimasti EM-kisojen hienojen pelien ja menestyksen johdosta. Onhan meitä jo lähes 8000 suomalaiskannattajaa lähdössä maailmanmestaruuskisoihin Espanjaan kannustamaan Suomea maailman parasta koripallojoukkue USA:ta vastaan. Jäähalli oli käytännössä täynnä ja peliä oli mukava seurata. Tähän maajoukkueeseen on osunut todella miellyttäviä, fiksuja ja hienosti esiintyviä pelaajia. Heidän haastattelujaan tai käyttäytymistään kannattajien keskuudessa ei tarvitse seurata myötähäpeällä, toinen toistaan fiksumpia kavereita.
Mutta ei tätäkään kesälomapäivää pelkästään illan peliä katsoen vietetty. Matkan varrelle osui mm. keskiaikainen Espoon tuomiokirkko sekä jäähallin vieressä oleva, olympiastadionilla sijaitseva Suomen urheilumuseo.

Urheilumuseossa saattoi paitsi vilvoitella ilmastoidussa rauhallisessa museossa, myös tutustua perus-Paavo Nurmien lisäksi mm. suomalaiseen naisurheiluun ja urheiluidoleihin.

Ei riitä, että on huippu-urheilija, ainoastaan joistakin tulee idoleita. Susijengissä niitä on pitkälti toistakymmentä.

Kommentit