Mä oksalla ylimmällä... Kangasalan Haralanharjun näkötorni on hieno retkikohde

Autoillessa pitää keksiä jatkuvasti uusia ajelureittejä ja pysähtymispaikkoja. Kangasalan Mobiliastakaan ei vaan voinut ajaa suoraan kotiin. Museosta otetusta esitteestä selvisi, että Kangasalassa sijaitsee useampiakin näkötorneja. Yksi olisi ollut ihan Mobilian alueella, Vehoniemen näkötornissa olimme joskus poikenneet ja yksi olisi ollut ihan Kangasalan keskustassa. Haralanharjun näkötorni kiinnosti kuitenkin eniten. Harju, tai oikeammin mäki, on paikka, jossa Sakari Topelius tiettävästi runoili kaikkien tunteman runonsa Kesäpäivä Kangasalla. Haralanharjulla on siis suuri symbolinen merkitys Kangasalalle. Harjulla sijaitsee näkötorni, jonne opastetaan mm. Tampere-Jyväskylä -tieltä. Perille johtaa hyväkuntoinen asvaltoitu tie.
Harjulle rakennettiin ensimmäinen puinen näkötorni 1890-luvulla. Tämä näkötorni paloi vuonna 1922. Uusi valmistui kymmenen vuoden kuluttua. Alueen kotiseutuyhdistys piti näkötornia kunnossa ja se remontotiin 2000-luvun alussa. Mutta kesällä 2007 tämäkin näkötorni joutui tuhopolttajan uhriksi. Paikallinen kyläyhdistys keräsi jälleen voimansa ja rakensi harjulle vielä kerran uuden näkötornin. Nyt kallioisella mäellä sijaitsee kaunis punainen puunäkötorni. Olimme liikkeellä kesäisenä lauantai-iltana, joten hämmästys oli suuri, kun huomasimme, että torni oli avoinna. Käsittääkseni näkötorni on avoinna aina. 
Kesällä alakerrassa pidetään kahvilaa, mutta myös sen ollessa suljettuna pääsee näkötorniin kiipeämään. Ylhäältä olikin hienot näkymät - suomalaista metsä- ja järvimaisemaa. Tarkalla silmällä tornista bongasi myös Näsinneulan ja muita Tampereen mastoja.
Kalliolla on myös Sakari Topeliuksen muistokivi.
Ennen lähtöä oli kyllä vielä haettava autosta ne pari euroa, sillä mielellään laittoi lippaaseen pääsymaksun tästä hienosta, illallakin avoinna olevasta nähtävyydestä.

Kommentit

 1. Tosi kivoja kohteita olette löytäneet. Kiitos näistä mielenkiintoisista jutuistasi ja hyvistä kuvista. t.Tuula-Riitta

  VastaaPoista
 2. Mulla on toi näkötorni vielä käymättä. Samoin kuin se, joka on Mobilian vieressä. Sitä etsittiin viikko sitten, ei löydetty kun Kangasalan sivuilla oli ihan mäntit ajo-ohjeet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei oikein ollut selviä ohjeita. Sinne keskustan näkötornille ei kans autolla osattu mennä. Jäi siis väliin. Mobilian parkkipaikan vierestä lähti ylös mäkeen polku, jossa oli kyltti - näköalatasanteelle muistaakseni 500 metriä. Helle aiheutti sen, ettei jaksettu nousta mäkeä siinä tilanteessa. Sun Vehoniemi-postauksen muistankin. Mutta suosittelen tuota Haralanharjua, vaikka sulle nuo maisemat taitavat olla tuttuja.

   Poista
 3. Upeat maisemat! Tästä tulee välittömästi mieleen Martti Katajiston tähdittämä Mä oksalla ylimmällä- elokuva vuodelta 1954.

  VastaaPoista
 4. Juuri pari viikkoa sitten kävin itsekin Haralanharjulla, on se kyllä hieno paikka. Edellisen kerran kävin siellä joskus vuonna 2007 jolloin siellä ei tuhopolton jälijiltä ollut tornia ollenkaan. Vähän hirvittää, että tämä hieno uusi tornikin joutuu ilkivallan kohteeksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä se tuli mieleen, se hirvitys siis. Mutta sitä suuremmalla syyllä on hienoa, että näkötornia pidetään valvomattakin avoinna (jos ei kameroita lasketa).

   Poista
 5. Oli ihan pakko laulaa "mä oksalla ylimmällä"..

  Katja

  VastaaPoista

Lähetä kommentti