Västeråsissa 
Seuraavana kesäajelumme varrelle osui Västerås. Siellä poikkesimme ainoastaan sen verran, että kiersimme kävellen keskustan kävelykaduilla, vierailimme tuomiokirkossa, bongasimme linnan ja lähtiessämme kävimme esihistoriallisella Anundshögin alueella.
Bengt-Göran Broströmin veistos: Aseaströmmen (1989). 12-metrinen mainio veistos keskeisen torin laidassa kuvaten Västeråsin suuren työnantajan Asean työntekijöitä työmatkallaan.
Västerås onkin vähän isompi kaupunki ja monille suomalaisillekin varmaan tuttu, koska sinne on vuosikymmenten aikana muuttanut paljon suomalaisia. Myös tämä Mälarenin rannalla sijaitseva kaupunki on Ruotsin vanhimpia. 1000-luvulla Västerås oli Ruotsin toiseksi suurin kaupunki ja seuraavalla vuosisadalla Västeråsin linnasta tuli piispan asuinpaikka. Tuomiokirkko valmistui 1270-luvulla. Kustaa Vaasan poika, kuninkaanakin ollut Erik XIV on haudattu tänne Västeråsin tuomiokirkkoon.
 


Västeråsin linna oli kuninkaallisten asuinpaikkana Kustaa Vaasan ajoilta lähtien. Linnassa pidettiin Ruotsin – ja Suomenkin kannalta merkittävät Västeråsin valtiopäivät vuonna 1527. Tuolloin katolinen kirkko määrättiin luovuttumaan omaisuutensa kruunulle. Eli kuningas Kustaa Vaasa siis vahvisti reformaation ja muutti maan uskonnon luterilaiseksi. 
 

Hieman kaupungin koillispuolella on Anundshög-niminen esihistoriallinen paikka, jossa on Ruotsin suurin hautakumpu. Hautakumpu on 9 metriä korkea ja 64 metriä halkaisijaltaan. Haudan on arvioitu olevan 500-900 –luvuilta ennen ajanlaskua. 
 
Hautakummun lisäksi Anundshögenissä on useita pystyssä olevia kiviä, jotka muodostavat laivan muodon (joku arkeologi osaa varmaan selvittää, mistä oikeasti on kyse ja oikeilla termeilläkin?).  Alueella on viisi laivan muotoista kivimuodostelmaa, joista suurin on jopa 53 metriä pitkä ja 16 metriä leveä. Paikka oli kyllä varsin vaikuttava.

Vähän matkan päässä tästä alueesta, pienen metsäpolun päässä sijaitsi myös labyrintti (tai jatulintarha?), joka esitelehtisen mukaan olisi ajoitettu myöhäiselle rautakaudelle, noin 2500 vuoden ikäiseksi siis.

Seuraa blogia myös Facebookissa, niin tiedät, missä nyt mennään.

Kommentit