Taidekeskus Salmelassa kesällä 2020

Taidekeskus Salmelan päärakennuksen pihalla on mm. Tiina Torkkelin veistoksia.

Tänäkin kesänä yksi kesäloman ajeluista osui Mäntyharjulle, Taidekeskus Salmelaan. Niin monen muunkin. Kuten olen aikaisemminkin tänne kirjoittanut, Salmelassa tekee vaikutuksen sen kaunis ympäristö. Pidän kovasti rakennuksista, jotka taidekeskuksen alueella ovat ja joissa näyttelyt ovat. Taidekeskus Salmela sijoittuu kauniille paikalle, aivan Mäntyharjun kirkon ja järven vierelle.

Päärakennus on 1850-luvulla rakennettu pitäjäntupa ja näyttelyt jatkuvat ns. Domanderin näyttelyalueella, jossa sijaitsevat mm. Postitalo ja Apteekkitalo.

Salmelan näyttelyissä on joka kesä niin vanhoja tekijöitä kuin uusia nuoria taiteilijoita. Lienee niin, että nuorille taiteilijoille pääsy Salmelaan taitaa olla jonkinlainen ponnahduslauta. Sen verran punaisia lappuja seiniltä löytyi. Alue on kaunis, tyylikkäästi tehty ja siistinä pidetty. Puistossa on veistoksia, pihalla on eri tyylisiä huvimajoja, uimahuone, sauna jne.

Taustalla Reidar Särestöniemen maalauksia ja etualalla Veikko Myllerin veistoksia.

Miina Äkkijyrkän maalauksia ja veistoksia.
Päärakennuksessa saa tänä kesänä nauttia ainakin väreistä. Tämän vuoden taiteilijoita ovat mm. Reidar Särestöniemi, Rafael Wardi ja Miina Äkkijyrkkä, myös Elina Förstin lähes tekstiiliteoksilta näyttävät maalaukset ovat värikylläisiä. Veistoksillaan ihastuttaa Veikko Myller.
Tiina Torkkeli: Ketjun pää, hitsattu ja kierrätetty Cortenteräs, 2019 ja taustalla Elina Förstin maalaus Follow me, öljy kankaalle 2018-2019.

Rafael Wardi, Serafit, öljy kankaalle, 2020.

Salmela järjestää vuosittain oman nuorten kuvataidekilpailun, johon tänä vuonna osallistui 300 taiteilija. Näistä 17 taiteilijaa valittiin Salmelan näyttelyyn. Kuvataidekilpailun voittajaksi valittiin taidemaalari Anna-Liisa Kankaanmäki. Kankaanmäen työt olivat esillä aittarakennuksessa, jossa poikkesimme viimeisenä. Onneksi poikkesimme, sillä työt todella vangitsivat katsojan.

Anna-Liisa Kankaanmäki. Jalat. Öljy puulle, haapa, 2020.

Anna-Liisa Kankaanmäki, Vauvakuume. Akryyli ja öljy puulle ja kankaalle, haapa, 2019. Ala- ja yläkuva.
Maalauksissa oli jotain vanhojen yltäkylläisten 1600-luvun maalausten henkeä. Ne sisälsivät paljon symboliikkaa ja moni niistä oli arvoituksellisesti kuin alttarikaappeja. Päältä jotain muuta kuin sisältä. Ovet kannatti avata. 
Anna-Liisa Kankaanmäki, Pyhimyskaappi. Akryyli ja öljy puulle ja kankaalle, haapa, 2018.
Anna-Liisa Kankaanmäki, Tuomiopäivä. Akryyli ja öljy puulle, haapa, 2018.

Nuorten taiteilijoiden kilpailussa yleisön suosikki oli taidemaalari Suvi Malek.
Suvi Malek, Koti, öljy kankaalle, 2019.

Salmelan kesän 2020 nuoreksi taiteilijaksi valitulta kuvanveistäjä Eliya Zweygbergiltä on Taidekeskuksen näyttelyssä esillä rautalangasta ja metalliverkosta muotoiltuja vangitsevia eläinhahmoja.

Eliya Zweygberg, Cheetah, lakattu metalliverkko, kristalli, teräs, 2020.


Eliya Zweygberg, Suokukko, lakattu ja maalattu metalliverkko, rautalanka, kristalli, betoni, 2020.

Emmi Mustonen, Garden of Delights, öljy ja kuparilehti kankaalle, 2020.

Terhikki Vaarala, Aamu, öljy kankaalle, 2020.

Elisa Marin, Afterlife. Öljy ja hiili kankaalle, 2020.

Taidekeskus Salmelan näyttelyt ovat avoinna 9.8.2020 saakka.

Blogia voit seurata myös Facebookissa.

Kommentit