Vaikuttavat terrakottasoturit Tampereella

Olen niin mielissäni, että juuri Tampereen museokeskus Vapriikki on tuonut terrakotta-armeijan sotureita Suomeen. Vapriikki on yksi ehdottomia museosuosikkejani ja niin suon heille, että näyttelyssä käy väkeä ja siitä puhutaan. Liian usein julkisuudessa tuodaan esiin ainoastaan pääkaupungin museot ja vieläkin lähes pelkästään taidemuseot. Vapriikki on vuosi vuodelta terävöittänyt toimintaansa yhdistäen aika hienosti paikallismuseotoiminnan (Tampereen historian esittelyn) kaikkeen muuhun. Saman katon altahan löytyy tälläkin hetkellä niin kenkähistoriaa, luonnonhistoriaa, teknistä historiaa, leikkikaluja, sisällissodan historiaa, paperinukkeja, jääkiekkoa jne (olen tänä vuonna kirjoittanut jo mm. paperinukkenäyttelystä ja Jari Kurrin näyttelystä). Lisää on tulossa, sillä pian siellä avataan myös postimuseo, joka aikaisemmin toimi Helsingin pääpostin yhteydessä. Ja sitten nämä näyttelyt. Terrakotta-armeija -näyttely avautui kesäkuun puolivälissä ja näyttelyä on käynyt katsomassa ainakin yli 30 000 vierailijaa. Kunnioitettava luku.
Mekin kävimme miehen kanssa pojan koripalloturnauksen pelien välissä katsomassa näyttelyn. Saimme kyllä kuulla kuopukselta kunniamme, että olimme käyneet siellä ilman häntä. Saan siis käydä näyttelyssä vielä uudelleenkin! Näyttely on onneksi esillä marraskuun loppuun saakka. Moni on kertonut, että näyttelyä joutuu katsomaan väenpaljoudessa (harvinaista suomalaisessa museossa) tai joutuu jonottamaan lipunmyynnissä. Me kävimme näyttelyssä elokuun ensimmäisenä perjantaina heti aamulla museon avauduttua. Saimme kierrellä hyvin rauhassa ja nauttia hiljaisuudesta ja jotenkin nämä vaikuttavat esineet eivät ääntä ympärilleen kaivanneetkaan.
En ole käynyt Kiinassa enkä nähnyt näitä sotureita aikaisemmin. Muistan kyllä hämärästi, kun niiden löytymisestä vuonna 1974 uutisoitiin. Näyttely onnistui kertomaan aivan maallikollekin, mistä oli kyse. Se vastasi kysymyksiin, kuka nämä loi, miksi, missä ja milloin. Niillä tiedoin pärjää jo aika moni meistä kymmenistä tuhansista kävijöistä. Luulen, että myös asiaan enemmän perehtyneet saavat näyttelystä jotain. Suuret kuvasuurennokset ja kartat antavat käsityksen armeijan ja hauta-alueiden laajuudesta.
Näyttelyssä esillä olleesta kuvaesityksestä.
Näyttelykokonaisuuden positiiviseen lopputulokseen vaikutti myös mielenkiintoinen blogi, jota olin seurannut jo kevään aikana. Esineitä katsoi aivan eri silmin, kun oli lukenut niiden pakkaus- ja kuljetusvaiheista aikaisemmin.
Tämä on niitä näyttelyitä, joissa toivottavasti käy niitäkin, jotka eivät käy sadassa museossa vuodessa. Sen vuoksi tällaiset isot, huomiota herättävät näyttelyt auttavat toivottavasti madaltamaan myös pienempien museoiden kynnystä.
 

Museohaaste 44/100

Kommentit

  1. Tämä näyttely oli tosi hyvin tehty ja tietoa oli sopivasti. Sama juttu,olin seurannut Vapriikin blogia ja näiden matkaa museoon. Ja olen samaa mieltä siinäkin että hienoa että muuallekin kuin Helsinkiin saadaan vetovoimaisia ja upeita näyttelyitä. Kiitos Vapriikki!

    hietzu/Hurmioitunut

    VastaaPoista
  2. Nyt päätin, että viimeistään syyslomalla tänne!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti