666 asukkaan Torsång - kirkko ja museo kuitenkin

Matkalla Carl Larssonin Sundbornista takaisin Falunin käytettiin hyödyksi kaikki etupenkille kerääntyneet esitteet. Paperiset kartat ja matkailuesitteet kun ovat yhä parhaita, hyviä matkailukohteita kun ei vaan löydä netistä. Jossakin Taalainmaan museoesitteessä kerrottiin, että "Torsångin pieni taajama on kuin Taalainmaan Venetsia". Sinne siis. No, olihan se ehkä vähän liioiteltua, mutta kaunis paikka kuitenkin.
Wikipedian mukaan paikkakunnalla on viimeksi vahvistetussa tilastossa ollut 666 asukasta. Venetsiaan sitä verrataan, koska sen keskeisimmät kohteet sijoittuvat parin joen ja järven välisille kannaksille. Torsångissa sijaitsee Taalainmaan vanhin kirkko, keskiaikainen kivikirkko siis jostain 1300-luvulta. Ja ovetkin vielä avoinna ja tyylikäs vessa rakennettu hautuumaalle (oikeasti, 1700-luvun tyylisesti roiskemaalatut seinät, taotut saranat jne. - siinä vessassa siis).
Joen toisella puolella oli se museo sitten. Nostalgia- ja moottorimuseo. Vähän vanhempi rouva otti meidät heti ulkoa haltuunsa. Ensin selvitettiin meidän auton iät ja vaiheet ja matkan syyt ja vaiheet. Sitten siirryttiin sisälle.
Siellä sitten saatiin opastusta yhdistetyllä ruotsin-, suomen- ja englanninkielellä. Selvisi, että hän on toinen museon ja sen kokoelman omistajista. Inger ja Erik Örtlund olivat pitäneet museota vuodesta 1979 lähtien. Moottoripyöriä, mopoja, autoja, leikkikaluja ja erilaista kauppatavaraa pariskunta oli kerännyt 1960-luvun alusta lähtien.
Kaikki esineet eivät tässäkään museossa olleet esillä. Valokuva-albumista esiteltiin sitten kotitallissa olevat projektit ja mitkä olivat juuri nyt teon alla. Kahviakin olisi museosta saanut.
Meille on vuosia tullut kotiin ruotsalainen Nostalgiamagasin. Siitä aina luetaan näistä keräilijöistä ja heidän kotimuseoistaan. Aina mietitään, että niissä olisi mukava poiketa. Niitä nimittäin on Ruotsissakin aika määrä. Vierailusta tuli todella hyvälle mielelle.

Sitten vielä jokirantaan jätskille. Sekin tuntui olevan paikkakunnan suosituin paikka. Oli huoltoasemaa niin veneille kuin autoille, jätskiä, majataloa, lahjatavaraa jne. Ei siis lainkaan huono poikkeama isommalta tieltä.
Museohaasteen 52/100
Kirkkohaaste 22.

Kommentit