Tämä museo tuli todellakin vastaan sattumalta - Clas Ohlson-museo Insjön, Ruotsi

Matkalla Tukholmasta Rättvikiin piti muutaman kerran poiketa kahvi- tai vessapaussilla. Jälkimmäisen tarve tuli maantiellä 70 Insjönin kaupungin kohdalla. Liittymän kohdalla oli jokin kauppakeskus. Paikassa oli iso Clas Ohlsonin myymälä, joka osoittautuikin yrityksen päämyymäläksi konttoreineen. Keskellä parkkipaikkaa oli vanha torppa, jonka viereen oli tehty museo!
No hitsi, sinnehän piti mennä katsomaan. Clas Ohlsonista kertova museo! Pikainen museokierros selvensi, että olimme paikassa, josta ruotsalainen nuori mies aloitti vuonna 1918 postimyyntiyrityksensä harjoittamisen.
Olsonin postimyyntiyritys myi ensi erilaisia teknisten laitteiden opaskirjoja. Postimyyntiyrityksenä Clas Ohlson toimikin vuosikymmeniä. Vasta 1980-luvun lopulla avautui Tukholmassa Clas Ohlsonin kauppaliike, ensimmäinen Insjönin ulkopuolella. Viimeisen kymmenen vuoden aikana nämä kaupat ovat levittäytyneet kiitettävästi myös Suomessa.
Museohaaste 49/100

Kommentit

  1. Hah, hauska! :) Ruotsissahan noita yrittäjäpersoonia on 1900-luvulla riittänyt, Ohlsonin lisäksi ainakin Ikean ja Henkkamaukan perustajat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama tuli vähän mieleen, itse asiassa mietittiin myös, että mahtaakohan Ingvar Kampradilla olla jo omaa museota.

      Poista

Lähetä kommentti