Kesän vaikuttavin - Carl ja Karin Larssonin Sundborn

Wikimedia
Ruotsalaisuuden kuvaajaa, taiteilija Carl Larssonia tuskin tarvitsee laajemmin esitellä. Meilläkin oli lapsuudenkodin keittiön seinässä painokuva, jossa Larssonin tytär seisoo heidän kodissaan. Katselin sitä aikanaan paljonkin ja toivoin jo silloin pääseväni joskus näkemään talon.

 
Sundbornissa, lähellä Falunia, sijaitsee Lilla Hyttnäs, joka oli ensin Larssonien kesäkoti. Myöhemmin perhe asui siinä vakituisesti. Paikka on kerrassaan viehättävä, sanoisin jopa snygg – ellei peräti söt. Ulkoasultaan jo mielenkiintoisen näköinen asuinrakennus pitää sisällään moninaisen kokonaisuuden. Carl Larssonin puoliso Karin oli myös taiteilija. Pariskunta sisusti kotiaan monella tavoin. Karin suunnitteli ja ompeli erilaisia tekstiilejä, Carl maalasi tekstein ja kuvin ovia, seiniä, kattoja, jopa kaakeiluuneja jne. Kodissa oli ja on vieläkin paljon viherkasveja ja luonnonkukkia. Ja tietenkin ne ruotsalaiset pelargoniat ikkunoilla.
 
 
Carl Larsson kuoli vuonna 1919 ja Karin 1928. Heidän lapsensa perustivat sukusäätiön, joka vuonna 1946 avasi Larssonien kodin museona. Se on nykyään luonnollisesti suosittu matkailukohde. Taloon pääsee vierailulle ainoastaan oppaan seurassa. Opastuksia järjestetään kesällä lähes tauotta, yhdelle kierrokselle ei juuri toistakymmentä enempää otettu. Sen verran pienet tilat talossa on. Oli todella antoisa tunti oppaan kanssa tässä hienossa talossa.
Sundborn on muutenkin varsin söpö. Punamultaa, kauniita puutarhoja, loppiksia, kahviloita, joki, järvi ja hieno punamultainen kirkko sen järven rannalla.
Ja luonnollisesti Carl Larsson on koristellut tämän kirkon. Larssonien sukuhauta löytyy myös hautausmaalta, aivan kirkon vierestä.

 
 

Tämä taisi kyllä olla kesän vaikuttavin kohde.
Museohaaste 51/100
Kirkkohaaste 21.

Kommentit

 1. Ai vitsi, tuonne pitäisi joskus päästä! Mulla oli noita Larssonin kuvia myös pienenä lastenhuoneen seinillä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkäsin kohteesta tosi paljon. Kaunis kesäpäivä, tyylikäs lipunmyynti-museokauppa, siistiä, muttei liian fiiniä, loistava englannikielinen opastus (oli ensimmäinen, missä oli tilaa), pihamaalla olisi saanut maalailla, paikkakunta muutenkin tyylikäs. Tarinat, ne tekivät tästäkin paikasta ja opastuksesta hienon. Tarinat perheestä ja muistikuvat näistä maalauksista. Se, että tunnistaa niitä huonekaluja ja tekstiileitä, joita on lapsena katsellut.

   Poista
 2. Nuoresta asti olen haaveillut pääseväni Larssonien taloon ja tänä kesänä haave toteutui. Meillekin osui loistava päivä ja hyvä opas. Kannattaa ehdottomasti käydä. Taalainmaalla on paljon muutakin nähtävää.
  Tuula-Riitta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, minä kun olen luullut, että sinä olet jo kaikki Ruotsin kohteet bongannut ;-)

   Poista

Lähetä kommentti