Syvärannan lottamuseossa

Syvärannan pihaportit ovat entisten huvilanomistajien jäämistöä. Venäjältä aikanaan tuoduissa hämähäkinseitin mallisissa porteissa on tarinan mukaan ollut aiemmin myös kultaiset, rubiinein koristellut hämähäkit.
Vähän matkan päässä Erkkolasta ja Aleksis Kiven kuolinmökistä sijaitsee Syvärannan lottamuseo. Museo yllätti minut täydellisesti. Museon Facebook-sivuja seuranneena tiesin toki museon toiminnasta, mutta silti museon tyylikkyys ja kiinnostavuus yllättivät. Museo sijaitsee vuonna 1995 rakennetussa huvilamaisessa rakennuksessa. Rakennus jäljittelee ulkonäöltään 1947 paikalta palanutta Syvärannan huvilarakennusta. Rakennus oli alun perin porvarishuvila, myöhemmin lepokoti ja 1936-1944 Lotta Svärd-järjestön lottaopisto. Sodan jälkeen omistajana oli Suomen Naisten Huoltosäätiö. Museo avautui vuonna 1996 ja sitä ylläpitää Lotta Svärd Säätiö.

Viime vuonna museota uudistettiin ja uuden perusnäyttelyn teemana on Lottien tarina. Näyttelyssä on yhdistetty hienosti aitoja esineitä, elokuvaa, valokuvaa ja ääntä. Näyttelyssä – vaikeasta aiheesta huolimatta – oli osattu ottaa myös lapsivieraat huomioon. Pelkästään katselemalla sai jo melkoisen hyvän kuvan lottien tehtävistä. Pienellä paneutumisella sai aika paljon lisätietoa. Kosketusnäyttöjen avulla saattoi mm. tutkia yksittäisten lottien valokuva-albumeja. Itse koin vaikuttavimmaksi osioksi eläinlääkintälottien työn esittelemisen. Esillä oli hienoa valokuvamateriaalia mm. haavoittuneiden hevosten hoitamisesta ja leikkauksista.
Museon alakerrassa ja rappukäytävässä kerrotaan myös tyylikkäästi Syvärannan historiasta.

Museotiloista, näyttelytekniikasta ja asettelusta sekä museokaupasta, lipunmyyntihenkilökunnan vaatteista ja palvelusta sekä lottakanttiinista – kaikista jäi erittäin positiivinen kokemus. Tässä museossa voisin käydä toistekin.


 Syvärannan lottamuseo, tämän vuoden 41. museo - 41/100 

Kommentit

 1. Ei voi kuin ihailla näitä kuvia ja juttujasi. Koska itse kerään uimapaikkoja ( tänä kesänä tähän mennessä 52) ei aikaa jää museoihin:) mutta blogisi avulla saa paljon tietoa.Kiitos! Tuula-Riitta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, 52 uimapaikkaa! Uskallankohan paljastaa, etten ole tänä kesänä käynyt yhdessäkään...

   Poista
 2. Itse asun ihan lähellä museotietä, mutta tämä Lottamuseo on vielä käymättä! Jotenkin olen nettisivujen perusteella luokitellut, että voi olla vähän tylsähkö..... ainakin lasten kanssa käytäväksi. Mutta kyllä nyt tuntuu, että mennään sittenkin. Itsehän rakastan yli kaiken näitä taiteilijoiden erämaakoteja/ateljeita... Kun itse olen kuvataide-taustainen niin ne on kyllä tullut koluttua kaikki.. Hvitträsk esimerkiksi on ihana paikka... halosenniemi rantatiellä... tarvaspää.. tykkään myös arkkitehtuuria katsella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskallan suositella lottamuseota myös teille. Toki edes pientä historian kiinnostusta tarvitaan - mutta sitä teillä taitaa olla. Kokeilkaa!

   Poista

Lähetä kommentti