Yövieras nostalgisissa puitteissa

Uudenkaupungin teatteri otti viime keväänä ensimmäistä kertaa uuden aluevaltauksen - tai paremminkin paikkavaltauksen. Perinteikkäällä VPK:n paviljongilla esitetään nyt tänä keväänä Mika Waltarin komediaa Yövieras. Tänään oli näytelmän ensi-ilta. Olen itsekin vähän hämmästynyt, sillä minusta näytelmä oli hyvä. Hämmästynyt siksi, etten ajatellut perinteisen ja jo ennalta tunnetun tekstin jaksavan välttämättä viihdyttää minua. Mutta toisin kävi. Ehkä juuri se, että kyseessä oli jo 1940-luvulla kirjoitettu teksti ja se oli toteutettu nostalgisessa miljöössä ilman sen suurempia kikkailuja. Ehkä juuri se vetosi minuun.
Kuva: Uudenkaupungin teatteri
Ja tosiaan - meidän teatterimmehan on ammattijohtoinen harrastajateatteri. Se ei kuitenkaan nytkään näkynyt missään. Tai no, ehkä siinä, että teatterisihteeri Katja paitsi myi lippuja, näytteli palvelijatarta ja hoiti kahvitusta, ohjaaja Jari hoiteli kaikkea muuta, pääosanesittäjät grillasivat makkaraa tai kaatoivat kahvia väliajalla jne. Ja sehän sopi tähän ympäristöön!

Uudenkaupungin teatterin Yävieraat-näytelmän rooleissa kaikki onnistuivat hienosti. Nuorta paria esittivät raikkaat Suvi Sammalisto ja Santtu Käkönen. Merja-tytön boheemit vanhemmat sopivat myös rooleihinsa hienosti - Tiina Luolamaa ja Jouko Toivonen. Muissa rooleissa olivat Raimo Nummela, Katja Laine, Riitta Kurki-Suonio ja Essi Alila. Ja ohjauksesta vastasi Jari Luolamaa. Onnittelut kaikille.

Pakko vielä vähän muistella tätä paviljonkirakennusta näiden vanhojen valokuvien avulla. Mustavalkokuvat ovat Uudenkaupungin museosta ja värikuvat kotiarkistoista.

Paviljonki 1901. Uudenkaupungin museo
Paviljonki 1950-luvulla, Uudenkaupungin museo
VPK:n vuosijuhlat 1969, valokuvaaja Varjuksen kuvaamo, Uudenkaupungin museo
Isosiskon kuvaama VPK:n vuosijuhlista vuonna 1974. Dannyhan se siinä.
Ja olihan se paviljonki myös mukavien juhlien paikkana lähes kaksi vuosikymmentä sitten.Kommentit

 1. Kuulostaa hyvältä tavalta viettää päivää. Teatteriesitykset ovat minulla jääneet vähän vähiin, mutta ne ovat kyllä mukavia. Viimeksi taisin käydä teatterissa viime kesänä. Näytelmä oli hauska ja nautin, mutta silti en ole saanut itseäni esityksiin sen useammin.
  Talo on säilynyt hienossa kunnossa ja hyvä että sitä käytetään edelleen. Niinhän sen rakennuksen arvostus säilyy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talo on ikävä kyllä jäänyt vähän ympärille laajentuneen sataman jalkoihin. Pienen yhdistyksen resurssit eivät myöskään tunnu riittävän kunnolliseen ylläpitoon. Sen takia on hienoa, että teatteri on nostanut taloa taas esille ja käyttöön. Kaupunkilaiset keräsivät pari vuotta sitten nimiä talon säilyttämiseksi, satama kun olisi tarvinnut tämänkin alueen itselleen. Nyt näyttää siltä, että rakennus sentään säilytetään.

   Poista

Lähetä kommentti